Доступність посилання

ТОП новини

Божевілля у Кремлі? Прокуратура Росії перевіряє законність виходу країн Балтії з СРСР


Плакат на антивоєнному мітингу у Москві. Березень 2014 року
Плакат на антивоєнному мітингу у Москві. Березень 2014 року

Варто перевірити стан здоров’я генпрокурора Росії – євродепутат Петрас Ауштревічюс

Рига – Звістка про те, що Генпрокуратура Росії вирішила перевірити законність визнання незалежності держав Балтії – викликала шквал критики. Зокрема у Ризі і Вільнюсі вважають таку ініціативу, яка до Генпрокуратури надійшла від депутатів Держдуми Росії, абсолютно неприйнятною і абсурдною. Експерти назвали цей намір провокацією, а також частиною проекту президента Росії Володимира Путіна, спрямованого на заперечення краху СРСР.

ЗАВАНТАЖИТИ

Міністерство закордонних справ Латвії такі ініціативи засуджує. МЗС наголосило, що незалежність Латвії була проголошена 18 листопада 1918 року, і більшість держав ніколи не визнавали включення Латвії до складу СРСР. Згодом державний суверенітет Латвії був повністю відновлений 21 серпня 1991 року, він визнаний міжнародною спільнотою і є беззаперечним.

Слідуючи їхній логіці, можна піддати сумніву і правове обґрунтування державного суверенітету Російської Федерації
Іварс Ласіс

Прес-секретар МЗС Латвії Іварс Ласіс вважає, що цією ініціативою Росія підриває основи власного суверенітету.

«Слідуючи їхній логіці, можна піддати сумніву і правове обґрунтування державного суверенітету Російської Федерації», – прокоментував ситуацію Іварс Ласіс.

«Кремль хотів би повторення у Латвії кримського сценарію»

Латвійський юрист і громадський діяч Ієва Бранте каже, що перевірка законності визнання незалежності Латвії Генпрокуратурою Росії є безпідставною у правовому сенсі й свідчить про політичну заангажованість цієї структури.

Бачимо, що державна установа не виконує своєї правової функції, а лише волю Путіна
Ієва Бранте

«Путін використовує російські державні установи для досягнення своїх цілей та політики. У цьому випадку бачимо, що державна установа не виконує своєї правової функції, а лише волю Путіна», – каже Ієва Бранте.

На її думку, визнання Генпрокуратурою Росії незаконним приєднання у 1954 році Криму до України і нинішні наміри перевірити незаконність визнання незалежності балтійських держав свідчить про те, що Кремль хотів би повторення, зокрема у Латвії, кримського сценарію.

«Путін намагається це зробити. І у нас має бути достатньо світла голова, щоб не реагувати та такі його вирази, маємо бути розумними і мудрими, щоб не піддаватися на такі провокації», – вважає юрист.

У Литві називають ініціативу Генпрокуратури Росії провокаційною, абсурдною і неприйнятною. Литовський президент Даля Ґрібаускайте наголосила, що литовці самі вирішуватимуть долю своєї країни.

Вітаутас Ландсберґіс
Вітаутас Ландсберґіс

Перший голова парламенту незалежної Литви Вітаутас Ландсберґіс запропонував депутатам Сейму звернутися в литовську прокуратуру для отримання відповіді про законність Російської Федерації.

Литовські політики жартують у відповідь

Литовські політики відповіли жартами на перегляд Росією законності визнання незалежності країн Балтії. Депутат Європарламенту Петрас Ауштревічюс запропонував перевірити стан здоров’я російського генпрокурора. А глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс запропонував російським прокурорам перевірити, чи дійсно Земля обертається навколо Сонця.

Наразі литовський політолог Нервюс Малюкевич вважає повідомлення про перевірку законності визнання незалежності балтійських країн політичним посланням з боку Росії, частиною проекту президента Володимира Путіна, метою якого є заперечення розпаду СРСР.

Генпрокуратура Росії розпочала перевірку законності визнання незалежності країн Балтії Держрадою СРСР в 1991 році. Ініціаторами такої перевірки виступили депутати Держдуми Євген Федоров та Антон Романов. Два тижні тому вони направили генеральному прокурору Росії Юрію Чайці листа з проханням оцінити легітимність Державної ради СРСР. За їхніми словами, Держрада була нелегітимним органом, чиї рішення завдали величезної шкоди суверенітету, державній безпеці та обороноздатності країни. Це стосується і визнання незалежності балтійських країн.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG