Доступність посилання

ТОП новини

Франція: в переговорах із Іраном лишилося три головні розбіжності


На переговорах щодо ядерної програми Ірану, Відень, ранок 7 липня 2015 року
На переговорах щодо ядерної програми Ірану, Відень, ранок 7 липня 2015 року

Міністр закордонних справ Франції Лоран Фаб’юс заявив, що в ядерних переговорах із Іраном залишилося три головні розбіжності.

Як сказав він журналістам, ідеться про обмеження досліджень і розробок у ядерній галузі, про скасування санкцій проти Ірану і можливість поновити їх у разі порушень із боку Тегерана і про можливий військовий вимір попередніх етапів ядерної програми Ірану.

Раніше у вівторок, 7 липня, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров говорив про вісім моментів, які лишилося узгодити, щоб досягти остаточної домовленості щодо іранської ядерної програми. При цьому він назвав один із них – санкції ООН щодо постачання Іранові озброєнь.

Увечері в понеділок, 6 липня, стало відомо, що одним із питань, які затримують досягнення домовленості, є суперечка навколо пакету санкцій ООН, накладеного на Іран через його іншу програму – створення балістичних ракет. Іранці хочуть, щоб, усупереч попереднім домовленостям, у рамках ядерної угоди були скасовані й ці санкції; на Заході не бажають пов’язувати ці два окремі питання.

Крім того, іранські посадовці тепер заявляють, що хочуть нині також скасування й ембарго ООН на постачання їм звичайних озброєнь; на Заході таку можливість просто виключають. Дотепер Тегеран офіційно заперечував зв’язок між ядерними питаннями і своєю програмою створення неядерних озброєнь.

Через такі суперечності шанси досягти домовленості у визначений термін – до півночі з вівторка на середу, з 7 на 8 липня – практично впали до нуля. Голови МЗС країн-учасниць роз’їжджаються з Відня, хоча говорять, що готові щомиті повернутися.

Верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні, яка координує дії шести країн, що ведуть із Іраном ядерні переговори, вже заявила, що ці переговори протривають «іще кілька днів». У Державному департаменті США, які є одним із учасників переговорів, кажуть, що термін чинності попередньої тимчасової домовленості з Іраном, яка нині діє в очікуванні на остаточну угоду, продовжений до 10 липня.

Нині у Відні тривають остаточні переговори Ірану і шести з провідних країн світу, на яких мають узгодити детальні технічні параметри значного згортання ядерної програми Тегерана в обмін на послаблення, а потім і повне зняття санкцій. Ці переговори почалися по тому, як на початку квітня учасники попередніх переговорів про суперечливу ядерну програму Тегерана узгодили у принципі політичну домовленість щодо її згортання.

У світі непокояться, що Іран під прикриттям мирної ядерної програми може намагатися чи міг намагатися раніше таємно створити ядерну зброю. Тегеран заперечує ці звинувачення.

XS
SM
MD
LG