Доступність посилання

ТОП новини

Радіо шукає українські пісні


Плакат Юрія Неросліка
Плакат Юрія Неросліка

«Український формат – це конкурс, який пов’язаний із розвитком української музики»

Галина Дашкевич

15 липня розпочався конкурс «Український формат». Його завдання – збільшити кількість пісень українською мовою в радіоефірі України. Організував конкурс Радіокомітет України разом із найбільшими українськими радіостанціями, які вперше об’єдналися, щоб відшукати пісні українською і наповнити ними свій ефір. Взяти участь у проекті можуть усі охочі. Головне – композиція українською мовою.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Українські радіостанції відчувають нестачу українських пісень в ефірі. Для того, аби популяризувати україномовних виконавців та їхній продукт, вісім радіостанцій України взяли участь у конкурсі «Український формат». Серед них «Хіт FM», Радіостанція «Русское радио Украина, «Радіо «Шансон», «Любимое радио», «Бізнес Радіо», «Люкс FM», «Наше радіо» і радіо «П’ятниця». Згідно з умовами конкурсу, слухачі шляхом смс-голосування оберуть три найкращі, на їхню думку, композиції, які ці радіостанції пустять у свій ефір.

Український формат – це конкурс, який пов’язаний із розвитком української музики
Валерій Сасковець

«Український формат – це конкурс, який пов’язаний із розвитком української музики. Конкурс, завдяки якому ми хочемо отримати для наших радіостанцій якісну українську музику», – зауважує програмний директор «Русского радио Украина» Валерій Сасковець.

Відповідно до правил конкурсу, участь у ньому можуть взяти ті, хто готовий запропонувати слухачам пісню українською, яка ще не була в ротації. Виконавцям необхідно зайти на портал ukrformat.com.ua, завантажити свою композицію й заповнити анкету.

Ротація і грошова премія для переможця

Програмний директор «Нашого радіо» Вадим Смілянець зазначає: «До кінця місяця плануємо визначити найкращі треки, за які проведуть голосування. До Дня Незалежності плануємо визначити перших трьох фіналістів, які й будуть нагороджені».

Нагородою для переможців стане ротація їхньої пісні в ефірі радіостанцій та грошова премія.

Участь у конкурсі вже взяли декілька українських виконавців. Одним із них – гурт NRavitsa Planet. Його лідер Іван Марунич сподівається, що проект допоможе молодим виконавцям здобути нові перемоги.

«Будь-яка ініціатива, яка робиться людьми професійними, завжди має якийсь результат. Будемо сподіватися, що так із цим конкурсом також трапиться. Як старт, я думаю, що будь-який конкурс, тим паче радіо- або теле-, це дуже гарний поштовх для творчості у майбутньому також», – каже музикант.

Потрібно показувати різний контент – Сергій Фоменко

Молодим українським виконавцям дійсно потрібна підтримка, погоджується і лідер гурту «Мандри» Сергій Фоменко. Проте вважає, що такі конкурси як «Український формат», не зовсім для цього підходять.

Чи такі кроки потрібні – не зовсім такі. Потрібно просто брати інший контент, якого є дуже багато, і просто його показувати, от і все
Сергій Фоменко

«Чи такі кроки потрібні – не зовсім такі. Потрібно просто брати інший контент, якого є дуже багато, і просто його показувати, от і все. А те, про що ви говорите, це формат хіт-параду. Топ-10 чи топ-20 – це формат хіт-параду. А взагалі, насьогодні є дуже велика кількість формату, який треба показувати. Просто він не доходить», – наголошує Фоменко.

Програмний директор «Русского радио Украина» Валерій Сасковець виправдовується: для альтернативних стилів музики важко знайти платформу, проте у перспективі можливий конкурс і для таких композицій.

«Якщо брати вузькоформатні стилі музики, то їх складно розмістити. Ми, наприклад, рок-музику не можемо розмістити. На кожен стиль музики чекає у перспективі наш проект, як і залучення у склад нашої платформи інших радіостанцій, які є вузькоформатними», – зауважує Сасковець.

Поки ж організатори обиратимуть переможців серед тих артистів, які пропонують, здебільшого, поп-рок. Організатори стверджують, що ним цікавиться 90% радіостанцій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG