Доступність посилання

ТОП новини

Савченко проситиме про суд присяжних і готова до суду – адвокат Новіков


Надія Савченко, 4 березня 2015 року
Надія Савченко, 4 березня 2015 року

«Норма, яка діє в Росії, фактично говорить про те, що жінки за вбивство не мають права на суд присяжних, тоді як чоловіки мають»

Надія Савченко та її адвокати повністю ознайомилися з матеріалами кримінальної справи, яку порушили проти української льотчиці у Росії, і збираються 2 липня підписати відповідний протокол. Попереднього розгляду справи захист очікує вже в серпні, хоча не виключає, що процес можуть прискорити. Про це Радіо Свобода розповів російський адвокат української льотчиці Ілля Новіков. Крім того, він розповів, що Надія Савченко готова до суду і буде просити про суд присяжних у її справі, однак, швидше за все, каже він, їй відмовлять.

– Ви і Ваша підзахисна Надія Савченко повністю ознайомилися з матеріалами кримінальної справи. Коли можна чекати на початок розгляду цієї справи у суді?

– Це залежить не від нас. Я думаю, що найраніше, коли може початися попереднє слухання, це 20 липня. Найбільш імовірно, що трапиться це вже у серпні.

Незабаром я виїжджаю на підписання протоколу про ознайомлення із матеріалами розслідування. Після цього справа надійде в прокуратуру. Там її вивчать. Я думаю, що у них піде на це не більше 10 днів. Згідно з законом, вони можуть його вивчати до місяця, але щось мені підказує, що цю справу будуть намагатися передати до суду якнайшвидше. Після цього справу направлять до суду. Ми зрозуміємо, який це суд. Ми поки що не знаємо, де це буде. Це може бути Москва або Ростовська область. І почнеться попереднє слухання.

– А чи будете клопотати про суд присяжних та вилучення якихось доказів чи матеріалів зі справи?

– Вилучити із цієї справи нічого неможливо. Вона є така, яка вже є. Я ось зараз подам, при підписанні протоколу, слідству клопотання про її повне припинення через те, що в Савченко є імунітет ПАРЄ, і як би вони не хотіли це питання обійти, обійти його неможливо. У Кримінально-процесуальному кодексі мовиться, що особи, які користуються імунітетом міжнародним, не можуть переслідуватися без згоди таких організацій, до яких вони приписані. Це незаконно.

Що стосується суду присяжних – Савченко буде про нього просити, але їй, передбачувано, буде відмовлено. Бо в нас є спеціальна обмовка у Кримінально-процесуальному кодексі
Ілля Новіков

Що стосується суду присяжних – Савченко буде про нього просити, але їй, очевидно, буде відмовлено. Бо в нас є спеціальна обмовка у Кримінально-процесуальному кодексі, що в тих випадках, коли, відповідно до закону, засудженому не загрожує пожиттєве позбавлення волі, то суд присяжних не застосовується. До Савченко пожиттєве позбалення волі не застосовується, оскільки вона жінка. І тим самим ця норма, яка діє в Росії, фактично нам говорить про те, що жінки за вбивство не мають права на суд присяжних, тоді як чоловіки мають. Нам це здається несправедливим, і ми будемо скаржитися в Конституційний суд. Але це буде набагато пізніше, ніж винесуть рішення по суті справи.

– «Справа Савченко» – не юридична, а політична. За Вашими спостереженнями, що може підштовхнути російську владу, а точніше, Володимира Путіна, відспустити Надію або обміняти її на когось чи на щось?

– Щодо обміняти – питання торгове. Я не знаю, з яких резонів буде виходити Путін, наскільки йому важливо, щоб його громадяни опинилися вдома. Це питання, на яке я зовсім не готовий відповісти. Що стосується просто відпустити – така можливість є. Ми пам'ятаємо прекрасно Ходорковського, якого помилували. Просто на рівному місці. Тому що перед Олімпіадою в Сочі на Росію достатньо сильно тиснули, що його підштовхнуло до такого рішення. Мені важко говорити, яким має бути тиск у випадку із Савченко. На її підтримку уже висловилися всі: аж до віце-президента США. Мабуть, залишається лише Барак Обама, який особисто може виступити на користь її звільнення. Подивимось, що буде в цьому випадку.

– Як зараз почувається Надія? Як вона харчується?

– Стан її задовільний. У неї, мабуть, збилися якісь налаштування в організмі. Адже після того, як вона припинила голодування і почала їсти – у неї вага не тримається на місці: вона набирає, скажімо, 8 кілограмів, а потім втрачає 5 кілограмів. Зараз вона важить 69 кілограмів. В принципі, підстав скаржитися на щось у неї немає. Вона каже, що почувається нормально. Є окремі скарги, з якими лікарі намагаються справлятися. А в цілому вона почувається достатньо бадьоро і готова до суду.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG