Доступність посилання

ТОП новини

Як змінювалося телебачення Росії протягом агресії проти України (світова преса)


Акція проти російської пропаганди у Києві, вересень 2014 року (Ілюстраційне фото)
Акція проти російської пропаганди у Києві, вересень 2014 року (Ілюстраційне фото)

Фільм про анексію Криму був досі найпопулярнішим серед російських телеглядачів у 2015 році

Журналіст «Бі-Бі-Сі» дослідив, як змінювалося російське телебачення від початку Євромайдану в Україні до сьогоднішнього дня. Тим часом, редактор Washington Post, вказуючи на небажання США та ЄС допомагати Україні ані політично, ані економічно, запитує, чи дозволить Захід Україні програти. А фінансова компанія Bloomberg опублікувала свій невтішний прогноз для української економіки.

Те, як змінювалося російське телебачення від Майдану до окупації Криму і війни на Донбасі, досліджував журналіст британської телерадіокомпанії «Бі-Бі-Сі» Стівен Енніс.

По-перше, пише він, на російському телебаченні почали показувати набагато більше новин. Зокрема, програма «Вести» телеканалу «Россия-1» раніше тривала близько 45 хвилин, однак від початку української кризи вона триває у середньому 70-75 хвилин. Денна програма новин також триває близько 75 хвилин, із яких регіональним новинам присвячені лише 20.

По-друге, збільшилася кількість політичних ток-шоу, а також регулярність їхнього показу на телебаченні. Під час подій навколо анексії Криму у березні 2014 року гостями цих шоу були винятково прокремлівські діячі, зазначає журналіст. Однак, сьогодні серед запрошених є й проєвропейські активісти, хоча ведучі та гості ставляться до них вороже та саркастично.

По-третє, незважаючи на кількість новинних програм на російському телебаченні, домашні проблеми майже не висвітлюються. «Нещодавнє дослідження, фінансоване ЄС, показало, що у березні цього року у головному випуску новин телеканалу «Россия-1» понад 35 відсотків ефіру було присвячено Україні, і тільки 1,3 відсотка російським соціальним питанням і сфері охорони здоров’я. Схожою ситуація є й з російським Першим національним телеканалом», – пише журналіст.

Примітним є те, що глядачам подобається увага, яку телебачення приділяє Україні. У період з лютого до вересня 2014 року програми новин були найпопулярнішими серед глядачів, а їхня кількість у середньому зросла. Серед трьох найпопулярніших програм, які російське телебачення показало цього року, були документальний фільм, присвячений 15-й річниці першого президентства Володимира Путіна, військовий парад-святкування 70-ї річниці перемоги у Другій світовій війні та фільм про анексію Криму, пише журналіст.

Посол Естонії у НАТО Лаурі Лепік: «Як російське ТБ змінилося під час української кризи? Вони називаються це «інформаційною війною»

Чи ми дозволимо Україні загинути, запитує редактор американської газети Washington Post Джексон Дейл на сторінках видання. Він зазначає, що Україна сама намагається давати собі раду з економічними, політичними та військовими проблемами, у той час як Німеччина заклопотана Грецією, а США – ядерною угодою з Іраном.

«Західні уряди не зробили нічого ані для того, щоб запобігти черговому наступу російської армії цього літа, ані для того, щоб надати українській владі необхідні кошти для виживання цього року», – пише Дейл.

По-перше, зазначає він, Захід не звертає уваги на слова аналітиків про нарощування російської потуги на кордоні з Україною та ймовірність наступу на Маріуполь. Держсекретар США досі говорить про Мінські угоди, а президент Барак Обама відмовився надавати Україні оборонну зброю. Європейський союз, у свою чергу, оновив санкції проти Росії, однак, відмовляється звертати увагу на постійне порушення режиму припинення вогню стороною сепаратистів, пише автор статті.

По-друге, Захід є абсолютно пасивним на економічному фронті, хоча Україна й пішла на важкі економічні кроки, щоб задовольнити умови Міжнародного валютного фонду. При цьому країна ще й веде війну на Донбасі.

«Європейський союз, який пообіцяв 222 мільярди доларів для порятунку Греції, запропонував Україні 5,5 мільярдів доларів. США, які надали 20 мільярдів доларів Мексиці, щоб врятувати її від дефолту, та 18 мільярдів на реконструкцію Іраку, затвердили 3 мільярди доларів кредитних гарантій для України», – пише Дейл.

Автор статті цитує українського прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, який сказав, що у разі поразки України програє весь вільний світ. «Вільний світ, здається, зайнятий іншими речами», – зазначає Дейл.

Автор статті Джексон Дейл: «Чи ми запам’ятаємо це літо тим, що Захід дозволить Україні загинути? Моя нова колонка»

Тим часом, економісти фінансової компанії Bloomberg передрікають, що українська економіка опиниться на останньому місці у світі за показниками зростання. Український ВВП зменшиться на 4 відсотки у порівнянні з 2014 роком, що є найгіршим показником серед 47 країн, які вивчав Bloomberg. Друге місце за найгіршими показниками посідає Росія, чиє ВВП зменшиться на 3,5 відсотка.

Bloomberg: «Ці 10 економік зростатимуть найгірше у 2015 році»

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG