Доступність посилання

ТОП новини

Ми сервісний центр допомоги, а не каральний – поліцейський Києва


Один день з новими поліцейськими
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00

«Головна інструкція патрульної поліції – дивитися та допомагати людям» – Андрій Гончарук

Олеся Біда, Мар’ян Кушнір

Четверту добу вулиці Києва патрулює нова, експериментальна поліція. Попри те, що закон «Про національну поліцію» президент досі не підписав і патрульні працюють у тестовому режимі, вони активно несуть службу в столиці. Кореспонденти Радіо Свобода відправилися слідом за патрульними, щоб дізнатися про поліцейську кухню.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Патрульний, якого ми застали під час оформлення ДТП, – 23-річний Андрій Гончарук. Він – випускник Львівського університету внутрішніх справ. Одразу після закінчення вишу вирішив податися до патрульної поліції. Каже, що головне завдання, яке стоїть перед новою поліцією, – допомога людям й охорона їхнього спокою.

Ми сервісний центр, а не каральний. Головна інструкція патрульної поліції – дивитися та допомагати людям
Андрій Гончарук

«Першочергове для нас – допомога людям. Ми сервісний центр, а не каральний. Ми маємо спілкуватися з людьми, надавати за потреби поради. Головна інструкція патрульної поліції – дивитися та допомагати людям. Так і має бути. Адже це наш перший вихід на вулиці. І люди, і ми потребуємо часу, аби звикнути один до одного», – зазначає Андрій Гончарук.

На одній із вулиць Києва – дорожньо-транспортна пригода. Дві автівки не розминулися на розі вулиць. Патруль прибув оперативно – за 10 хвилин після виклику. Але процес оформлення документів значно затягнувся. Учасники аварії не нарікають на роботу нової патрульної служби, навпаки покладають на неї великі надії.

«Якщо поліцейський виїхав на дорожньо-транспортну пригоду, то він має знати, як оформлювати протокол. Патрульні виїхали перший раз. Вони ще навіть не до кінця розуміють, що відбувається. Їм ще неодмінно потрібна практика», – каже Олександр – учасник ДТП

Активісти громадського руху «Дорожній контроль Україна» їздять вслід за автопатрулем. Вони допомагають патрульним оперативніше оформлювати особливо проблемні випадки на дорогах. І якщо раніше ДАІвці сварилися із ними, то тепер ситуація змінилася.

«Звісно, поки все подобається. Це принципово нова служба. Головне, що нова поліція мінімально карає громадян. Для початку вони попереджають, інформують, щоб уникнути наступних правопорушень», – говорить активіст Руслан.

Одразу ж за декілька хвилин відправляємося до метро «Нивки», де невідомий підстрелив двох людей. Про це дізнаємося через мобільний додаток, за допомогою якого активісти координуються між собою. На місці події стояло більше ніж десяток патрульних автівок. Було оголошено план перехоплення. За обгородженою територією лежали гільзи. Патрульний Володимир Закревський, разом із іншими колегами прибув на місце події.

По рації передали, щоб усі їхали сюди. Нам було надано вказівку одягнути бронежилет і бути готовим до всього
Володимир Закревський

«По рації передали, щоб усі їхали сюди. Нам було надано вказівку одягнути бронежилет і бути готовим до всього», – розповідає Володимир.

Поки поліцейські відправилися на пошуки втікача в парк, на місце викликали слідчо-оперативну групу. Під час проведення необхідних процедур, зайві екіпажі продовжили патрулювання вулиць Києва.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG