Доступність посилання

ТОП новини

Довибори в Чернігові: «Укроп», «редиска», «гречка» і вибухівка


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

26 липня у Чернігові обиратимуть парламентаря. Після повідомлень про спроби масового підкупу виборців заговорили і про силовий сценарій

Ніна Бахмач

Чернігів – У неділю, 26 липня, в Чернігові обиратимуть нового народного депутата України. У 205-му виборчому окрузі відбудуться проміжні вибори. Вони стали можливими після того, як мажоритарник Валерій Куліч склав повноваження, очоливши Чернігівську обласну державну адміністрацію. Нинішня кампанія стала рекордною за кількістю кандидатів і пронизана можливими порушеннями. Після повідомлень про спроби масового підкупу виборців у Чернігові заговорили про силовий сценарій.

Олексій Кошель
Олексій Кошель

Олексій Кошель – голова Комітету виборців України наголошує, що ця кампанія є важливою не тільки для Чернігова, а й для України загалом і ставлення до неї світу.

«Скандали в Чернігові, спроби підкупу, використання чорних технологій можуть стати одним із тих індикаторів, по яких наші західні сусіди будуть оцінювати ефективність української держави і оцінювати наскільки Україна здала тест на демократію», – говорить Кошель.

Обирати нового народного депутата України мають право 146 тисяч чернігівців. Саме за їхні голоси фактично одразу після оголошення про довибори в обласному центрі почали змагатись кандидати.

Часу на передвиборну кампанію в Чернігові виділили критично мало – всього два місяці.

Реєстрація кандидатів завершилась рекордом України

Офіційна реєстрація кандидатів відбувалась поступово. Спочатку ЦВК реєструвала по кілька осіб вдень, а ближче до закінчення терміну реєстрації кандидати почали подавати документи десятками.

В результаті такої активності в Чернігові був встановлений рекорд України за кількістю зареєстрованих кандидатів. Охочих балотуватись по 205-му виборчому округу виявилось 127 осіб, при цьому 119 з них є самовисуванцями і лише вісьмох висунули політичні партії.

Серед зареєстрованих претендентів на одне депутатське крісло 51 – це мешканці Чернігова, 57 – жителі Києва та його передмість. Є кандидати з Львіської, Одеської, Вінницької, Івано-Франківської, Запорізької областей та міст – Дніпропетровська, Маріуполя та Луганська.

Політичні оглядачі навіть вирахували, що середній вік кандидатів – 37,5 років. Найстаршому виповнилося 68 років, наймолодшому – 22 роки. За мандат вирішили поборотись як представники бізнесу, так і безробітні, і навіть пенсіонери.

Кількість кандидатів на 205-му виборчому окрузі політичні експерти назвали аномальним явищем.

Штучне збільшення кандидатів у народні депутати призводить до створення додаткових перешкод для роботи виборчих комісій
Олексій Кошель

«Причина перша – це те, що кандидати можуть мати представників у складі своїх виборчих комісій. Тобто це спроби отримати контроль за виборчими дільницями. І причина друга, і на думку експертів нашої організації, головна – це те, що штучне збільшення кандидатів у народні депутати призводить до створення додаткових перешкод для роботи виборчих комісій», – зазначив голова КВУ Олексій Кошель.

Серед позитивних моментів у масовій реєстрації кандидатів, політичні оглядачі називають досить велику кількість молодих політиків, які виявили бажання спробувати свої сили у виборчому процесі.

Постійні зміни в складі ОВК

В Окружній виборчій комісії вже за кілька днів після її створення почав змінюватися склад. Політичні партії відкликали своїх представників, натомість пропонували інших людей. Поступово, протягом кількох тижнів, майже 90% членів ОВК у 205-му виборчому окрузі були замінені. Одним із перших замінили голову комісії. Політична партія «Сила і честь» замість Валентини Значко, яка встигла пропрацювати на посаді лише кілька днів, подала кандидатуру Михайла Пунька.

«В інтернеті є неоднозначна інформація про нового голову ОВК №205. Так, 1998 року – він юрисконсульт спілки захисту споживачів Подільського району, член Київської міської територіальної виборчої комісії від Соціал-демократичної партії (об’єднаної), 2004 року – голова комісії №215 за поданням кандидата в президенти Ржавського (технічний кандидат з боку Банкової), 2010 року – голова комісії територіального виборчого округу №215 від кандидата Віктора Федоровича Януковича, у 2010-му в Київській міській виборчій комісії представляв Партію регіонів, 2012 рік – голова комісії №222 від Союзу анархістів України», – так написав про нового голову комісії чернігівський сайт «Події і коментарі».

Михайло Пунько – киянин. Крім того, більшість членів з оновленого складу комісії – також не з Чернігова. За останньою інформацією, в складі ОВК залишилось всього дві особи, які є мешканцями обласного центру.

Кандидати

Ще до офіційної реєстрації про бажання балотуватись в Чернігові заявили два потужні кандидати: Сергій Березенко, який очолює президентське Державне управління справами та Геннадій Корбан, колишній заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації.

Чернігів фактично мав стати полем битви двох політичних сил – «Блока Петра Порошенка» та нового політичного проекту Ігоря Коломойського «Укроп».

Володимир Цибулько
Володимир Цибулько

«Чернігів став полем битви для великих політико-економічних утворень, – зазначив політичний експерт Володимир Цибулько. – І це не лише ігри амбіцій, а, швидше за все, апробація політичного поля перед майбутніми змінами. Тобто битва за 205-ий округ може бути гарантованим набором аргументів проти змішаної системи. Висуванці більш крупних політичних утворень, по суті, грають на репутацію своїх партій, на здатність мобілізувати свої ресурси в будь-якій політичній території».

Для парламентських партій – це можливість протестувати свої низові організації на здатність провести кампанію і підготувати їх і мобілізувати до місцевих виборів. Для місцевих еліт – це спроба засвітити потенційних гравців на місцевих виборах, вважає оглядач.

Серйозну конкуренцію Геннадію Корбану та Сергію Березенку міг скласти голова місцевого осередку «Батьківщини» Валерій Дубіль. Він вже був народним депутатом, і знову балотувався у 2014-му. Але йшов за списком і до парламенту не потрапив.

І ось саме напередодні липневих довиборів, раптом у Верховній Раді звільняється депутатське крісло – мандат склав депутат Дмитро Шлемко – і його займає Валерій Дубіль.

Натомість від місцевої політичної еліти поборотись за депутатський мандат вирішили кілька відомих в місті діячів. Серед кандидатів від Чернігова – діючий голова обласної ради, який на період передвиборної кампанії пішов у відпустку, начальник управління культури міста, керівники кількох партійних осередків Чернігова. Представили своїх місцевих кандидатів також «Свобода», «Радикальна партія» та «Громадянська позиція».

Серед претендентів на депутатське крісло – кілька військових, учасників антитерористичної операції на сході країни. Серед найбільш епатажних кандидатів можна назвати телеведучого Олексія Дурнєва та його соратника Олександра Барабошка.

Старт кампанії

Старт кампанії одразу показав, що її перебіг буде надзвичайно складним, кажуть фахівці. Від початку було зрозуміло, що передвиборча кампанія в Чернігові може стати рекордною не тільки за кількістю кандидатів, а й за результатами маніпуляцій на виборах, використання чорних технологій та підкупу виборців.

У червні перебіг передвиборчої кампанії кандидатів проходив більш-менш спокійно. Найактивнішими були висуванці політичних партій. В місті з’явилось чимало агітаційної продукції. Обличчя кандидатів на білбордах та сіті-лайтах поступово заполоняли вулиці міста.

Євген Романенко
Євген Романенко

«Найбільш активними в червні кандидати були в інформаційному просторі – це і агітаційні матеріали, і політична реклама на зовнішніх носіях. Проведеннями зустрічей з мешканцями міста – це трохи менше. І організація розважальних заходів, – зауважує Євген Романенко, координатор виборчих програм громадянської мережі «Опора». – Найбільшою особливістю цих виборів є величезне інформаційне протистояння, яке викликане недовірою між кандидатами. На нашу думку, це спричиняє негативний вплив на виборців, дискредитуючи сам виборчий процес як змагання певних програмних ідей кандидатів».

Найбільше на вулицях Чернігова було агітації від двох потенційних лідерів передвиборчої кампанії – Сергія Березенка та Геннадія Корбана. Протистояння між цими двома політиками відбувалось навіть в розміщенні рекламних матеріалів по місту.

Наприклад, якщо в центрі Чернігова з’являвся новий білборд з обличчям пана Березенка або символікою політичної партії, яку він представляє, то поряд часто можна було побачити пересувний білборд із зображенням пана Корбана чи символікою партії «Укроп».​

Найбільш оригінальною рекламою агітаційної кампанії в Чернігові можна назвати плакат «Укроп проти редиски». Для виборця кріп мав асоціюватись з політичною партією, яку представляє Геннадій Корбан, а ось редька виконана в кольорах партії його головного конкурента і виступає, швидше, як негативний персонаж.

Місцеві кандидати, не маючи великих ресурсів для потужної агітації, головним гаслом передвиборної кампанії обрали боротьбу з так званими «парашутистами» або «варягами». Основна ідея – немісцеві кандидати одразу після виборів залишать округ напризволяще, як це було у 2003 році, коли вибори в Чернігові виграв харківський магнат Олександр Ярославський. А тому обрати треба саме чернігівського кандидата.

На початку липня в місті розпочалась агресивніша агітаційна діяльність. Почали з’являтись провокаційні листівки та плакати, спрямовані проти того чи іншого кандидата.

Політичні експерти заговорили про ризики зриву виборів. Зокрема, зазначали, що нездоровий ажіотаж з боку політичних сил призведе, врешті-решт, до остаточної втрати виборцями інтересу до процесу обрання нового народного депутата.

Політичні оглядачі за три тижні до виборів, прогнозували низьку явку виборців 26 липня на дільниці – не більше 45 відсотків.

«По-перше, літо. По-друге, занадто чужі ці кандидати, – відзначає політичний експерт Олексій Голобуцький. – Вони настільки підняли ставки, що мешканці Чернігова вже на певному етапі відчувають, що це не їхня боротьба».

Кульмінація передвиборчої кампанії

Чим ближче до виборів, тим бруднішою стає передвиборча кампанія в Чернігові. В хід пішли чорні технології, маніпуляції та підкуп виборців.

За тиждень до виборів в місті починають відбуватись події силового характеру.

Так, на одній з вулиць міста представники кандидата у народні депутати Геннадія Корбана затримали автомобіль, в якому, за їх інформацією, перебували «покупці» голосів виборців. У підкупі вони звинуватили свого головного конкурента Сергія Березенка. Розповіли і про схему підкупу – потенційному виборцю, нібито, пропонують підписати соціальну угоду з кандидатом, а натомість видають 400 гривень на руки. В штабі Березенка цю інформацію спростовують.

А поки політики обмінювались взаємними звинуваченнями, в авто заблокованими сиділи четверо чоловіків. Вони відмовлялись вийти з автівки. Звільнити їх з транспортного засобу після тривалих перемовин правоохоронцям вдалось лише через шість годин. А таємничу автівку відкрили з дозволу суду взагалі лише наступного дня. До цього біля машини постійно чергували кілька десятків людей. Все це відбувалось в спальному районі міста. Коли автівку відкрили, в ній знайшли велику суму грошей – майже 400 тисяч гривень, зброю та набої.

А вже ввечері того ж дня кандидат у народні депутати, командир роти батальйону «Донбас» Тарас Костанчук заявив, що йому належить і автівка, і все, що є в ній.

В останній тиждень перед виборами Чернігів знову опинився в центрі уваги всієї України через так звану «роздачу гречки». Звинувачення у підкупі виборців продуктовими наборами пролунали на адресу Геннадія Корбана.

Сам кандидат інформацію про підкуп ним виборців спростовує. Пояснює: особисто він таким не займається.

А тим часом черги біля наметів з символікою «Укроп», де чернігівцям видають пакети з продуктами, набирають загрозливих масштабів. Фактично біля кожного такого пункту з роздачі «гречки» щодня збираються сотні місцевих мешканців. Люди з ночі займають чергу.

Силовий сценарій?

В цей час міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков вирішив направити до Чернігова на період виборів додаткові сили правоохоронців. Вже з середи, 22 липня, в місті окрім місцевих чергують міліціонери і з інших регіонів.

А політичні оглядачі заговорили про загрозу силового сценарію.

Зрив виборів – найголовніша загроза, якій потрібно протидіяти спільними зусиллями громадськості і правоохоронних органів
Олександр Рись

«Зрив виборів – найголовніша загроза, якій потрібно протидіяти спільними зусиллями громадськості і правоохоронних органів. В усіх конфліктних ситуаціях ми бачимо присутність спортивних молодиків, ми бачимо якісь дивні замінування, є заяви про присутність в місті завезених бойовиків і тітушок. Все це створює реальну загрозу проведенню виборів», – зазначив Олександр Рись, голова чернігівського політклубу.

«Силовий сценарій» почав реалізовуватись у місті з протистояння міліції та пенсіонерів. Коли правоохоронці врешті-решт вирішили відреагувати та припинити роздачу безкоштовної «гречки», проти них виступили ті, хто стояв у черзі за продуктовими наборами. Кілька сотень людей перекрили кілька доріг по Чернігову. Через це в місті фактично зупинився рух громадського транспорту.

А тим часом ще один кандидат в народні депутати у 205-му виборчому округу Ігор Андрійченко вирішив боротись із підкупом виборців у правовій площині. Він подав до суду на двох своїх конкурентів. Геннадія Корбана він звинуватив у підкупі виборців у вигляді продуктових наборів благодійної організації «Укроп», а Сергія Березенка – у підкупі шляхом підписання соціальних угод. Але обидва позови Ігоря Андрійченка суд відхилив.

За кілька днів до виборів в місті з’являється все більше людей з інших регіонів – здебільшого це молоді чоловіки спортивної статури. Фактично всі готелі в місті заповнені. Такого в Чернігові не було навіть у розпал туристичного сезону.

А вже 23 липня міліція повідомляє про вилучення зброї по всьому місту. Правоохоронці провели близько 20 обшуків в будинках, гаражах, автомобілях. Знайшли цілий арсенал: кулемет, автомати Калашникова, 13 грант РГД-5, три гранати Ф-1, понад 1800 набоїв, півтора кілограма тротилу, шість пістолетів, карабіни, 9 ручних протитанкових гранатометів РПГ-22, 10 протитанкових та протипіхотних мін. Осіб, у яких все це зберігалось, затримали. Але про їхню причетність до когось з кандидатів у народні депутати, правоохоронці поки що не заявляли.

Силовики показали зброю і вибухівку, вилучену під час обшуків в Чернігові
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

«На даний момент ми говоримо лише про факти зберігання зброї, – пояснив начальник УМВС в Чернігівській області Едуард Альохін. – Я б не став їх прив’язувати до жодної політичної сили».

Вибори наближаються: 91 кандидат і панічні настрої

Незважаючи на те, що за кілька тижнів до виборів відмовились балотуватись одразу 36 кандидатів, в Чернігові знову фіксують рекорд України – цього разу за кількістю осіб, внесених до виборчого бюлетеня. А це – 91 кандидат. Їх прізвища вмістили у метровий бюлетень.

Представники КВУ зазначають, що бюлетень написаний надзвичайно дрібним шрифтом, розібрати який людині із поганим зором буде досить складно.

Представники Комітету виборців України радять чернігівцям, йдучи на виборчі дільниці, прихопити з собою окуляри та збільшувальне скло.

В КВУ радять прихопити окуляри
В КВУ радять прихопити окуляри

Водночас експерти говорять, що такі проблеми з бюлетенями можуть призвести до ускладнення процесу волевиявлення.

Може бути ускладнений процес голосування виборцями, тому що довго розбиратись. А також це може бути підставою для певних маніпуляцій, щоб затягнути процес підрахунку голосів
Олексій Кошель

«Може бути ускладнений процес голосування виборцями, тому що довго розбиратись, – зазначає голова КВУ Олексій Кошель. – А також це може бути підставою для певних маніпуляцій, щоб затягнути процес підрахунку голосів».

До виборів 26 липня самі чернігівці від початку ставились досить скептично. Аномально велика кількість кандидатів, перевантаження вулиць міста політичною рекламою, агітації зі сторінок газет, екранів телебачення, радіо – все це поступово призвело до того, що бажання йти голосувати у багатьох почало зникати.

А за кілька днів до виборів в місті активно поширюються панічні настрої. Після останніх подій люди почали боятись за власне життя.

Наразі дуже багато у Чернігові є представників правоохоронних органів, що не може не впливати на мешканців. Всі це помічають і всі про це говорять. Силовики відкрито заявляють, що до міста звозять «тітушок», щоб влаштовувати провокації під час виборів 26 липня, але кажуть: сил і засобів достатньо, щоб правопорядок підтримати.

В готелях і хостелах Чернігова немає вільних місць, а броні в цих номерах закінчуються одразу після виборів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG