Доступність посилання

ТОП новини

Справа Сенцова і Кольченка: перебіг засідання суду в Росії


Олег Сенцов і Олександр Кольченко у залі суду, Ростов-на-Дону
Олег Сенцов і Олександр Кольченко у залі суду, Ростов-на-Дону

Судді погодились пустити до українців родичів, але з консулом дозволили зустрітись тільки після закінчення розгляду справи по суті

Сьогодні зранку до Північно-Кавказького військового окружного суду у російському Ростові-на-Дону доставили українського режисера Олега Сенцова і кримського активіста Олександра Кольченка, щодо яких 21 липня починається судовий процес у справі про планування терактів у Криму. Про це повідомила Об’єднана група громадського спостереження за дотриманням конституційних свобод (ОГОН), яка веде твіттер-трансляцію засідання.

«Сенцова і Кольченка привели. Судова колегія у залі, засідання відкрите. Організована відеоконференція з потерпілими з Кримським гарнізонним судом в Сімферополі», – повідомляють активісти.

За їхньою інформацією, висвітлювати засідання суду прибуло багато преси, при вході в будівлю суду здійснювався огляд, як особистий, так і ручної поклажі. За повідомленням, на засіданні немає українських журналістів. Як пишуть активісти, Сенцов висловив здивування цим, а йому відповіли, що заявок від українських ЗМІ не надходило.

«Паспорти вилучають, реєструють. Обіцяють повернути пізніше», – повідомляють активісти.

Сенцов і Кольченко в залі суду в Ростові-на-Дону
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

На початку засідання суд задовольнив клопотання захисту про допуск родичів до підсудних, повідомляє Об’єднана група громадського спостереження за дотриманням конституційних свобод.

Захист просив також допустити до них українського консула. Суд дозволив таку зустріч, але лише після закінчення розгляду справи по суті.

Водночас суд не задовольнив клопотання про призначення захисником для моральної підтримки Сенцова його сестри Наталії.

Крім того, суддя вирішив перенести засідання до іншого залу. Як заявляють активісти ОГОН, він менший за розміром, і слухачі будуть спостерігати за процесом на екрані.

Суд заслухав обвинувальний висновок, який зачитував прокурор Олег Ткаченко – Сенцова, зокрема, звинувачують у підпалі офісу «Єдиної Росії» та «Російської общини Криму», намірах підірвати пам'ятник Леніну в Сімферополі, приналежності до «Правого сектору» та впливу на органи влади з метою «виходу Криму зі складу Росії».

«Я вже заявляв, що винним себе не визнаю. Повторюся, що я вважаю справу політичною і сфальсифікованою», – сказав після зачитування обвинувального висновку Олег Сенцов.

Відповідь Олександра Кольченка на звинувачення його в «участі у терористичному співтоваристві і в здійсненні теракту» була аналогічною: «Свою вину не визнаю повністю».

Від обвинувачення суд заслухав свідка Андрія Козенка, представника «Російської общини Криму» і «віце-спікера Держради Криму».

Після цього в залі суду продемонстрували відео, на якому в кадрі з'являються дві людини в темному одязі, один стоїть осторонь, другий ллє рідину, підпалює її, але рідина не загоряється, потім перший повертається, і тут «відбувається сильне займання рідини». За півхвилини з'являється людина, яка тікає і повертається з вогнегасником.

При цьому адвокат Сенцова Дмитирий Дінзе вказав на те, що «незрозуміло, з якого джерела був отриманий цей відеозапис».

Інший свідок обвинувачення член політради «Єдиної Росії» в Криму Олександр Бочкарьов, який навесні 2014 року очолював загін «Народного ополчення Криму».

У матеріалах російської справи проти Сенцова та Кольченка є частина під грифом «державна таємниця». Ці матеріали розглядатимуть у закритому режимі. Як повідомляють журналісти та активісти із засідання суду, адвокат Сенцова Дмитро Дінзе повідомив під час засідання, що в томі десятому містяться конверти з даними трьох засекречених свідків.

​«З матеріалів справи вбачається, що в цілому кримінальна справа є не секретною. Разом із тим, в матеріалах справи містяться відомості, що є державною таємницею», – цитує головуючого суддю Медиазона.

Суддя пообіцяв пізніше конкретизувати порядок роботи з секретною частиною справи.

«Страх і патріотичне похмілля». Справа Сенцова в Ростові-на-Дону
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:59 0:00

Напередодні українські правозахисники запустили сайт на підтримку Сенцова і Кольченка, де планується оперативно висвітлювати хід засідань, і повідомляти про все, що стосуватиметься ситуації навколо хлопців.

Олега Сенцова і Олександра Кольченка заарештували в травні 2014 року. ФСБ оголосила, що вони є членами забороненої в Росії української організації «Правий сектор». За версією слідства, вони планували вчинення диверсійно-терористичних актів у ряді кримських міст.

Сенцов і Кольченко провину заперечують.

Низка російських і зарубіжних діячів мистецтва і правозахисників не раз висловлювалися на захист і підтримку Олега Сенцова і вважають звинувачення, висунуті проти нього, надуманими і політично мотивованими. На підтримку Кольченка також проходять акції по всьому світу.

На цю ж тему:

21.07.2015
Сенцову і Кольченку загрожує 20 років ув’язнення – Свєтова

21 липня у Ростові-на-Дону відбудеться перше слухання у справі Олега Сенцова та Олександра Кольченка далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG