Доступність посилання

ТОП новини

Людям на Донбасі треба казати правду, навіть якщо це б’є по рейтингу – Віталій Сизов


Люди на ринку у Донецьку. Листопад 2014 року. Ілюстраційне фото
Люди на ринку у Донецьку. Листопад 2014 року. Ілюстраційне фото

«Люди не є суб’єктами політики на окупованій території, бо вирішують за них десь у Москві куратори»

Формат зустрічі Петра Порошенка з регіональними журналістами, яка пройшла у середу на свіжому повітрі на подвір’ї Адміністрації президента, не передбачав запитань. Втім, на прохання низки ЗМІ, Порошенко погодився відповісти на декілька. Серед тих, кому пощастило запитати президента про наболіле, був і журналіст «Громадського телебачення Донбасу» Віталій Сизов. Однак, як виявилося згодом, його запитання не потрапило до трансляції на Першому національному. Що ж саме хотів дізнатися від Петра Порошенка журналіст Сизов? Про це він розповів в ефірі Радіо Свобода:

Якщо держава не має сили для того, щоб їх звільнити – потрібно просто казати: «Люди, рятуйтеся, хто може!». Це буде принаймні чесно стосовно них. Тому що не видно стратегії щодо окупованих і звільнених територій

– Це було запитання, на кшталт того, «коли ми презентуємо нову Конституцію, коли будуть виконуватися права громадян України, які залишилися» – я не кажу вже «на окупованій території», а принаймні в буферній зоні, на звільнених територіях Донецької області. Ну і «що робити людям, які залишилися в окупації?». І «якщо держава не має сили для того, щоб їх звільнити – потрібно просто казати: «Люди, рятуйтеся, хто може!». Це буде принаймні чесно стосовно них. Тому що політики – як такої – не видно, як і стратегії щодо окупованих і звільнених територій.

– Як Ви гадаєте, президент зрозумів суть Вашого запитання? І чи надав він Вам ту інформацію, яку Ви хотіли отримати?

Віталій Сизов, журналіст Громадського телебачення Донбасу
Віталій Сизов, журналіст Громадського телебачення Донбасу

– Я думаю, що президент зрозумів моє запитання, але я тієї інформації, яку хотів почути, не почув. Не тому, що президент, на мою думку, не може на це відповісти, а тому що такої стратегії немає, а якась політика державна – вона поки що ситуативна стосовно звільнених та окупованих територій. З одного боку, це нормально, тому що держава українська молода, і вона ще не стикалася з такими проблемами і не має досвіду. З іншого боку – якесь затягування вирішення цих проблем відображається на людських життях і призводить до того, що права людини не виконуються навіть на деяких звільнених територіях. Не видно якоїсь загальної стратегії. Не зрозуміло.

– То ж, на Вашу думку, чи зможуть мешканці тимчасово окупованих територій зрозуміти, яку, власне, ідею керівництво держави вкладає в поняття децентралізації?

Мешканці окупованої території – їх взагалі питання децентралізації особливо не турбує зараз. Люди там хочуть вижити. Вони пов’язують це з припиненням бойових дій
Вони хочуть, щоб їх швидко звільнили, їм вже все одно, яка влада буде – децентралізована чи недецентралізована
Люди там не є суб’єктами політики, на окупованій території, бо ж вирішують за них десь у Москві куратори

– Президент політик, і він намагається вирішити цю проблему політично і, звісно, в нього є якісь табу, те, що він не може казати як людина. Тобто, чітко сказати простою мовою про те, що «зараз ми не можемо це звільнити, тому така ситуація», «у нас немає сил, вибачте, але якось рятуйте себе самі, тому що ми і так зробили все, що могли, загинуло багато людей, але у нас немає зараз сил»… Він цього, звісно, сказати не може, бо це удар по його рейтингу. Але я вважаю, що краще все одно для людей, які там залишилися, сказати їм правду, а не робити їх якимись сепаратистами та колаборантами, пособниками окупантів.

Мешканці окупованої території – їх взагалі питання децентралізації особливо не турбує зараз, у період бойових дій. Воно їх не турбувало і при президентові Януковичу 4 роки поспіль, коли була вся повнота влади в цієї людини, але вона жодного кроку не зробила до децентралізації, а навпаки вибудовувала централізовану державу. Люди там – як і будь-де в зоні бойових дій – хочуть, (і це перше базове їхнє бажання) вижити. Вони пов’язують це з припиненням бойових дій.

Вони хочуть, щоб їх швидко звільнили, їм вже все одно, яка влада буде – децентралізована чи недецентралізована. Вони просто інстинктивно хочуть вижити. Я так вважаю.

І звісно, що люди там не є суб’єктами політики, на окупованій території. Тому чи подобається їм децентралізація, чи не подобається – це ролі не грає, бо ж вирішують за них десь у Москві куратори, а не ті люди.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG