Доступність посилання

ТОП новини

Курахівська ТЕС не отримує вугілля від сепаратистів, але потерпає від боргів – директор


Анатолій Боричевський – директор Курахівської ТЕС
Анатолій Боричевський – директор Курахівської ТЕС

Електролінії на Донецьк знеструмлені – директор Курахівської ТЕС

Курахівська теплоелектростанція розташована менше ніж у 20 кілометрах від фронтової Мар’їнки, але від пострілів ні разу не потерпала. Немає на станції й проблем із вугіллям – підприємство працює на газовому вугіллі, яке видобувається поза зоною АТО, на Дніпропетровщині. Кореспондент Радіо Свобода Михайло Штекель поспілкувався з Анатолієм Боричевським – директором Курахівської ТЕС, що входить до корпорації ДТЕК, яка належить олігарху Рінату Ахметову. Директор ТЕС розповів про борги перед енергетичними компаніями, про позбалення Донецька електропостачання та про роль ТЕС у районі; про те, наскільки сьогодні станція забезпечена вугіллям і куди надходить електроенергія, яку виробляє Курахівська ТЕС.

ЗАВАНТАЖИТИ

– На сьогоднішній день запас палива в нас 37 тисяч тонн. Працюємо повним складом обладнання, за шестиблоковою схемою, один із блоків у нас проходить плановий ремонт. Минулого тижня у зв’язку з проблемами на Вуглегірській, Запорізькій та Миронівській ТЕС ми працювали майже цілодобово. При цьому, розхід вугілля становив близько 14,5-15 тисяч тонн на добу, а підвозили близько 12-13 тисяч тонн вугілля на добу. Також 1-2 серпня витратили близько 7 тисяч тонн вугілля. Найближчим часом планують підвезти 480 вагонів палива, а кожна сотня вагонів – це близько 6 тисяч тонн. Отже, паливо надходить, хоча залишається питання щодо пропускної можливості залізниці.

З минулого літа в нас виведені з ладу дві лінії по 330 кіловольт, вони йшли на підстанцію «Чайкіне» та на лінії, відповідно, «Чайкіне-1» та «Чайкіне-2», і лінія в 110 кіловольт, яка живила, в основному, місцеву мережу, зокрема підстанцію «Смолянка», це безпосередньо Донецьк. Отже місцеві лінії «Смолянка-1», «Смолянка-2» та «Продмаш», фактично, знеструмлені.

Є питання з роботою лінії 110 кіловольт, яка фактично не навантажена, отже, ми працюємо через автотрансформаторний зв’язок блоками 110 на мережу 330. По мережі в 330 кіловольт у нас залишаються в роботі три лінії – «Запорізька-1» та «Запорізька-2», які зв’язуються з Дніпровською системою, та лінія «Іванівка», яка йде на Маріуполь.

Також по мережі на 110 кіловольт є обмеження: якщо працюють два блоки, то третій та четвертий мають обмеження в 300 мегават з потужності. Отже, ці блоки будуть недовантаженими.

Вугілля на Курахівській ТЕС поки що вистачає
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

– На якому вугіллі працює ТЕС?

Це, головним чином, газова група вугілля, отже, вугілля, яке видобувається на українському боці, зокрема, в Павлограді Дніпропетровської області

– Це, головним чином, газова група вугілля, отже, вугілля, яке видобувається на українському боці, зокрема в Павлограді Дніпропетровської області. З того боку (окупованого – ред.) видобувається, в основному, антрацитова марка вугілля – це проблеми Придніпровської ТЕС, Зміївської ТЕС, Криворізької ТЕС, Трипільської ТЕС. З Луганською ТЕС окрема ситуація – вони працюють самі на себе, виробляють електроенергію для своїх споживачів, своєрідний острів. На даний момент існує проблема неплатежів, наприклад, заборгованість енергоринку перед корпорацією ДТЕК становить близько 6,4 мільярда гривень. На ці кошти треба закуповувати вугілля й проводити ремонтну та інвестиційну програму.

– Близько місяця тому повідомляли про вибух, а з інших джерел – про пожежу на Вашій станції. Що це було?

– Ані вибуху, ані пожежі на станції не було. Був розрив паропроводу – температура пару становить 540 градусів, а тиск у барабані котла – 150 кілограмів. Це звихрило вугільний попіл, а через те, що котельне відділення відкрите, тому все вийшло нагору.

– ТЕС є містоутворюючим підприємством?

– Саме так. Цей населений пункт виник завдяки початку створення ТЕС. У 1937 було ухвалене рішення, а день народження в нас 6 липня 1941 року. Також під час війни.

Сьогодні Курахівська ТЕС дає левову частку бюджету не лише місту, а й Мар’їнському району. Якщо вона зупиниться, то не буде ані міста, ані району

Сьогодні Курахівська ТЕС дає левову частку бюджету не лише місту, а й Мар’їнському району. Якщо вона зупиниться, то не буде ані міста, ані району, одразу підстрибне соціальне напруження. Минулого року ТЕС разом із міськрадою майже три місяці забезпечували усіх мешканців питною водою – по місту стояв 21 пункт видачі, якщо я не помиляюсь.

– Під обстріл Ваша станція не потрапляла. Чи були ситуації, коли люди звільнялись через бойові дії?

– Бог милував (щодо обстрілів – ред.) Були і є такі випадки. Засуджувати людей важко – кожен обирає для себе, в кожного є своє рішення та бачення ситуації. У нас працює близько 1200 людей, десь із 50 поїхало, деякі пішли на пенсію, в тому числі.

Наприкінці травня, незважаючи на війну, ми увімкнули 9-й енергоблок у мережу після реконструкції. Зараз тривають пуско - налагоджувальні випробування, готуємся до гарантійних випробувань.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG