Доступність посилання

ТОП новини

Якщо Україна вистоїть, міняти позицію доведеться Росії – Бжезінський


Збігнєв Бжезінський, 27 квітня 2009 року
Збігнєв Бжезінський, 27 квітня 2009 року

«Сподіваюсь, що Путін достатньо розумний, щоб розуміти, що краще шукати альтернативи заздалегідь, а не в останню хвилину»

Колишній радник президента США з питань нацбезпеки Збігнєв Бжезінський вважає, що Захід та Росія перебувають у стані Холодної війни. Про це він заявив в інтерв'ю виданню Spiegel online.

«Ми вже у стані Холодної війти. На щастя , її перехід у гарячу фазу все ще малоймовірний», – відзначив Бжезінський.

Відомий політолог висловив переконання, що тиск на Росію може принести результат, але відзначив, що виклик, який кинуто Україні загрожує самому її існуванню.

«Якщо так триватиме, і якщо Україна не зазнає краху, внутрішній тиск у Росії примусить її керівників (хто б це не був на той момент) шукати альтернатив. Сподіваюсь, що Путін достатньо розумний, щоб розуміти, що краще шукати альтернативи заздалегідь, а не в останню хвилину», – заявив Бжезінський.

Експерт також відзначив, що порівняння Путіна та Гітлера оминають той факт, що Гітлер не був зацікавлений у накопиченні персонального багатства.

«Гітлер ніколи особливо не цікавився тим, щоб збагатитись. Путін же прагне заробити побільше грошей, і це вводить у його життя інший фактор, який, можливо, стабілізує Путіна та його пристрасті. Але значно небезпечнішим є те, що Путін за природою азартний гравець», – дав характеристку Путіну Бжезінський.

Американський експерт висловив думку, що криза в Україні має бути вирішена через застосування підходів, які дозволили забезпечити незалежний від Росії шлях розвитку Фінляндії.

«Україна має отримати свободу обирати свою політичну ідентичність, політичну філософію та втілювати їх через тісніші зв'язки із Європою. Але водночас, Росію треба надати серйозні гарантії, що Україна не буде членом НАТО. Я все ще думаю, що це і є формула вирішення кризи», – заявив експерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG