Доступність посилання

ТОП новини

Переселенці не голосують


Новий закон про місцеві вибори позбавляє переселенців права голосу

Галина Дашкевич

Переселенці з окупованих Донбасу та Криму не голосуватимуть на місцевих виборах у жовтні. Згідно із законом про місцеві вибори, який Верховна Рада ухвалила 15 липня, право голосу надається лише членам територіальних громад. Оскільки переселенці є поза межами населеного пункту, в якому прописані, то й голосувати на новому місці не зможуть.

Переселенці не голосують
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За даними ООН, в Україні майже півтора мільйона переселенців. І ті з них, хто досяг повноліття, не зможуть вплинути на політичну ситуацію в країні під час місцевих виборів 25 жовтня цього року. Адже відповідно до ухваленого Верховною Радою закону про вибори, переселенці без постійної прописки у новому населеному пункті голосувати не можуть.

У них є довідка, де зазначено місце проживання, але відсутній штамп у паспорті, за яким усі мають голосувати
Олександра Дворецька

«У них є довідка, де зазначено місце проживання, але відсутній штамп у паспорті, за яким усі мають голосувати. Наше законодавство позбавляє переселенця статусу переселенця, якщо у нього буде такий штамп», – каже Керівник правління благодійного фонду «Восток-SOS» Олександра Дворецька.


Позбавити переселенця права голосу – значить позбавити можливості стати повноцінним членом нової громади, каже координатор громадської ініціативи «Крим SOS» Таміла Ташева.

«Коли вони будуть мати право голосу, тільки тоді, коли вони будуть впливати на місцеву владу, вони дійсно інтегруються повноцінно у приймаючу громаду», – вважає вона.

Не всі переселенці проживають за місцем реєстрації – Черненко

Олександр Черненко
Олександр Черненко

Однак народний депутат від «Блоку Петра Порошенка», колишній голова Комітету виборців України Олександр Черненко пояснює: депутати вирішили забрати у переселенців право голосувати, щоб попередити фальсифікації на виборах.

Я був тиждень тому в Новопсковську – це Луганська область. Там зареєстровано три тисячі переселенців. З них реально там проживають триста, а інші дві з половиною тисячі живуть на окупованій території
Олександр Черненко

«Я був тиждень тому в Новопсковську – це Луганська область. Там зареєстровано три тисячі переселенців. З них реально у Новопсковську проживають триста, а інші дві з половиною тисячі живуть на окупованій території і тільки приїжджають туди за пенсією. Відповідно, так само організовано їх можуть привезти, вони проголосують і можуть спотворити результати виборі», – каже депутат.

Утім серед самих переселенців чимало обурених таким законом. Вони заявляють, що така норма порушує права громадянина. Ірина, яка змушена була покинути рідний дім у Донецьку і тепер мешкає у Львові, каже, що до останнього вірила, що зможе проголосувати.

«Я вважаю, що це обурливо. Я готова вистояти години в очікуванні довідки про статус переселенця. Я, наприклад, коли оформлювала цю довідку, то оформлювала її для того, щоб проголосувати. Я була впевнена, що вона буде потрібна, що я зареєстрована тут і я можу проголосувати на цьому округу. Сумно усвідомлювати, що це не допоможе і взагалі не допоможе нічого у цій ситуації», – пояснює переселенка.

Правозахисники запевняють: обмежувати участь громадян у самоврядуванні не можна й сподіваються, що президент накладе вето на новий закон про місцеві вибори.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG