Доступність посилання

ТОП новини

Цитували вірші, співали гімн… і голосували за старт децентралізації


Лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко (посередині) під час виступу у Верховній Раді. Київ, 16 липня 2015 року
Лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко (посередині) під час виступу у Верховній Раді. Київ, 16 липня 2015 року

Верховна Рада направила до Конституційного суду президентський законопроект змін до Конституції

Верховна Рада направила до Конституційного суду законопроект про внесення змін до Конституції в частині децентралізації. За президентський законопроект №2217a, проголосували 288 депутатів із 226 мінімально необхідних. Попри заклики голосувати від президента, який для цього і зявився у залі, жодного голосу за документ не віддала фракція «Радикальна партія» і лише один голос дала «Самопоміч». Під час виступів президент та депутати цитували вірші і навіть двічі співали гімн, що вже викликало активне обговорення користувачів соцмереж.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Законопроект про внесення змін до Конституції щодо децентралізації у Верховній Раді опинився у знаковий день – 25-у річницю проголошення Декларації про державний суверенітет України. І саме з цього почав свою промову президент Петро Порошенко, закликаючи депутатів віддати свої голоси за направлення документа до Конституційного суду. Крім депутатів, його звернення слухали посли, представники дипломатичного корпусу, члени Венеціанської комісії, Ради Європи та представники трьох асоціацій органів місцевого самоврядування: сільських, селищних, міських і обласних рад. Серед присутніх у сесійній залі були і посол США в Україні Джеффрі Пайєтт, глава представництва Європейського союзу в Україні Ян Томбінський і помічник державного секретаря США Вікторія Нуланд.

Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт, глава представництва Європейського союзу в Україні Ян Томбінський і помічник державного секретаря США Вікторія Нуланд у Верховній Раді, 16 липня 2015 року
Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт, глава представництва Європейського союзу в Україні Ян Томбінський і помічник державного секретаря США Вікторія Нуланд у Верховній Раді, 16 липня 2015 року

Усі розмови про особливий статус Донбасу в Основному законі, який нібито вимагають західні партнери, Петро Порошенко назвав спекуляціями і просив депутатів: «Вчитайтесь, вдивляйтесь, вслухайтесь».

У проекті жодного натяку на федералізацію, проект не передбачає і не може передбачати особливого статусу Донбасу
Петро Порошенко

«У проекті жодного натяку на федералізацію, проект не передбачає і не може передбачати особливого статусу Донбасу, проект лише припускає можливість специфічного порядку у здійсненні місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу, що визначається окремим законом. Пропонована норма жодною комою не виходить за межі Мінських домовленостей», – сказав Порошенко, додавши, що цей окремий закон двічі ухвалювала Верховна Рада.

Порошенко: жодного особливого статусу Донбасу в Конституції не буде
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:12 0:00


Тож який статус у Донбасу?

Відтак основна пропонована зміна у Конституцію звучить так: «особливості місцевого самоврядування в окремих районах регулюються законом». І за цей закон депутати голосували 16 вересня 2014 року і 17 березня 2015 року. Полягає він у наданні особливого статусу територіям, які станом на день ухвалення закону не контролюють сили АТО терміном на 3 роки. (Тобто стосується він не всієї території Донецької та Луганської областей).

Президент України Петро Порошенко під час виступу у Верховній Раді. Київ, 16 липня 2015 року
Президент України Петро Порошенко під час виступу у Верховній Раді. Київ, 16 липня 2015 року

Проти цього закону раніше виступали «Радикальна партія», «Самопоміч» та частина «Батьківщини». Їх не влаштовувала лінія розмежування територій, одна з яких підпорядковується Україні, інша – бойовикам.

«Це означає індульгенцію на будь-яку ініціативу, як то проведення референдуму щодо приєднання до Росії за кримськими лекалами, це означає можливість призначати суддів, прокурорів і створення того, що називається «отрядами народної міліції», фактично легалізацію бойовиків», – говорив тоді народний депутат від фракції «Батьківщина» Григорій Немиря.

Вірші, пісні… танці?

Під час обговорення, пропонованого президентом закону, у сесійній залі відчувалась напруга. Крім того, під час своїх виступів депутати взялись цитувати фрагменти віршів і крилатих фраз. Олег Ляшко, наприклад, озвучив вислів Вінстона Черчилля і стовпчик вірша Олександра Олеся, а потім заспівав гімн.

«Нам кажуть про те, що якщо ми не проголосуємо ці зміни до Конституції, то від нас відвернуться Європа, Америка, весь світ, – зауважив він. – Я хочу нагадати, пане президенте, слова Олександра Олеся: «Коли Україна в нерівній борьбі вся сходила кров’ю і слізьми стікала, і дружної помочі ждала собі, Європа мовчала, Європа мовчала».

Таку поведінку парламентарів одразу взялись обговорювати користувачі соціальних мереж, які порівнювали процес ухвалення з конкурсом талантів, радили не обмежуватись віршами та співами, а й вдатись до танців.

«Опозиційний блок» – за, «радикали» і «Самопоміч» – проти

Примітно, що за законопроект щодо направлення змін до Конституції до Конституційного суду проголосувало 34 члени «Опозиційного блоку», в той час як жодного голосу документ не отримав від «Радикальної партії» і лише один був від «Самопомочі». Загалом законопроект зібрав 288 голосів.

Найбільший індикатор позиції Росії – це «Опозиційний блок». Якщо б ці рішення не були вигідні Росії, то ви б перші побачили, що «Опозиційний блок» кинувся б блокувати трибуну
Єгор Фірсов

«Найбільший індикатор позиції Росії – це «Опозиційний блок». Якщо б ці рішення не були вигідні Росії, то ви б перші побачили, що «Опозиційний блок» кинувся б блокувати трибуну. А оскільки вони виступали за, голосували за – то це найголовніший індикатор. Далі думайте самі», – обурювався після голосування член президентської фракції Єгор Фірсов.

У свою чергу лідер «Самопомочі» Олег Березюк заявив, що у змінах до Конституції в частині децентралізації цієї децентралізації якраз немає.

Зміни, які були внесені в перехідні положення Конституції України про особливий спосіб самоврядування, є ймовірністю і ознакою загрози суверенітету
Олег Березюк

«Там не проглядається децентралізація. Я закликаю всіх журналістів разом з юристами уважно вивчити зміни. Там є централізація. І друге: ці зміни, які були внесені в перехідні положення Конституції України про особливий спосіб самоврядування, є ймовірністю і ознакою загрози суверенітету», – вважає він.

Галас передчасний?

Речення, де згадується про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, внесене в перехідні положення, які не є прямою нормою і не є «тілом» Конституції, каже директор центру прикладних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, тож галас, який зчинили довкола президентських змін, на його думку, передчасний.

Головний сенс голосування – демонстрація того, що ми виконуємо мінські домовленості. Глобально гра іде в тому, хто їх перший порушить
Володимир Фесенко

«Ризикну припустити, що весь галас закінчиться десь у вересні, коли буде очевидно, що «ЛНР» та «ДНР» проводять у себе вибори всупереч українським законам. Це буде жирний хрест на виконанні других Мінських домовленостей. Тоді ця норма буде мертвонародженою або її скоригують, – каже Фесенко. – Головний сенс голосування – демонстрація того, що ми виконуємо Мінські домовленості. Глобально гра іде в тому, хто їх перший порушить. А ми показали, що це не ми – ми їх виконуємо».

Після висновку Конституційного суду, законопроект щодо децентралізації знову направлять до парламенту, де для його ухвалення необхідно буде не менше ніж 300 голосів. Як наполягало напередодні керівництво держави, ухвалити його депутати повинні до місцевих виборів 25 жовтня.

Разом з тим, сепаратисти 16 липня вкотре заявили, що законопроект змін до Конституції України, запропонований президентом України Петром Порошенком, не відповідає принципам Мінських домовленостей.

За словами представника угруповання «ДНР» Дениса Пушиліна, Київ, всупереч Мінським угодам, не погодив конституційну реформу з главами угруповань «ДНР» та «ЛНР» і не забезпечив «законодавче затвердження особливого статусу Донбасу».

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG