Доступність посилання

ТОП новини

Росіяни самі вирішили бойкотували засідання ПА ОБСЄ – конгресмен Фіцпатрик


«Вони намагалися відправити туди людей, які є у санкційному списку, і Фінляндія, справедливо, на мою думку, заборонила їм у в’їзді»

Росіяни свідомо вирішили бойкотувати засідання Парламентської асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), яке розпочалося в неділю, щоб уникнути дебатів стосовно України. Про це в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода заявив співголова українського кокусу в Конгресі США конгресмен-республіканець зі штату Пенсильванія Майкл Фіцпатрик. Він наголосив, що росіяни свідомо формували делегацію з парламентарів, які перебували під санкціями Європейського союзу. Напередодні спікер Державної думи Росії Сергій Наришкін назвав проявом слабохарактерності рішення Фінляндії відмовити російським парламентаріям у в’їзді на сесію Парламентської асамблеї ОБСЄ.

ЗАВАНТАЖИТИ

«Згадати дух Гельсінкі», «Гельсінських угод», установчого документу Організації з безпеки і співпраці в Європі, підписаного країнами Заходу та Радянським Союзом 1975 року, – під таким гаслом пройде цього тижня 24 щорічне засідання ОБСЄ. Головну тему – кризу навколо України, а також долю мігрантів та біженців, контроль над озброєнням, зміну клімату та пошанування прав меншин обговорюватимуть у Фінській столиці близько 300 делегатів. Проте серед них не буде учасників російської делегації на чолі зі спікером Державної думи Росії Сергієм Наришкіним, якому напередодні Фінляндія відмовила у видачі візи у зв’язку з тим, що він перебуває під санкціями ЄС.

Сергій Наришкін, 26 січня 2015 року
Сергій Наришкін, 26 січня 2015 року

В Росії різко відреагували на заборону Наришкіну на в’їзд до Фінляндії, заявивши, що в таких умовах «неможливо вести рівноправний діалог». Міністерство закордонних справ Росії заявило, що такий крок Фінляндії завдає шкоди двостороннім відносинам. Через солідарність з Наришкіним до Гельсінкі не поїхала вся російська делегація.

«Фінляндія, справедливо, на мою думку, заборонила їм у в’їзді»

Але учасник делегації Конгресу США, яка візьме участь у засіданні Парламентської асамблеї ОБСЄ в Гельсінкі, Майкл Фіцпатрік вважає, що росіяни самі не хотіли брати участь у дебатах про пошанування прав людини.

Вони намагалися відправити туди людей, які є у санкційному списку, і Фінляндія, справедливо, на мою думку, заборонила їм у в’їзді
Майкл Фіцпатрік

«Вони намагалися відправити туди людей, які є у санкційному списку, і Фінляндія, справедливо, на мою думку, заборонила їм у в’їзді. Але в результаті виглядає, що вся російська делегація буде бойкотувати зустріч», – говорить американський конгресмен.

За словами Майкла Фіцпатрика, «Росія порушує всі принципи Гельсінського заключного акту» і вже протягом трьох років поспіль питання Росії стоїть на обговоренні в ОБСЄ. Як говорить конгресмен, делегація США підготувала кілька пропозицій, які стосувалися України, і чекала на дебати.

«Я дуже тішився, чекаючи на дебати з Росією з цього питання і буду продовжувати просувати це питання. Але чи будуть виконувати рішення ОБСЄ? Протягом останніх двох років вони їх не виконували. Але тим більш важливо, щоб ОБСЄ чітко і ясно висловлювалася з приводу російської агресії в Україні. Бо це є порушенням міжнародного законодавства», – зауважив американський сенатор у розмові з Радіо Свобода.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG