Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк пообіцяв головам ОДА «прочухана» за зволікання із субсидіями


Арсеній Яценюк, прем’єр-міністр України
Арсеній Яценюк, прем’єр-міністр України

Майже два мільйони українських родин оформили субсидію на оплату комунальних послуг – Мінсоцполітики

Київ – Майже два мільйони українських родин оформили субсидію на оплату комунальних послуг, звітують у Мінсоцполітики. Однак, за даними міністерства, попри спрощений порядок подання заявки, у кількох областях це відбувається досить повільно. Там субсидії оформили менше половини людей, що мають таку потребу. Причину цього уряд вбачає у «пробуксовках на місцях». Водночас у профільному парламентському комітеті говорять також про складнощі обміну інформацією про доходи громадян між різними відомствами.

Яценюк пообіцяв головам ОДА «прочухана» за зволікання із субсидіями
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Світлана Гнилозуб із Чернівців подала заявку для оформлення субсидії на оплату комунальних послуг трохи більше, ніж два місяці тому, минулого тижня отримала підтвердження. Каже: тепер за квартиру платить удвічі менше, хоча подати документи вдалося тільки з другого разу.

«Справа в тому, що за минулий рік я особисто змінила дві роботи, плюс я деякий час перебувала на обліку в центрі зайнятості. Потрібно було це все зібрати, все розписати. Так само і сини мої: один вчився півроку, потім працював півроку, інший так само – вчився спочатку в коледжі, потім вступив до університету. І це все треба було зібрати», – розповідає Світлана.

За її словами, виручила сусідка, яка працює в податковій інспекції – зробила витяг із реєстрів щодо всіх членів родини, інакше процес затягнувся б на довше.

Павло Розенко
Павло Розенко

Зараз потребу в збиранні довідок скасували, тепер людина повинна вказати тільки джерело своїх доходів, а тоді всі цифри для оформлення субсидій надають відповідні державні служби. Про це під час засідання уряду заявив міністр соціальної політики Павло Розенко. На його переконання, це дозволить зменшити кількість помилок і прискорить подання заявки.

Системних проблем із субсидіями немає, є «пробуксовка» на місцях – Розенко

Наразі понад мільйон дев’ятсот тисяч українських сімей оформили субсидію, ще понад півмільйона заяв розглядають органи місцевої влади, зазначив Розенко. За словами міністра, найкраща ситуація щодо оформлення субсидій склалася у Києві, на Вінниччині, Полтавщині та Дніпропетровщині, найгірша – на Одещині, Харківщині, Закарпатті і в Чернівецькій області.

«По Донецькій області стан призначення субсидій виглядає краще, ніж у Харківській і Одеській області. Немає системних проблем, є якісь «пробуксовки» на рівні місцевих органів влади, і ми повинні розуміти, що відбувається, щоб внести, можливо, якісь корективи, але, знову-таки кажу, система в цілому по Україні працює», – зауважує він.

Яценюк скликає нараду голів адміністрацій у Харкові

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив про намір найближчим часом провести у Харкові нараду з головами адміністрацій східних і південних областей. Зокрема, планують обговорювати ситуацію із оформленням субсидій, зауважив він.

Я прошу секретаріат Кабінету міністрів підготувати мою робочу поїздку до Харкова, запросити керівників східних і південних областей – не на нараду, вже прийшов час прочухана давати
Арсеній Яценюк

«Коли більше половини громадян не отримали субсидії, зате вони отримають платіжки. І їм по цих платіжках не буде чим платити, тому що влада, місцева влада, не виконала свою функцію, – сказав він. – Тому я прошу секретаріат Кабінету міністрів підготувати мою робочу поїздку до Харкова, запросити керівників східних і південних областей – не на нараду, вже прийшов час прочухана давати».

Людмила Денісова
Людмила Денісова

Проблема із оформленням субсидій є і вона комплексна, серед причин також – погано налагоджений обмін інформацією між різними відомствами, зауважує голова профільного парламентського комітету, екс-міністр соціальної політики Людмила Денісова.

«Тому що потрібна була комп’ютерна програма, обмін інформаційними базами між всіма, хто поставляє ці послуги і нараховує заробітну (плату – ред.), і фіскальною службою, і Пенсійним фондом, зараз обміну інформацією такого немає, тому «пробуксовка» відбувається», – пояснює депутат.

Водночас, за її словами, через те, що соціальні стандарти в Україні не покращуються, якщо всі, хто має потребу, оформлять субсидію, запланованих на це у держбюджеті 25 мільярдів гривень може не вистачити.

На цю ж тему:

19.06.2015
Із 4 мільйонів родин 500 тисяч вже оформили субсидії – Розенко

«Ми бачимо, що менше стало помилок у людей, люди зрозуміли, як це треба зробити» далі

16.06.2015
Енергоресурсів українець споживає втричі більше за інших європейців

Субсидії – не панацея, Україні потрібна енергоефективність – Єврокомісія далі

29.05.2015
Український ринок комунальних послуг: є правильні кроки – експерт

«За рахунок усунення монопольних обмежень скоротили закупівельну ціну майже вполовину. Скажіть мені, чи це є боротьба з корупцією на енергетичному ринку чи не є?» далі
27.05.2015
Нас держава з тарифами заганяє в умови розбомбленого Донбасу – журналіст

Згідно з рішенням уряду, для пересічних українців тарифи на тепло зростуть більш як на 70%, а електроенергія подорожчає у 3,5 рази далі
11.04.2015
Як рятуватись від нових тарифів на газ, електроенергію і комунальні послуги?

Позитивом цієї «шокової тарифної терапії» є спонукання споживачів навчитися заощаджувати енергоресурси й воду – експерт далі
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG