Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: «Такі люди, як Андрей Шептицький – золотий фонд України»


У Львові за участю президента відкрили пам’ятник митрополитові УГКЦ Андрею Шептицькому

Львів – Відкриття пам’ятника митрополитові Української греко-католицької церкви Андрею Шептицькому у Львові – історична подія. Про це наголосив у середу під час урочистостей з нагоди освячення монументу глава Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук. За даними правоохоронців, близько 20 тисяч людей взяли участь у вшануванні пам’яті митрополита на Святоюрській площі. Разом із львів’янами віддали честь провідникові церкви Андрею Шептицькому президент Петро Порошенко і перша леді Марина Порошенко, а також, окрім керівництва і священників УГКЦ, православні і римо-католицькі владики.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:20 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Не одне покоління чекало на те, щоб у Львові постав пам’ятник митрополиту Андрею Шептицькому, наголосив під час відкриття глава УГКЦ Святослав Шевчук. Ще за життя владики скульптори Сергій Литвиненко та Андрій Коверко створили пам’ятники йому, а встановили їх у подвір’ї Національного музею і в саду богословської академії. Однак обидва постаменти знищила радянська влада.

А з відродженням УГКЦ, перед собором Святого Юра люди встановили камінь із написом, що тут буде пам’ятник Шептицькому. Чекати довелось 25 років. На площі встановили постамент за проектом скульптора Андрія Коверка, висота пам’ятника з граніту 3 метри 60 сантиметрів.

Історія встановлення пам’ятника у Львові – це історія боротьби українців за свою свободу, за свою історію, свідомість, церковну, національну ідентичність, за своє сьогодення
Святослав Шевчук

Історія встановлення пам’ятника у Львові – це історія боротьби українців за свою свободу, за свою історію, свідомість, церковну, національну ідентичність, за своє сьогодення, Богом благословенне майбутнє. Ми бачимо у постаменті бідного, вбогого монаха, підперезаного шкіряним поясом, бачимо Мойсея українського народу. У правій руці митрополит, наче Мойсей, тримає жезл. Той жезл в руках Андрея є ніщо інше, як хрест Христовий, який він приклав до свого серця. Так, немов він зараз тим жезлом махне в наш бік, для того, щоб хвилі нашого сьогодення, хвилі непростого історичного моменту розступилися», – зауважив глава УГКЦ.

Золотий фонд України

Президент Петро Порошенко прибув у Львів із дружиною спеціально на заходи з нагоди вшанування 150-річчя з дня народження митрополита Шептицького. У час, коли у Львові тривали дискусії щодо того, яким саме має бути пам’ятник владиці, група львів’ян зверталась навіть до президента з проханням втрутитись у конфлікт. За словами глави держави, встановлення пам’ятника митрополитові нарешті відновлює історичну справедливість.

Найкращий пам’ятник владиці – сама незалежна Україна, яка крокує до родини європейських народів
Петро Порошенко

«Я радий і надзвичайно вдячний теперішньому папі (Римському) Франциску за те, що у 150-у річницю народження владики Андрея, апостольська столиця зробила важливий крок у процесі беатифікації нашого митрополита – визнала його чесноти. Та найкращий пам’ятник владиці – сама незалежна Україна, яка крокує до родини європейських народів. Такі люди, як владика Андрей складають золотий фонд України», – наголосив у своєму виступі президент Петро Порошенко.

Чин освячення пам’ятника митрополитові здійснив глава УГКЦ Святослав Шевчук. На сьогодні, хоч минуло понад 70 років від дня смерті митрополита (помер 1 листопада 1944 року), його постать досі не є належно оцінена і зрозуміла. Адже упродовж усього часу панування радянської влади, ім’я митрополита постійно оббріхувалось, у КДБ навіть працював окремий відділ, який займався оскверненням імені митрополита і його родини.

Ким є для львів’ян митрополит Андрей Шептицький, поцікавилась у львів’ян, які прийшли на урочистість з нагоди відкриття пам’ятника?

– Він був визначною постаттю для християн. Мойсеєм.

– Він був релігійною особою, є прикладом.

– Взагалі, якщо пригадати школу, то була велика пропаганда проти Шептицького, але на сьогодні це великий священик. Треба було вірити в Сталіна, Леніна, а не в Бога, а Шептицький був великий борець за церкву, за віру, за греко-католицьку церкву, – відповіли львів’яни.

Також президент Петро Порошенко з дружиною взяв участь в урочистій академії у львівській опері з нагоди вшанування ювілею митрополита Андрея Шептицького.

2015 рік – згідно з постановою Верховної Ради – названо роком митрополита Андрея Шептицького, і численні заходи, приурочені провіднику церкви, триватимуть до кінця року.

Андрей Шептицький очолював УГКЦ упродовж 44 років, із 1901-го до 1944 року. За цей час в Галичині сім разів змінювалась влада. Андрей Шептицький, графського походження, інтелектуал, високоосвічена людина, очолив церкву, коли вона переживала занепад. Він зумів її підняти, як і зорганізувати український народ. А найбільшою мрією його життя була побудова української незалежної держави з християнською душею.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG