Доступність посилання

ТОП новини

Константинополь пообіцяв підтримати помісну церкву в Україні


Ми маємо берегти міжконфесійний мир, як зіницю ока – Порошенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Ми маємо берегти міжконфесійний мир, як зіницю ока – Порошенко

«Настав час, щоб Україна була об’єднаною, щоб у ній була єдина православна церква»

Заклики до миру та єдності були ключовими на урочистостях до річниці хрещення Русі-України й тисячоліття по смерті князя Володимира Великого. Президент Петро Порошенко назвав хрещення Київської Русі цивілізаційним вибором князя Володимира, що підкреслив його усвідомлення своєї держави саме як європейської. Прибули на Володимирську гірку й представники вселенського патріарха Варфоломія Першого.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:33 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Тих, що йдуть на нас раттю, прожени, ворожі країни усмири, мир утверди», – цією цитатою зі «Слова про закон і благодать» митрополита Іларіона президент Петро Порошенко звернувся до членів ради церков із проханням молитися за Україну. Релігійних діячів глава держави попросив оцінювати те, що відбувається на території України, «винятково в українській системі координат, а не під впливом зовнішніх центрів».

Влада радіє, якщо намічається прогрес в об’єднавчих процесах, рівно як і засмучується, коли чиїсь дрібні амбіції віддаляють всіх нас від великої мети
Петро Порошенко

Посприяти, але не тиснути пообіцяв президент у справі створення в Україні помісної православної церкви. Ця тема – об’єднання православних в Україні – була наскрізною у більшості виступів на Володимирській гірці.

«Подолання розділення в українському православ’ї має стати справою насамперед вірян, – наголосив Петро Порошенко. – Влада радіє, якщо намічається прогрес в об’єднавчих процесах, рівно як і засмучується, коли чиїсь дрібні амбіції віддаляють всіх нас від великої мети».

Пам'ятник князю Володимиру в Києві
Пам'ятник князю Володимиру в Києві

Настав час, щоб Україна була єдиною – митрополит Юрій

Серед присутніх на урочистій зустрічі керівництва України (в особі також і прем’єр-міністра Арсенія Яценюка) з членами Всеукраїнської ради церков були й представники вселенського патріарха Константинопольського Варфоломія Першого – митрополити УПЦ США й діаспори Антоній й Канади Юрій. Останній під час свого виступу наголосив, що Константинопольский патріархат (що вважається головним у православному світі) готовий докласти всіх зусиль, щоб в Україні з'явилася єдина православна церква.

Настав час, щоб Україна була об’єднаною, єдиною. Щоб у ній була єдина православна церква
Митрополит Юрій

«Від часів хрещення Русі українська держава й українська церква змагаються за свою незалежність і свою цілісність. Ми вважаємо, що настав час, щоб Україна була об’єднаною, єдиною. Щоб у ній була єдина православна церква, яка продовжуватиме ті традиції, що вона мала упродовж тих 700 років до Переяславської угоди, після якої Україна була анексована, а її церква згодом також зазнала цієї долі», – заявив митрополит УПЦ Канади Юрій.

Патріарх УПЦ КП Філарет, виступаючи на Володимирській гірці, наголосив, що Україна сьогодні вшановує тисячоліття по смерті Володимира Великого зокрема тому, що київський князь «не помилився в історії, а обрав вірний шлях».

Патріарх УПЦ КП Філарет
Патріарх УПЦ КП Філарет

Володимир учить нас: треба йти в Європу. Бо вона християнська, демократична
Філарет

«Перед Україною стоїть тепер питання: куди йти? В Європу чи в євразійський простір? Володимир учить нас: треба йти в Європу. Бо вона християнська, демократична», – додав предстоятель УПЦ КП, який виступав першим із усіх присутніх на урочистостях представників українського православ’я.

Глава УПЦ (МП), митрополит Онуфрій, апелюючи до історії князя Володимира, назвав його державним діячем, який зміг дотримуватися Божих заповідей. Хрестителя Київської Русі предстоятель УПЦ (МП) вважає прикладом для всіх сучасних правителів. Завершуючи промову, митрополит Онуфрій подарував присутнім: президенту України, прем’єр-міністру, меру Києва – мініатюрні копії статуї князя Володимира.

Відзначення річниці хрещення Русі-України в Києві
Відзначення річниці хрещення Русі-України в Києві

Єдність і мир – турбота не лише християн

Урочистості на Володимирській гірці зібрали не лише представників церков, які вважають себе спадкоємицями Київської митрополії. Всього Всеукраїнська рада церков налічує 18 членів, зокрема протестантів, а також духовних лідерів мусульман та іудеїв.

Останні, муфтій Ахмед Тамім і рабин Яків Дов Блайх, сиділи на урочистостях поруч. Духовні лідери мусульман і іудеїв зазначили, що зроблять все від них залежне для підтримки єдності в Україні й відновлення миру.

Ми, мусульмани, обіцяємо, що завжди будемо гарантом згуртованості суспільства
Ахмед Тамім

«Ми, мусульмани, підтверджуємо, що ми маємо повну свободу для того, щоб займатися своїми релігійними ритуалами, говорити своє вільне слово. Ми обіцяємо, що завжди будемо гарантом згуртованості суспільства, не дамо нікому використовувати ісламський фактор, національний фактор для повторення того, що було на Балканах», – наголосив муфтій Ахмед Тамім.

Ми будуємо демократичне суспільство і йдемо стійким шляхом дружніх і поважних відносин між народами
Яків Дов Блайх

«Ми будуємо демократичне суспільство і йдемо стійким шляхом дружніх і поважних відносин між народами, – сказав, виступаючи, головний рабин України Яків Дов Блайх. – Ніякі фактори – ані внутрішні, ані зовнішні – не зрушать нас із цього шляху».

На цю ж тему:

28.07.2015
Росія використовує постать князя Володимира у своїх інтересах

Нинішня реконструкція історії розрахована «на приватизацію спадщини та на протиставлення себе Україні» – російський історик далі
27.07.2015
РПЦ хоче подати війну в Україні як внутрішній конфлікт – УГКЦ

Московський патріарх Кирило назвав українців «нещасними, затьмареними націоналізмом людьми» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG