Доступність посилання

ТОП новини

Додатковий імпортний збір треба скасувати – економіст


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Бюджет завдяки збору поповнюється, але надходження від податків зменшуються»

Українські ділові асоціації разом з товаровиробниками просять якомога швидше скасувати додатковий імпортний збір, що має діяти до кінця поточного року. Адже це призводить до падіння експорту і втрати українських позицій на традиційних ринках збуту, стверджують і підприємці, і експерти. Натомість у Міністерстві фінансів відзначають, що імпортний збір наповнює бюджет і тому є конче необхідним.

Додатковий імпортний збір треба скасувати – економіст
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За даними Мінфіну, за півроку завдяки ввізному миту до державного бюджету надійшло 12,5 мільярда гривень, що утричі більше за аналогічний торішній період. У відомстві це пояснили як перенесенням до загального фонду всіх надходжень ввізного мита, так і додатковим імпортним збором, від якого на 1 червня надійшло 7 мільярдів гривень.

Але, незважаючи на цю статистику, українські товаровиробники та ділові асоціації звернулися до керівництва країни із закликом скасувати додатковий імпортний збір. Відкритий лист-звернення на ім'я президента, прем'єра, голови Верховної Ради та керівників парламентських фракцій підписали керівники Європейської бізнес асоціації, Американської торговельної палати, а також найбільших галузевих об'єднань.

Аргументацію опонентів додаткового імпортного збору навела Радіо Свобода виконавчий директор Європейської бізнес асоціації Ганна Дерев’янко.

Додатковий імпортний збір звичайно погіршує ситуацію для імпортерів, адже це робить їх продукцію дорожчою. Але і для експортерів це також є контрпродуктивним, бо вони використовують велику кість імпортної продукції
Ганна Дерев’янко

«Ми розглядали можливості для розвитку компаній – як імпортерів, так і експортерів – і додатковий імпортний збір звичайно погіршує ситуацію для імпортерів, адже це робить їх продукцію дорожчою. Але і для експортерів це також є контрпродуктивним, бо вони використовують велику кість імпортної продукції, вартість якої через цей збір підвищується. І тому їх конкурентоспроможність на міжнародних ринках стає меншою і меншою, і ми втрачаємо позиції на світових нішах. Тому треба точно його прибирати», – говорить Дерев’янко.

Три варіанти

Є три можливі варіанти подальшого розвитку подій щодо імпортного збору, говорить економіст Ангела Бочі. По-перше, якщо його до кінця року не скасують, зменшаться обсяги експорту та імпорту товарів. Можливі також інші наслідки, наголошує експерт.

«Інший варіант – якщо Генеральна рада СОТ 27 липня визнає що додатковий імпортний збір не відповідає принципам СОТ (така позиція дуже сумнівна), але після 27 липня Україна зможе в принципі скасувати імпортний збір. Чому саме до цієї дати? Бо це допоможе зберегти обличчя Україні на міжнародній арені. Бо вийде так, що імпортний збір в Україні скасували, а розгляди в СОТ ще відбуваються. Третій варіант – додатковий імпортний збір може буте скасований після 27 липня, але це відбудеться не швидше вересня», – говорить Бочі.

Додатковий імпортний збір запровадили з 26 лютого, він становить 5% для непродовольчих товарів і 10% – для харчів. Необхідність його впровадження в уряді пояснили загрозливою ситуацією з платіжним балансом. Низка країн, у першу чергу Росія, намагалися оскаржити правомірність введення цього збору через СОТ, проте їм це не вдалося. За домовленостями з ЄС, цей збір повинен припинити дію до кінця нинішнього року.

XS
SM
MD
LG