Доступність посилання

ТОП новини

Відставка Гузиря. Ще один крок у боротьбі з корупцією?


Володимир Гузирь
Володимир Гузирь

Відставка першого заступника генпрокурора Віктора Гузиря була в інтересах президента, уряду, коаліції та західних «лобістів реформ» в Україні – експерти

Київ – Відставка першого заступника Володимира Гузиря після того, як українські медіа звинуватили його в корупції – є ознакою зростання впливу громадянського суспільства на рішення влади в Україні, запевняють політологи. На думку аналітиків, ці кадрові зміни у відомстві, які почалися з кримінальним переслідуванням посадовців головного слідчого управління ГПУ та прокуратури Київської області Олексія Корнійця, ініціювали спільно президент Петро Порошенко, уряд, коаліція та західні політики, які вимагають від української влади проведення реформ.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Генеральний прокурор України Віктор Шокін прийняв відставку свого першого заступника Володимира Гузиря і заявив, що призначив на його місце Юрія Севрука, донедавна – керівника головного управління нагляду в кримінальному провадженні Генеральної прокуратури. Про це Шокін заявив журналістам на брифінгу в Генпрокуратурі.

(Відео «24 каналу»)

Перед цим сам Гузир заявив, що йде у відставку. «Це дасть мені змогу через суд захистити своє ім’я і ім’я моєї сім’ї від політичних нападів», – заявив вже колишній посадовець.

Під Генпрокуратурою неодноразово відбувалися протести з вимогою відставки Володимира Гузиря. Їхні учасники стверджували, що цей заступник Шокіна тисне на прокурорів, які розслідують справу заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця і заступника начальника Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України Володимира Шапакіна, яких звинувачують у корупції.

Активісти підпалили шапки на манекенах із фотографіями Шокіна, Гузиря і Столярчука
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Відставка Гузиря є спільним рішенням генпрокурора Віктора Шокіна та президента Петра Порошенка, яке ті ухвалили під тиском суспільства, зазначив у коментарі Радіо Свобода політолог Олександр Палій.

Громадська думка вже стає елементом політичної системи стримань і противаг
Олександр Палій

«Ситуація (з призначенням та звільненням посадовців в Україні) принципово відрізняється від тієї, яка була в попередні роки, оскільки влада живо реагує на запити і настрої суспільства. Суспільство напряму впливає на посадовців лише через вибори, інших фундаментальних механізмів впливу ще немає. Однак громадська думка вже стає елементом політичної системи стримань і противаг. Бачимо позитивну тенденцію: як тільки в суспільстві накопичується певна кількість запитань (до посадовця) – влада починає реагувати», – стверджує політолог.

На думку Палія, зміни в Генеральній прокуратурі триватимуть і після резонансної відставки Гузиря: як у перебігу виявлення нових корупційних схем у відомстві, так і в процесі скорочення та реформування прокуратури, яке анонсував генеральний прокурор Віктор Шокін. Те, що на посаді його заступника з кадрових питань залишається грузинський реформатор Давід Сакварелідзе, є індикатором того, що кадрове очищення відомства триває, підсумовує Палій.

Про ключову роль Сакварелідзе у відставці Гузиря та в очищенні прокуратури загалом говорить і політтехнолог Тарас Березовець. На своїй сторінці у Facebook він стверджує, що ці кадрові зміни стали точкою перетину інтересів парламентської коаліції, Порошенка, Яценюка і навіть, певною мірою, політиків США.

Вважаю, що Сакварелідзе найбільш оптимально реалізує себе саме в боротьбі з корупцією
Тарас Березовець

«Відставка Володимира Гузиря, про яку так довго говорили президент і члени коаліції, стала реальністю. Коли тиск на владу стає дійсно системним, Порошенко показує, що навчився робити кадрові висновки досить швидко і ефективно, – пише Березовець. – Я, як і раніше, вважаю, що Давид Сакварелідзе найбільш оптимально реалізує себе саме в боротьбі з корупцією. Окремий плюс Яценюку, який після спілкування з президентом США Бараком Обамою також ще більше переконався в необхідності змін у ГПУ».

Водночас, Березовець припускає, що депутати і прихильники Радикальної партії Ляшка саме тому 28 липня вимагали відставки Віктора Шокіна і намагалися штурмувати офіс Генпрокуратури, бо мали на меті відвернути увагу від позитивних змін, які там відбулися.

Володимир Цибулько
Володимир Цибулько

Звільняючи Гузиря і судячи Януковича, на Банковій намагаються заспокоїти «вулицю» – політолог

Натомість політолог Володимир Цибулько сказав Радіо Свобода, що зміни у Генпрокуратурі, так само як більш активне розслідування злочинів попередньої влади, мають на меті мінімізувати протестні настрої тієї частини українського суспільства, яке нині незадоволене владою.

«На Банковій починають розуміти: якщо швидко не будуть покарані розкрадачі бюджету часів Януковича і винні в розстрілах на Майдані, то відповідатимуть за це перші особи держави. Весь пакет, озвучений Шокіним на прес-конференції 28 липня, є намаганням «перетягти симпатії вулиці», попередити народні протести, які можуть відбутися у серпні, попри те, що це традиційно мертвий політичний сезон», – дзазначає політолог.

Під час прес-конференції 28 липня, на якій Віктор Шокін підтвердив, що приймає відставку Гузиря, він зробив ще низку заяв. Зокрема про те, що ГПУ майже завершило роботу над висуненням підозри Віктору Януковичу та його оточенню в державній зраді, у створенні злочинної організації та у зловживанні владою. Шокін анонсує арешти майна фінансової групи Януковича в країнах ЄС, і це, на його думку, суттєво наповнить український бюджет.

Днями українські медіа, зокрема, програма «Схеми» Радіо Свобода, оприлюднили інформацію про те, що Гузир був пов’язаний із бензиновим бізнесом компанії БРСМ, і що він нібито тиснув на слідчих у справі прокурорів-хабарників. Сам Гузир називає такі звинувачення політичним тиском на нього, і обіцяє захищати свої інтереси в суді.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG