Доступність посилання

ТОП новини

Ідея Яценюка щодо нового нафтогіганта – експерти висловлюють скепсис


Прем’єр-міністр ініціює об’єднання «Укртранснафти», «Укрнафти» та «Укртатнафти»

Ідею прем’єра Арсенія Яценюка щодо створення вертикально інтегрованої компанії, до якої б увійшли «Укртранснафта», «Укрнафта» та «Укртатнафта», експерти сприйняли скептично. На заваді її реалізації стоїть низка причин. Якщо б це таки сталося, то, зазначають фахівці, це б призвело до монополізації українського нафтового сектору структурами олігарха Ігоря Коломойського.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

З ініціативою створення єдиної вертикально інтегрованої нафтової компанії (ВІНК), яка включала б компанії «Укртранснафта», «Укрнафта» та «Укртатнафта» виступив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

«У держави в руках неймовірний актив на десятки мільярдів доларів США. «Укртранснафта» – державна. «Укрнафта» – 51% у держави, «Укртатнафта» – 43%», – заявив Яценюк у вівторок, 7 липня, на засіданні колегії Міненерго.

Він доручив профільному міністерству провести зустріч із приватними акціонерами цих компаній

Щодо приватних акціонерів, то 42% у компанії «Укрнафта» належать структурам «Приват» українського олігарха Ігоря Коломойського, а в «Укртатнафті», до якої входить найпотужніший в Україні Кременчуцький нафтопереробний завод – 57%.

Укртранснафта» має залишатися державною – Омельченко

Володимир Омельченко
Володимир Омельченко

Відтак, створення вертикально інтегрованої компанії за участю «Укртранснафти», «Укрнафти» та «Укртатнафти» може спричинити монополію, сконцентрувавши всі активи в руках компаній Коломойського, вважає директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Омельченко. На його думку, компанія «Укртранснафта» має залишатися державною.

Компанія з транспортування нафти має бути окремою, оскільки від неї залежить енергетична безпека
Володимир Омельченко

«Компанія з транспортування нафти має бути окремою, оскільки від неї залежить енергетична безпека, – каже Омельченко. – Вона контролює магістральні нафтопроводи, також термінал у порту «Південний» та резервуарні парки. Це інфраструктурний об’єкт. А на сьогодні ще рано казати, що Україна як держава дозріла до того, щоб приватизувати такі об’єкти», – каже Омельченко.

Що ж до об’єднання у ВІНК компаній «Укрнафти» та «Укртатнафти», то, на думку Володимира Омельченка, у цьому є сенс, якщо сюди увійдуть ще й західні компанії, і частка групи «Приват» буде розмита.

Коли у цю компанію ввійдуть серйозні західні компанії, тож власність пана Коломойського була б розмита
Володимир Омельченко

«Якщо буде таке об’єднання, яке нам дасть не монополізацію, а демонополізацію, це буде цікаво. Коли у цю компанію ввійдуть серйозні західні компанії, тож власність пана Коломойського була б розмита, зараз, наприклад, в «Укрнафті» він володіє понад 40%, а володів би після об’єднання 15%, то таку ідею я можу підтримати», – наголошує Володимир Омельченко.

Повернення впливу групи «Приват»?

Загрози в об’єднанні «Укртранснафти» з «Укрнафтою» та «Укртатнафтою» вбачає і експерт з енергетичних питань Юрій Корольчук.

Юрій Корольчук
Юрій Корольчук

«Чим же це тоді відрізнятиметься від того, що було раніше, коли група «Приват» керувала і в «Укрнафті», і в «Укртатнафті», на Кременчуцькому НПЗ і, власне, контролювала державну компанію «Укртранснафта», – наголошує Корольчук. – Тобто, прем’єр Яценюк фактично пропонує назад повернутися і домовлятися про впливи групи «Приват» на сектор ринку нафти і нафтопродуктів».

Ідея Яценюка суперечить Третьому енергопакету – Нарбут

Олександр Нарбут
Олександр Нарбут

Президент Київського інституту енергетичних досліджень Олександр Нарбут називає недієздатною ідею прем’єра Арсенія Яценюка про створення ВІНК за участю цих трьох компаній. По-перше, каже він, такі компанії створюють на базі видобувних підприємств, яким є лише компанія «Укрнафта», де держава володіє пакетом 50% плюс одна акція. По-друге, зазначає Нарбут, Ігор Коломойський отримав права на деякі пакети акцій компанії «Укртатнафта» за дуже сумнівних обставин.

Якщо держава захоче уважно розібратися з діяльністю «Укртатнафти», то для низки прокурорів може знайтися фундаментальна робота
Олександр Нарбут

«Сама конструкція «Укртатнафти» з моменту створення цього спільного підприємства переповнена серйозними порушеннями нинішнього законодавства. Якщо держава захоче уважно розібратися з діяльністю «Укртатнафти», то для низки прокурорів може знайтися фундаментальна робота. З моменту створення цієї компанії було дуже багато порушень», – продовжує Олександр Нарбут.

По-третє, наголошує він, об’єднання «Укртранснафти», «Укрнафти» та «Укртатнафти» суперечить Третьому енергопакету Євросоюзу, до якого приєдналася Україна.

Згідно з умовами Третього енергопакету «Укртранснафта» ніяк не може входити у вертикально інтегровану компанію
Олександр Нарбут

«Згідно з умовами Третього енергопакету, який є вже досить розвинутим з точки зору європейського енергетичного законодавства, мають бути розділені види діяльності. Зокрема транспортування, йдеться про компанію «Укртранснафта», ніяк не може входити у вертикально інтегровану компанію, оскільки це окремий вид діяльності, який не може бути пов’язаний з видобуванням та реалізацією нафти», – підсумовує Олександр Нарбут.

Радіо Свобода наразі не вдалося отримати коментар від уряду чи соратників прем’єра щодо ініціативи створення вертикальної інтегрованою компанії на базі «Укрнафти», «Укртранснафти» та «Укртатнафти».

Довідка Радіо Свобода

Наразі у компаніях «Укртранснафта» і «Укрнафта» триває корпоративний конфлікт. Оглядачі звинувачували прем’єра Арсенія Яценюка у лобіюванні інтересів Ігоря Коломойського. У січні Верховна Рада ухвалила зміни до закону про акціонерні товариства – знизила кворум для проведення загальних зборів акціонерів для всіх АТ, незалежно від їхнього виду власності до 50% + 1 акція.

Держава володіє 50 + 1% акцій «Укрнафти», але мала труднощі з проведенням зборів акціонерів цієї компанії (структури групи «Приват» Ігоря Коломойського, які контролюють 42% акцій «Укрнафти», найчастіше впливали на це). Ухвалення рішень про розподіл чистого прибутку і виплати дивідендів щодо менеджменту були ускладнені.

Невдовзі після такого рішення Верховної Ради 22 березня будівлю компанії «Укрнафта» в Києві взяли під охорону озброєні люди. Тодішній голова Дніпропетровської облдержадміністрації Ігор Коломойський, прибувши на місце події, пояснив це загрозою рейдерського захоплення.

Конфлікт в «Укрнафті» і «Укртранснафті» оглядачі називають причиною звільнення Коломойського з посади голови Дніпропетровської облдержадміністрації.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG