Доступність посилання

ТОП новини

Як «російський олігарх Борис» купував у Лондоні помешкання своїй «коханці Насті»


Детективна історія про те, як лондонські агенти з нерухомості продають дорогі помешкання корумпованим росіянам, які крадуть гроші з бюджету

Уявімо собі ситуацію: російський олігарх хоче купити своїй коханці помешкання у дорогому районі британської столиці. Лондонські агенти з нерухомості залюбки ідуть назустріч і знаходять так звані «варіанти». Як вони це роблять – знає журналіст Радіо Свобода Наталія Седлецька, яка в документальному фільмі британського телеканалу Channel-4 знялася «під прикриттям» у ролі Насті – тієї ж таки «приятельки олігарха». 8 липня британці побачили прем’єру документального фільму, газета Gurdian написала про нього статтю, а в ефірі програми Радіо Свобода слухачі почули подробиці цієї детективної історії і, зокрема, того, чия це була ідея.

ЗАВАНТАЖИТИ

Наталія Седлецька: Від початку ця ідея фільму належить його головному режисеру, його звати Ден Рід – це відомий британський журналіст та режисер документальних розслідувальних фільмів. Він вже зробив не один такий фільм, у тому числі і для британського телеканалу Channel-4. А ідея – показати, як корумповані гроші з наших країв – з Росії, України піднімають ціни на нерухомість у Британії, а саме в Лондоні. Ця ідея належить йому, і він запропонував мені знятися в цьому фільмі в ролі, що називається, undercover report – тобто журналістом, який на себе приміряє роль, і цей фільм зроблений в жанрі розслідування.

Ми використовували методику зйомок прихованими камерами, причому на дуже високому технологічному і технічному рівні

Ми використовували методику зйомок прихованими камерами, причому на дуже високому технологічному і технічному рівні, що мені було дуже цікаво як журналісту-розслідувачу для себе побачити і цьому повчитися.

Моя роль полягала в тому, що я супроводжувала «корумпованого російського чиновника» у ролі «його дівчини», і ми мали легенду, яку ми всім розповідали, що головний герой (а його зіграв Роман Борисович, відомий бізнесмен, який підтримує фонд Навального в тому числі) говорив, що вкрав гроші з російського бюджету, а саме, з бюджету Міністерства охорони здоров’я і тепер в нього є купа грошей, щоб вкласти їх і купити квартиру мені в Лондоні.

Ми переглянули цілих 5 апартаментів найдорожчих у центрі Лондона і всім розповідали нашу легенду. І метою було перевірити реакцію тих агентів із продажу нерухомості, які представляють най-най-найкращі агенції Британії. Адже в Британії діє такий закон, який говорить про те, що якщо ви побачите щось підозріле, якщо ви бачите, що мова може йти про корумповане походження грошей, які вам пропонують – ви мусите за законом повідомити про це правоохоронні органи.

Наталія Седлецька
Наталія Седлецька

Утім, результат – він, звісно, дуже цікавий – те, що ми побачили, він сумний насправді і все це можна буде побачити, весь цей результат нашого розслідування вже 8 липня в ефірі британського телеканалу Channel-4, а в Україні ми також покажемо цей фільм у рамках проекту «Схеми» на Першому суспільному.

– Цікаво дізнатись, чому обрали як персонажа саме росіянина, а, скажімо, не українського чиновника, адже в Україні також є корумповані чиновники, які відмивають гроші в тому ж Лондоні, чи це пов’язане зі санкціями, які запроваджені проти Росії, і, можливо, автори хотіли перевірити, чи вивозять російські чиновники гроші ось у такий спосіб?

В Лондоні дуже багато російських місць. І вони, як правило, там, де найбільше грошей. Це величезна реальність, яка лякає багатьох місцевих жителів

– Ви знаєте, в Лондоні дуже багато російських місць. І вони, як правило, там, де найбільше грошей. Це величезна реальність, яка лякає багатьох місцевих жителів, і вона полягає в тому, що найбільші суми корупційні ідуть із наших країв, у тому числі – у першу чергу – мабуть із Росії. І для британців саме росіяни – це ті люди, які мають змогу багато красти, а потім багато вкладати цих грошей у їхню економіку з негативними наслідками.

Як, наприклад, середньостатистичний британець буде працювати все життя і не зможе купити собі нерухомість у Лондоні.

І весь резонанс навколо цього фільму, я вважаю, він спричинений якраз тим, що британці дуже злі на свою владу, яка дозволяє відмивати корупційні гроші, у тому числі росіян, через купівлю нерухомості у столиці Британії та в інших містах.

– Тепер побачимо, який розголос матиме цей фільм. І наслідки, звичайно. Чи вплинуть вони якимись чином? Адже в Росії напевно теж можна буде побачити цю стрічку, бодай в інтернеті?

– Насправді цей показ – він доволі ексклюзивний, там права на показ є тільки в Channel-4. Мені вдалося отримати також – в обмін, фактично, на участь у цьому фільмі – право показати його в Україні безоплатно, це великий привілей для нас.


У статті в газеті Guardian наводять коментар директора відділу з економічної злочинності британського Національного агентства з питань злочинності, який сказав: якщо агенти з нерухомості мають підозру, що їхні клієнти відмивають гроші, вони «обов’язково мають подати заяву про підозрілу активність».

«Незважаючи на те, що агентам дають зрозуміти, що вони мають справу з нечесно заробленими грошима, вони погоджуються на співпрацю щодо потенційної купівлі. У декількох випадках агенти навіть порадили юридичні фірми, які можуть допомогти покупцеві приховати його тотожність», – пише журналіст Guardian.

Один із агентів розповів, що 50-60 відсотків нерухомості, яку він продає, купують дотримуючись певного рівня анонімності – чи то через компанію, чи то через офшорний фонд.

Британські компанії з нерухомості відповіли на запит Guardian, що чекають на докази з фільму, щоб відреагувати на звинувачення. Однак, більшість компаній заявила, що жодних офіційних пропозицій «клієнтам» зроблено не було. Інакше б компанії перевірили джерело грошових надходжень від потенційного покупця.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG