Доступність посилання

ТОП новини

Мінські домовленості заморожують конфлікт на Донбасі? (Огляд преси)


«Mінський формат» від самого початку поставив українську сторону в безвихідь

Річний досвід переговорів з бойовиками й Путіним доводить, що правила гри, встановлені Кремлем, односторонні, стверджує газета «День». А заяви ще в серпні минулого року про те, що Путіну потрібно дати можливість вийти з конфлікту зі «збереженим обличчям», засвідчили наївність експертів і політологів. Видання наголошує, що «мінський формат» від самого початку поставив українську сторону в безвихідь. Кожне рішення, кожен пункт домовленостей передбачав, у кращому разі, заморожування конфлікту. За фактом спостерігалася перманентна жорсткість по всій лінії фронту, повне й цинічне порушення угод. А Кремль, використовуючи ситуацію, в якій він формально не був учасником, тиснув і тисне на Україну військовою армадою й політичним шантажем. На цьому видання наголошує в статті «Міфи і загрози демілітаризації».

За всю історію існування Конституційний Суд, мабуть, жодного разу не йшов проти волі глави держави, припускає газета «Україна молода». Останнє його рішення – про правомірність змін до Основного закону щодо децентралізації влади – тому підтвердження. Сталося все блискавично: за два тижні суд оголосив свій вердикт. Відтак, якщо парламент знайде 300 голосів для внесення змін до Конституції України, «ДНР» та «ЛНР» здійснюватимуть так званий «особливий порядок самоврядування», виписаний окремим законом. Однак мова зараз не про окуповані території, йдеться про готовність Конституційного Суду підіграти будь-якому главі держави – як би не звучало його ім’я і яким би не був зміст лобійованого ним документа, наголошує газета. Заголовок статті «Закохані в президента».

Як засвідчили підсумки роботи перших двох сесій парламенту 8-го скликання, депутати, як і раніше, прогулюють засідання і пишуть багато непрохідних законопроектів. Активних прогульників і кнопкодавів у Раді стало менше, але парламентаріїв звинувачують в низькій якості написаних проектів і небажанні тісно працювати у зв'язці з Кабміном. Газета «Сегодня» спільно з експертами аналізує позитиви і негативи парламенту. Зокрема, політологи вважають, що чим далі, тим більше популізму з'являється в діях депутатів. Особливо його прояви почастішали під час роботи другої сесії. Більше про роботу депутатів йдеться в статті «Дві сесії: погані закони, але менше кнопкодавство».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG