Доступність посилання

ТОП новини

У Києві презентували поштові марки із першим автопортретом Тараса Шевченка


«Це був знаковий твір у художній творчості поета, який відкрив цілу серію робіт» – дослідник

Антон Стамбульський

Перший автопортрет Кобзаря тепер можна побачити на поштовій марці: її презентував шевченкознавець і філателіст Володимир Руденко в рамках виставки «Шевченків автопортрет 1840 року у філателії та еррінофілії (колекціонування непоштових марок – ред.)»

Експозиція налічує декілька сотень марок, блоків та конвертів, які були зібрані у різний час і різними філателістами, зазначив організатор виставки, координатор «Таврійської гуманітарної платформи» Андрій Іванець.

«Ця виставка унікальна. Вона перша у своєму роді, адже повністю присвячена автопортрету Тараса Шевченка 1840 року. Це був знаковий твір у художній творчості поета, який відкрив цілу серію робіт у цьому напрямку. Також цього року ми святкуємо 170 років із дня створення Шевченком свого першого автопортрету», – розповідає Андрій Іванець.

Виставка також включає конверти, на яких наліплені марки із зображенням автопортретів Кобзаря. Найстаріші поштові марки із зображенням поета, що представлені на виставці, датують 30-ми роками 20-го століття.

«У Радянському Союзі вперше випустили конверт із зображення Тараса Шевченка лише у 1964 році. До цього часу існували марки та блоки із зображенням Шевченка, але вони використовувались у підпільній пошті України. Поштові марки стали для багатьох українців не лише атрибутом листів, але і особливою символікою. Ми маємо експонат, на якому написано: «З цими марками я пройшов усю війну». Цей напис зробив полковник, який у Другу світову не розставався зі своїми марками», ­– мовить Іванець.

Філателісти, які відвідали виставку марок, зазначають, що у їхньому середовищі важко визначити цінність експонатів. Адже для когось цінність марки, блоків чи конверта визначається у грошовому еквіваленті, а для когось – у мистецькому.

Зокрема, є серед експонатів марочний блок, який призначався для випуску у Парагваї. Друк цього блоку присвятили відкриттю у 1971 році пам’ятника Тарасу Шевченку в Аргентині. Блоки виходили малими тиражами.

Дизайнер марочного листа з портретом Тараса Шевченка Володимир Руденко розповідає, що його нові марки із зображенням Кобзаря є неофіційними, недержавними, але такими, які поєднують у собі найвідоміші автопортрети поета. Утім, навіть їх можна використовувати для того, аби написати комусь і відправити листа. Але для цього потрібно наклеїти на конверт, крім сувенірної марки із зображенням Шевченка, також і офіційну, яка була введена в обіг «Укрпоштою».

На завершення презентації виставки філателісти та організатори експозиції погасили сувенірну продукцію спеціальним виставковим та музейним штемпелями із зображенням Шевченка і цим самим провели церемонію офіційного введення в обіг сувенірних марок та блоків.

Виставка «Шевченків автопортрет 1840 року у філателії» працюватиме до 22 липня в будівлі Національного музею Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG