Доступність посилання

ТОП новини

Лом проти активістів: хто кого – «Схеми»


Олександр Кулібабчук
Олександр Кулібабчук

Почастішали напади на викривачів корупції. Міліція робить мінімум, щоб проблему вирішувати

Лише за останні півроку троє активістів, які допомагали викривати корупцію програмі «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і Першого Суспільного, сильно постраждали від фізичних нападів – аж до струсу мозку. Ці люди фактично допомагають правоохоронцям робити їхню роботу ціною власного здоров’я. Розслідування нападів на таких людей йде мляво, а жоден з корупціонерів досі не за ґратами, а напади розслідують окремо від випадків корупції.

На Олександра Кулібабчука 23 липня було вчинено напад просто біля власної домівки в Бучі Київської області. Напали підступно, зі спини та посеред ночі.

«Вона напали безшумно, напали ззаду. Я їх не бачив. Ось тут, між деревами ми згодом знайшли окуляри» – розповів журналістам постраждалий.

​Напад стався через дві години після виходу сюжету програми «Схеми», в якому фігурував давній опонент Олександра Кулібабчука, мер сусіднього містечка Ірпеня Володимир Карплюк. Сім’я Олександра допомагала «Схемам» розкривати оборудки мера. Він мав безпосередній стосунок до будівництва житлового комплексу «Річ Таун», в якому і стався напад. Сумнівно виділена земля під забудову, негаразди з підключенням до мереж і квартири, які мер Ірпеня Карплюк міг продавати, ухиляючись від податків.

«Нападали люди, які, вочевидь, займаються цим професійно. Це не ті люди, які «дай закурити» і вперед, ні», – розповів Олександр Кулібабчук.

Олександр отримав струс мозку, численні забої. Та наш сюжет був не єдиною причиною нападу, вважає подружжя. Олександр виявив, що Володимитр Карплюк намагається захопити підвали цього житлового комплексу. Формально – за документами – вони належать ірпінському меру. Але так, як у цих підвалах знаходяться усі комунікації будинків, приміщення за законом мають належати усім мешканцям. Нещодавно невідомі навіть приходили вибивати двері у підвалах ЖК.

«Напад на мене, думаю, був пов’язаний з приходом спортсменів, які намагалися захопити підвал. Це була очевидна загроза, на яку я не відреагував. І от вони таким чином вирішили закінчити це питання», – поділився думками потерпілий.

На наші питання мер Володимир Карплюк вирішив відповідати смс-повідомленнями – на дзвінки не реагував. Зрештою, посадовець спростовує будь-які конфлікти з Кулібабчуком. Навпаки, розповідає, що допомагав йому створювати ОСББ у житловому комплексі. А підвали, наголошує, – належать йому по закону.

«У мене не було жодних конфліктів з Кулібабчуком. <…> Я гарантую, що не маю стосунку до побиття Кулібабчука і готовий дати міліції усі необхідні свідчення. Власність на частину нежитлових приміщень набув так само, як і сам Калібабчук на свою, – згідно договірних відносин»

Бурштинові побої

Буквально за два тижні до нападу на Кулібабчука стався дуже схожий інцидент, але зовсім в іншому регіоні та з іншої причини.

Передмістя Олевська, що на Житомирщині, перетворилося на справжній клондайк для нелегальних копачів бурштину. За кілька років він переріс у багатомільйонний бізнес

Тут із незаконним видобутком і його наслідками уже кілька років бореться активіст Олександр Ніколайчук. За свою громадську позицію після появи у нашому сюжеті та в інших ЗМІ чоловік поплатився здоров’ям. Це було 10 липня. Нападники чітко дали йому зрозуміти, за що саме б’ють його залізною арматурою. Повторювали – це тобі за бурштин.

Олександр Ніколайчук
Олександр Ніколайчук

«Вони нанесли мені два потужних удари по голові, почали добивати ногами і далі бити арматурою. Але я розумів, що треба вижити і не стати калікою, і почав закривати лівою рукою голову. Так і отримав перелом», – розповідає Ніколайчук.

За словами Олександра, лише розголос в пресі допоміг хоч якомусь розслідуванню. Після його жорстокого побиття міліція знайшла кількох виконавців, та всім їм дозволили вийти під заставу.

Помста з лісу

А от ще одному бучанському активісту Віктору Бархоленку дісталося ще до виходу сюжету «Схем» в ефір. В січні 2015-го він допомагав нашим журналістам відвоювати клапоть лісу – аби повернути його у державну власність після незаконного відчуження Бучанською міською радою.

«Я отримав на цей день від усіх підрозділів, що рішення було прийняте з порушенням усіх нормативних актів держави. <…> В той же день після зняття цього сюжету на мене був здійснений певного роду замах, камінням були побиті мені вікна», – розповів Бархоленко.

Віктор Бархоленко
Віктор Бархоленко

П’ять цеглин влучили тоді у будинок Віктора. Кілька пробили наскрізь потрійне скло, деякі пошкодили віконну раму. Міліція на виклик зреагувала, приїхали, зібрали свідчення. Після цього від них – ані звістки. Корупційні схеми продовжують діяти.

Обіцянки Авакова

І хоч всі справи набули розголосу, до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова ця інформація так і не дійшла. Втім, справи готовий тримати на контролі.

«Ми готові приділяти цьому і особливу увагу, і нормальну увагу. <…> Але, якщо у вас є будь-яка конкретна додаткова інформація, яка б могла допомогти нам, то давайте. Тут нічого такого, я з тих, хто допоможе вам у цій ситуації», – пообіцяв журналістам «Схем» очільник МВС Арсен Аваков.

Тим часом, дій від українських правоохоронців чекають не тільки в Україні. Минулого тижня віце-президент США Джо Байден під час публічної події з прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком говорив про те, що нарешті чекає на конкретні кроки щодо корупціонерів.

«Це уже не 36-е, це соте нагадування Яценюку і Порошенку – треба боротися з корупцією. У вас є стратегія, є нове антикорупційне бюро, тепер пора садити людей у в’язниці. Ви дійсно повинні це робити», – заявив українським політикам американський віце-президент.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG