Доступність посилання

ТОП новини

Переговори у Мінську: посол Сайдік заявив про конструктив


Австрійський дипломат Мартін Сайдік
Австрійський дипломат Мартін Сайдік

Представники угруповань «ДНР» і ЛНР» хочуть відновлення на окупованій території роботи українських банків

Мінськ – У столиці Білорусі у вівторок відбулося шосте засідання Тристоронньої контактної групи зі врегулювання ситуації на Донбасі. Це перше засідання під головуванням нового представника ОБСЄ у Тристоронній контактній групі, австрійського дипломата Мартіна Сайдіка.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Спершу протягом 3 годин засідали чотири підгрупи: економічна, політична, гуманітарна і з питань безпеки. Засідання були закриті для преси, лише відомо, що їхні координатори пізніше звітували перед Тристоронньою контактною групою у складі представників України, Росії та ОБСЄ. Близько 17:00 до них приєдналися представники угруповань «ДНР» та «ЛНР», що визнані в Україні терористичними.

Представник угруповання «ДНР» Денис Пушилін
Представник угруповання «ДНР» Денис Пушилін

Учасники переговорів раніше заявляли, що мають надію досягти домовленість у питанні відведення від лінії зіткнення озброєнь калібру менше ніж 100 міліметрів. Сепаратисти також заявляють, що хочуть відновлення на окупованій території роботи українських банків. Зокрема в економічній підгрупі обговорюється відкриття хоча б по одному відділенню банків у Донецьку і Луганську. Про це сказав представник угруповання «ДНР» Денис Пушилін.

За підсумками переговорів представник ОБСЄ у групі, австрійський дипломат Мартін Сайдік заявив, що в економічній групі обговорювали питання водопостачання та мобільних банківських послуг для виплати пенсій, у групі з питань безпеки обговорювали демілітаризацію Широкина під Маріуполем, відведення від лінії зіткнення зброї калібром менше від 100 міліметрів. Група з гуманітарних питань обговорювала доступ до полонених, і тут були теж певні зрушення, зазначив Сайдік за підсумками зустрічі.

Обіцяний «великий і міцний графік у липні та серпні»

«Тут були дійсно глибокі переговори, – зауважив він. – І маємо надію ухвалити рішення наступного разу. Тому, думаю, що наступного разу – через два тижні – ми можемо мати надію на певні конкретні кроки».

Новий представник ОБСЄ у Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік минулого місяця обіцяв «великий і міцний графік у липні та серпні», щоб отримати конкретні результати.

Наразі можна сказати, що все проходить у традиційному руслі, закладеному ще попередницею Сайдіка Хайді Тальявіні. Таке зовнішнє враження від організації цих переговорів. Як вони проходять на самих засіданнях, котрі закриті для преси, можна робити оцінки лише з коротких брифінгів представника ОБСЄ та сепаратистів, а також якихось повідомлень у Твітері та Фейсбуці.

Настрій Мартіна Сайдіка після засідання був позитивний, він сказав, що радий уперше виступити перед журналістами у новій якості.

«У нас сьогодні була дуже конструктивна робоча обстановка не тільки у пленарному засіданні, але і в робочих групах. Можна було бачити, що справи справді рухаються наперед, що було обговорення різних тем», – зазначив представник ОБСЄ.

Наступне засідання Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі має відбутися через два тижні.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG