Доступність посилання

ТОП новини

Білецький: демілітаризувати Широкине – це віддати Маріуполь на розсуд Путіна


Українські військові поблизу села Широкине, 3 липня 2015 року
Українські військові поблизу села Широкине, 3 липня 2015 року

Громада Маріуполя на місцевому брифінгу звернулась до керівництва України з проханням не допустити можливий вивід українських військ із Широкина

Більшість членів Парламентської асамблеї ОБСЄ визнали факти військової агресії Росії проти України та визнали незаконне утримування українських політичних в’язнів у Російській Федерації, про це повідомили у прес-службі МЗС. Тим часом ситуація в зоні проведення АТО залишається стабільно неспокійно, але контрольованою українськими військовими повідомляють у штабі АТО.

ЗАВАНТАЖИТИ

Українські військові повідомляють, що «лише з 18:00 до 24:00 8 липня по всій лінії розмежування проросійські бойовики понад 20 разів обстріляли позиції сил АТО».

Найгарячішою точкою у вечірні години 8 липня і зранку 9 липня стало село Кримське, розташоване в Луганській області на північ від Бахмутської траси. Обстріли були зафіксовані також поблизу населених пунктів Опитне, Піски, Авдіївка, Водяне, Верхньоторецьке, на Донеччині, та в районі Станиці Луганської.

«По захисниках Батьківщини гатили зі 120-міліметрових та 82-міліметрових мінометів, БМП та стрілецької зброї», – ідеться в повідомленні прес-центру АТО.

У штабі АТО повідомляють, що на маріупольському напрямку з установок «Град» було обстріляне селище Гранітне. В районі Широкина ситуація залишається стабільною.

Сайти сепаратистів про вечірні та нічні обстріли не повідомляють. Проте напередодні звинувачували Збройні сили України у порушенні «режиму тиші» та писали, що на «передовій не змовкають кулеметні черги та залпи українських мінометів».

Широкине як стратегічно важливий військовий пункт

Громада Маріуполя на місцевому брифінгу звернулась до керівництва країни з проханням не допустити можливий вивід українських військ з Широкина. За словами активістів міста, стратегічна висота у селищі є ключем, за допомогою якого можна зламати усю оборонну систему, яку було створено навколо міста та цим поставити під загрозу життя мирних мешканців.

Зокрема, про ймовірність виведення українських військ із Широкино заявила командир «Маріупольської дружини» Вікторія Придущенко, пише сайт 0629. Їй, нібито, стало відомо, як вона стверджує, що «цю ідею підтримує генерал-полковник Геннадій Воробйов, який був поновлений на посаді першого заступника Генерального штабу ЗСУ після люстраційних заходів».

Андрій Білецький
Андрій Білецький

У свою чергу командир полку «Азов» Андрій Білецький заявив, що демілітаризувати Широкине – це віддати Маріуполь на розсуд Путіна і назвав місто стратегічно важливим військовим пунктом.

Сепаратисти вийшли звідти не через домовленості, а через величезні втрати. Є їхня поразка
Андрій Білецький

«Широкине – це ключ до Маріуполя. Згідно з мінськими домовленостями, які підписали Україна, Захід, Росія, «ДНР» і за виконанням яких має слідкувати ОБСЄ, цей населений пункт є українським. Сепаратисти вийшли звідти не через домовленості, а через величезні втрати. Є їхня поразка. За правовими нормами це українська територія. Про що може йти мова? Давайте просто виконувати мінські домовленості, якщо ми їх підписали і залишимо собі Широкине, так як і повинно бути. І тим самим ми убезпечимо Маріуполь», – зазначив він.

Водночас, як повідомляє сайт 0629, ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко заявив, що відведення підрозділів бойовиків з Широкина – це пастка. За його словами, сепаратисти відійшли на пануючу висоту і ті півтора кілометри, на які вони відступили, нічого в тактичному питанні не вирішують, але в політичному плані вирішують багато. Таким чином Захарченко підтвердив, що відведення бойовиків «ДНР» на укріплені позиції панівної висоти в районі Широкина – політичний хід напередодні початку мінських зустрічей з врегулювання української кризи, які почалися 7 липня.

Тим часом українські військові запевняють, що наразі ситуація в зоні АТО цілком контролюється українськими військовими.

  • Зображення 16x9

    Анна Чуданова

    На Радіо Свобода працюю з лютого 2015 року. Регіональний кореспондент у Маріуполі. Народилася 1993 року в місті Маріуполь, Донецької області. Здобуваю ступінь магістра у Школі журналістики УКУ (Український Католицький Університет).

XS
SM
MD
LG