Доступність посилання

ТОП новини

Ратифікація Угоди про асоціацію: швидше, ніж думали, але…


Плакат Юрія Неросліка
Плакат Юрія Неросліка

«Росія дуже активно працює з парламентами, щоб ті знаходили будь-які приводи, щоб відкладати ратифікацію – це очевидно з Кіпром і Грецією»

Триває процес ратифікації парламентами країн-членів ЄС Угоди про асоціацію з Україною. Уже повністю процес ратифікації завершили у 22 країнах ЄС. Частково – в чотирьох, а дві країни взагалі ще не починали процес ратифікації. Однак в Україні висловлюють впевненість, що до кінця року Угода буде повністю ратифікована, не зважаючи на намагання Росії перешкодити цьому процесові в кількох країнах, де її вплив вважають сильним.

Ратифікація Угоди про асоціацію: швидше, ніж думали, але…
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Для вступу Угоди про асоціацію в силу в повному обсязі потрібно, щоб її ратифікували всі сторони та повідомили про ратифікацію Раду ЄС. У більшості країн ЄС процес ратифікації полягає у затвердженні угоди парламентом та подальшому підписанні главою держави. Процес ратифікації повністю вважається завершеним, коли про це повідомлено Генеральний секретаріат Ради ЄС і відповідна інформація з'явилася на офіційному сайті Ради ЄС.

Угоду про асоціацію України з ЄС було підписано в повному обсязі в червні минулого року і ратифіковано Верховною Радою та Європарламентом у вересні 2014 року. Нині повністю завершили процес ратифікації 22 країни з 28 держав-членів ЄС.

«Швидше, ніж очікували»

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент Петро Порошенко на прес-конференції у Києві з президентом Європарламенту Мартіном Шульцом раніше цього місяця, дав зрозуміти, що процес ратифікації йде набагато швидшими темпами «незважаючи на те, що попередньо передбачалося, що це займе більше трьох років».

Олександр Сушко
Олександр Сушко

«В принципі, процес іде швидше, ніж думали минулого року, коли все починалося. Тобто швидкість випереджає прогнози. Тому ситуація непогана», – сказав Радіо Свобода український експерт-міжнародник Олександр Сушко.

Отже, хоча поспіху немає, але МЗС України та українські посли в столицях ЄС оперативно вітають чергову ратифікацію парламентам чи однією з палат законодавчого органу Угоди про асоціацію.

«Нам важливо демонструвати весь час підтвердження (кожного дня і кожного місяця) єдності ЄС, щоб не виглядало так, ніби політики в Брюсселі підписали Угоду про асоціацію, а що цю Угоду також підтримує кожна країна-член ЄС. В цьому є перевага і особливість ЄС. Тому для України важливо показувати, що процес уже завершений і що ми пройшли й ось цей етап з ратифікацією, і що залишається включити з першого січня зону вільної торгівлі», – каже в інтерв’ю Радіо Свобода голова правління Українського інституту міжнародної політики Ростислав Томенчук.

Хто не поспішає?

В Австрії дві палати парламенту ратифікували угоду, але її ще має підписати президент – що є, власне, формальністю.

В Італії нижня палата – Палата депутатів – затвердила угоду, але ще не було голосування в Сенаті.

В Бельгії, нижня палата – Палата представників – сказала вже «так», але ще не голосував Сенат.

В Чехії Сенат затвердив угоду, але не завершився процес ратифікації в Палаті депутатів.

Зовсім не починали процес ратифікації Греція та Кіпр.

«Ми допускаємо зволікання під формальними приводами. Наскільки я знаю, Кіпр скаржиться на нібито неправильний переклад, який треба звіряти й таке інше… Ми розглядаємо це, як свідоме зволікання внаслідок зовнішніх чинників», – каже Сушко.

Росія дуже активно працює з парламентськими фракціями і взагалі з парламентами з тим, щоб знаходили будь-які формальні приводи, щоб відкладати ратифікацію – скажімо, з Кіпром і Грецією це очевидно
Олександр Сушко

«Росія дуже активно працює з парламентськими фракціями і взагалі з парламентами з тим, щоб знаходили будь-які формальні приводи, щоб відкладати ратифікацію. Скажімо, з Кіпром і Грецією це очевидно», – додає він.

Провал парламентом Чехії ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС пов'язаний не з недопрацюванням посольства України в цій країні, а з діями Росії в Чехії, заявила нещодавно заступник міністра закордонних справ України Наталя Галібаренко.

Що стосується блокування чеськими комуністами, потрібно проводити прямі паралелі з тим, що робить Російська Федерація в Чехії
Наталя Галібаренко

«Що стосується блокування чеськими комуністами Угоди про асоціацію питання ратифікації в парламенті, це потрібно не з нашого посольства питати, а потрібно проводити прямі паралелі з тим, що робить Російська Федерація в Чехії», – сказала вона недавно під час одного з урядових звітів у Верховній Раді.

Але все ж, вважаю, угода буде ратифікована
Міхал Романцов

«На мою думку, це насамперед відображає активний спротив з боку Комуністичної партії Чехії і партії «Úsvit» – «Світанок». При чому в комуністів цілком однозначною є їх мотивація, яка відповідає позиції Компартії України. Але все ж, вважаю, угода буде ратифікована. Але буде це набагато складніше, ніж від початку в парламенті виглядало», – каже Радіо Свобода чеський політолог з Інституту політичних дослідень у Празі Міхал Романцов.

Політолог Томенчук закликає все ж до спокою, оскільки, на його думку, важливим є те, що угоду вже ратифікували найпотужніші країни ЄС – такі як Німеччина, Франція чи Британія.

Є велика ймовірність, що до кінця цього року ратифікаційний процес буде завершено
Олексаднр Сушко

«Є велика ймовірність, що до кінця цього року ратифікаційний процес буде завершено. Навряд чи можна передбачати, що керівні органи ЄС і провідні країни-члени будуть мовчки спостерігати за тим, як, наприклад, якісь невеличкі країни просто внаслідок зовнішнього тиску ставлять під сумнів зовнішню політику усього ЄС, – каже Олексаднр Сушко. – Тому, я думаю, до них знайдуть підхід, щоб вони принаймні до кінця року цей процес завершили».

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG