Доступність посилання

ТОП новини

ATR відновив мовлення з Києва. За лаштунками першого ефіру


У студії телеканалу ATR у Києві
У студії телеканалу ATR у Києві

Працювати в Криму небезпечно, але люди, які готові нам надсилати матеріали, є – Шевкет Наметуллаєв

Київ – Кримськотатарський канал ATR 20 липня відновив випуск програми новин Zaman. До цього дня востаннє новини на першому кримськотатарському каналі виходили ще в березні, тобто до того, як він вимушено припинив аналогове мовлення в Криму. Кореспондент «Крим.Реалії» побував у новому київському офісі ATR і поспостерігав за тим, як журналісти готували перший випуск новин в українській столиці.

– Давайте зачинимо вікна, і я ввімкну кондиціонер, – запропонував співробітник ATR своїм колегам.

У новому ньюзрумі телеканалу спекотно й задушливо. У невеликому приміщенні туляться близько десяти співробітників. Ніхто з них не сидить без діла: за 5 годин в ефір должа вийти інформаційна програма Zaman. На стіні ньюзруму встановлені два телевізори: на одному транслюється ATR, на іншому – Lale, дитячий кримськотатарський телеканал.

У монтажній телеканалу ATR
У монтажній телеканалу ATR

– У нас поспіль ідуть кілька сюжетів про Ораза-байрам. Може, розбавимо їх чимось? – запитує в своїх колег Сафіє Абляєва. У Криму вона була однією з провідних журналісток телеканалу, але сьогодні їй належить спробувати себе в новому амплуа – ведучої випуску новин.

– Я думаю, що краще залишити, як є, – заперечує журналіст Шевкет Наматуллаєв. Він посміхається і не приховує свого гарного настрою, в той час як більшість його колег не багаті на емоції та занурені в роботу.

Кримської редакції ATR – немає

Офіс телеканалу тепер розташований в одній з офісних будівель Києва поруч із кінцевою станцією метро Сирець. На другому поверсі ATR займає дві зали: ньюзрум і кабінет, у якому розташувалось керівництво каналу. Тут працює і головний редактор інформаційних програм Осман Пашаєв. Високу завантаженість своїх підопічних він пояснює тим, що співробітників поки небагато, а робота над новинами вимагає дуже багато зусиль.

Осман Пашаєв
Осман Пашаєв

​– Новини – це настільки велика кількість дрібних форм, особливо в телебаченні. Один запис у Skype зробити і перекласти його трьома мовами – це вже займає дуже багато часу. У нас же новини виходять трьома мовами: російською, кримськотатарською та українською. Більшу частину роботи просто займають переклади, – пояснив Осман.

Телеканал ATR припинив аналогове мовлення в Криму 1 квітня. Керівництво медіа до останнього намагалось продовжувати роботу на півострові, чотири рази подавало папери на одержання російської ліцензії, але Роскомнагляд відмовився її видавати, посилаючись на помилки в документах.

Телеканал ATR знову в ефірі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

​Власник медіахолдингу ATR Group Ленур Іслямов 17 червня заявив про те, що телеканал відновить мовлення з Києва, де працюватиме на базі української ліцензії. За його словами, ATR і дитячий телеканал Lale можна буде дивитись через супутникове ТБ, а також в інтернеті. У середині червня Іслямов підкреслив, що кримська редакція його медіа не матиме відношення до виходу передач, які виготовлятимуть на материковій Україні. Осман Пашаєв також зазначив, що новий випуск новин готується без участі кримської редакції.

Нам складно отримувати інформацію звідти. Ми будемо намагатись отримувати інформацію від журналістів-фрілансерів і продакшнів, які перебувають у Криму
Осман Пашаєв

– Нам складно отримувати інформацію звідти. Фактично ми можемо сказати, що ATR як редакції в Криму немає. Ми будемо намагатись отримувати інформацію від журналістів-фрілансерів і продакшнів, які перебувають у Криму, і таким чином отримувати картинку з Криму, – пояснив Пашаєв.

«Ми будемо старатись»

Київська студія Zaman мало чим відрізняє від тієї, яку звикли бачити на екранах глядачі до вимушеного припинення ефіру ATR. Вона, як і раніше, виконана у «фірмових» червоно-чорних тонах, а на задньому плані – за спиною у ведучого – зображена карта світу. Сафіє Абляєва, яка невдовзі має вийти з цього залу в прямий ефір, погоджується відірватись на кілька хвилин, щоб розповісти, як зміниться зміст Zaman у зв'язку з переїздом.

Сафіє Абляєва
Сафіє Абляєва

– ATR – перший кримськотатарський телеканал. Я думаю, що аудиторія телеканалу, як і раніше – це Крим. Я думаю, що більше новин буде саме про Крим. Принаймні, ми будемо старатись. А чи буде в нас це виходити – покаже час, – каже Сафіє.

Журналіст Шевкет Наметуллаєв додає: подавати в ефір новини про Крим проблематично, оскільки кримчани, які співпрацюють із ATR, наражаються на небезпеку.

Шевкет Наметуллаєв
Шевкет Наметуллаєв

– У будь-який момент до них можуть прийти додому або на роботу. Часто доводиться вмовляти людей. Але люди, які готові нам надсилати матеріали, є. Хтось на мобільні телефони знімає, хтось – на невеликі камери, – розкриває професійні секрети Шевкет.

За його словами, Zaman у будні виходитиме чотири рази на день. Крім кримських новин, в ефірі Zaman з'являтимуться сюжети про кримських татар, які проживають на материковій Україні. Також журналісти планують не оминати резонансні події загальнонаціонального та світового масштабу.

Як ATR працював над першим випуском новин у Києві (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Оригінал матеріалу – на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG