Доступність посилання

ТОП новини

Демчишин назвав перспективу нафтогіганта «геніальною ідеєю» Яценюка і порадив читати «матчастину»


Міністр енергетики України Володимир Демчишин
Міністр енергетики України Володимир Демчишин

У Міненерго скликають нараду щодо підготовки до об’єднання «Укртранснафти», «Укрнафти» та «Укртатнафти»

У п’ятницю, 31 липня, заступник міністра енергетики Ігор Діденко скликає засідання з підготовки до створення єдиної енергетичної компанії, до якої б увійшли «Укртранснафта», «Укрнафта» та «Укртатнафта». Багато експертів критикують цю ідею. Вони заявляють, що це може призвести до монополізації українського нафтового сектору структурами олігарха Ігоря Коломойського. Тим часом міністр енергетики України Володимир Демчишин у коментарі Радіо Свобода іронічно назвав це «геніальною ідеєю» прем’єра Арсенія Яценюка і порадив читати «матчастину».

Провести переговори з акціонерами «Укрнафти», «Укртатнафти» і «Укртранснафти» про створення так званої ВІНК – вертикально-інтегрованої компанії – на початку липня офіційно доручив міністерству енергетики прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Міністр енергетики Володимир Демчишин без особливого ентузіазму коментував перспективу створення такої ВІНК.

Це до Арсенія Петровича – це його «геніальна ідея». Є Третій енергопакет. Читайте матчастину
Володимир Демчишин

«Це до Арсенія Петровича – це його «геніальна ідея». Є Третій енергопакет. Читайте матчастину», – заявив Демчишин, відповідаючи на питання кореспондентки Радіо Свобода у середу, 29 липня.

Згідно з Третім енергопакетом Євросоюзу, який імплементувала Україна, транспортування, видобуток та збут енергоресурсів мають бути розділені. Відтак, створення ВІНК на базі «Укрнафти», «Укртатнафти» і «Укртранснафти» суперечить цьому.

«Треба прорахувати всі «за» і «проти»

Компанія «Укртранснафта» є на 100% державною. У компанії «Укрнафта» 42% належать структурам «Приват» українського олігарха Ігоря Коломойського, а в «Укртатнафті», до якої входить найпотужніший в Україні Кременчуцький нафтопереробний завод, їм належать 57%. Відтак, на думку багатьох експертів, створення вертикально інтегрованої компанії за участю цих компаній може спричинити монополію, сконцентрувавши всі активи в руках компаній Коломойського. Вони вважають, що це може бути небезпечним, зокрема, і через те, що у власності державної «Укртранснафти» є стратегічні об’єкти – магістральні нафтопроводи, термінал у порту «Південний» та резервуарні парки.

​«Коломойський відіграє головну роль і головним чином на власну кишеню. У цих умовах державі буде дуже складно отримувати з цього якісь дивіденди. Це один негативний момент. Другий – після такої роботи, головним чином Коломойського, ми бачимо, що видобуток нафти в Україні суттєво зменшується», – каже Радіо Свобода експерт з енергетичних питань Володимир Саприкін.

Треба прорахувати всі «за» і «проти», щоб потім не вийшло, що Коломойський захопить контроль не тільки над певними окремими елементами, а загалом у цій компанії, а держава отримуватиме лише збитки
Володимир Саприкін

«Треба прорахувати всі «за» і «проти», щоб потім не вийшло, що Коломойський захопить контроль не тільки над певними окремими елементами, а загалом у цій компанії, а держава отримуватиме лише збитки», – наголошує Саприкін.

З певним скепсисом ідею прем’єра Арсенія Яценюка щодо створення енергетичного монополіста сприймають і його соратники. Народний депутат від фракції «Народний фронт» Наталія Кацер-Бучковська в інтерв’ю Радіо Свобода наголосила що ця ініціатива потребує додаткового вивчення.

Зараз іде демонополізація ринку енергетики з метою створення конкуренції, залучення інвесторів. Тут є ризик, що створення ще однієї глобальної компанії може мати негативні наслідки впливу на саму монополію
Наталія Кацер-Бучковська

«Ми повинні зважити всі аргументи «за» і всі аргументи «проти». Оскільки, з одного боку, є достатньо складна ситуація в енергетиці і певні ризики, які потрібно долати нестандартними рішеннями. З іншого боку, зараз іде демонополізація ринку енергетики з метою створення конкуренції, залучення інвесторів. Тут є ризик, що створення ще однієї глобальної компанії може мати негативні наслідки впливу на саму монополію», – зазначає Кацер-Бучковська.

Що ж до об’єднання у ВІНК компаній «Укрнафти» та «Укртатнафти», то, на думку декого експертів, у цьому може бути сенс, якщо сюди увійдуть ще й західні компанії, і частка групи «Приват» буде розмита до щонайбільше 15%. Проте, вважають вони, наразі, коли Україна перебуває фактично у стані війни, інвестори навряд чи з’являться.

Довідка Радіо Свобода:

Наразі у компаніях «Укртранснафта» і «Укрнафта» триває корпоративний конфлікт. Оглядачі звинувачували прем’єра Арсенія Яценюка у лобіюванні інтересів Ігоря Коломойського. У січні Верховна Рада ухвалила зміни до закону про акціонерні товариства – знизила кворум для проведення загальних зборів акціонерів для всіх АТ, незалежно від їхнього виду власності, до 50% + 1 акція.

Держава володіє 50 + 1% акцій «Укрнафти», але мала труднощі з проведенням зборів акціонерів цієї компанії (структури групи «Приват» Ігоря Коломойського, які контролюють 42% акцій «Укрнафти», найчастіше впливали на це). Ухвалення рішень про розподіл чистого прибутку і виплати дивідендів щодо менеджменту були ускладнені.

Невдовзі після такого рішення Верховної Ради 22 березня будівлю компанії «Укрнафта» в Києві взяли під охорону озброєні люди. Тодішній голова Дніпропетровської облдержадміністрації Ігор Коломойський, прибувши на місце події, пояснив це загрозою рейдерського захоплення.

Конфлікт в «Укрнафті» і «Укртранснафті» оглядачі називають причиною звільнення Коломойського з посади голови Дніпропетровської облдержадміністрації.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG