Доступність посилання

ТОП новини

Нестачу вугілля покриють купівлею в ПАР та у сепаратистів – віце-прем’єр


Фото ілюстраційне
Фото ілюстраційне

Україна планує на 90% забезпечуватись вугіллям власного видобутку, але через дефіцит на ТЕС готова купувати «звідусіль»

Київ – Україна імпортуватиме вугілля, якого їй бракує, переважно з Південної Африки, і першу його партію вже отримала, звітують урядовці. Однак вони наголошують, що держава готова купувати «чорне золото» і в інших держав, зокрема в Росії, та в сепаратистів. Промисловці, натомість, закликають владу активізувати видобуток власного вугілля, а експерти – підвищити ціну на електроенергію, запроваджувати енергозбереження та робити галузь прибутковою.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Судно з вісімдесятьма тисячами тонн вугілля з Південноафриканської Республіки вже розвантажується в порту Іллічівська, його використовуватимуть для виробництва електроенергії й тепла Дарницька та Чернігівська ТЕЦ, повідомляє віце-прем’єр Валерій Вощевський, якого прем’єр-міністр Арсеній Яценюк призначив відповідальним за підготовку до опалювального сезону. Південноафриканське вугілля становитиме основу імпорту «чорного золота» цього року, прогнозує Вощевський.

«Основне джерело імпорту вугілля – це Південна Африка. Бо там – найнижча ціна. Попередня робота (щодо угоди про постачання) проведена, орієнтовна ціна вугілля – 65 доларів (близько 1450 гривень) за тонну. Минулого року це вугілля використовувала низка теплових електростанцій в Україні, з ним можна працювати. Але ми орієнтуємося на те, щоб отримувати близько 90% вугілля з українських територій», – каже Вощевський.

Віце-прем’єр визнає, що ситуація в енергетиці складна, але не сумнівається в тому, що опалювальний сезон мине без енергетичних катастроф.

Водночас міністр енергетики Володимир Демчишин, так само називаючи ПАР основним постачальником вугілля, не виключає, що його одночасно імпортуватимуть зі США, з Росії та з інших країн – «звідусюди, звідки можливо». Днями енергетики, урядовці й експерти повідомляли, що на багатьох ТЕС вугілля лишилося на один день роботи. А частина – вже зупинилася через відсутність сировини.

Вощевський: вугілля від сепаратистів – лише питання часу й логістики

Валерій Вощевський говорить і про можливість постачати вугілля з районів Донбасу, підконтрольних проросійським сепаратистам та російським військам. За його словами, потрібна Україні кількість палива – вже на складах шахт і у вагонах, і його почнуть вивозити за кілька днів, як тільки українські ремонтники і сепаратисти з обох боків лінії фронту завершать лагодити пошкоджені вибухами залізничні лінії.

Проблема в тому, що на непідконтрольній нам території майже нічого не працює, в тому числі – Донецька залізниця. А це території, де знаходиться більшість родовищ вугілля енергетичних марок
Валерій Вощевський

«Вугілля в зоні АТО є, за різними оцінками, його від 2 до 4 мільйонів тонн. Його ціна наразі – 1100 гривень за тонну. Проблема в тому, що на непідконтрольній нам території майже нічого не працює, в тому числі – Донецька залізниця. А це території, де знаходиться більшість родовищ вугілля енергетичних марок», – визнає Вощевський.

Голова антикризового штабу компанії «ДТЕК» Антон Ковалишин, натомість, повідомляє що електростанції компанії вже купують вугілля з-за лінії фронту, однак у меншій, кількості, ніжпотрібно, бо з кількох залізничних гілок, придатних для цього, працює тільки одна.

Зі свого боку, голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець звинувачує уряд у тому, що посадовці завчасно не подбали про збільшення видобутку вугілля навіть за межами українсько-російського конфлікту, і не підвищили вартість електроенергії, позбавивши теплові електростанції коштів на закупівлю палива.

Чому шахти у Львівсько-Волинському вугільному басейні визнають збитковими, чому нормально не працює найсучасніша на сьогодні шахта «Південнодонбаська»?
Михайло Волинець

«Чому шахти у Львівсько-Волинському вугільному басейні визнають збитковими, чому нормально не працює найсучасніша на сьогодні шахта «Південнодонбаська»? Чому, коли я підіймаю ці питання, з’являються доручення не пускати мене до будівлі уряду?», – каже Волинець.

Водночас Валерій Вощевський визнає, що державне підприємство «Енергоринок» завинило енергогенеруючим компаніям близько 5 мільярдів гривень, але обіцяє вирішити проблему. Зокрема, за його словами, «Енергоринок» отримає державний кредит обсягом два мільярди гривень, для того, щоб повернути частину боргу енергетикам, і ті могли купувати вугілля.

В ДТЕК, натомість, говорять про готовність до кінця року видобути вугілля, якого бракує для електростанцій компанії. Ідеться про два мільйони тонн, які має намір підняти на-гора об’єднання «Павлоградвугілля».

У Кабміні вважають, що до зими треба накопичити 2,5 мільйонів тонн вугілля на складах ТЕС (нині його лише 1,36 мільйонів тонн, причому на окремих станціях воно скінчилося). Експерти Центру Разумкова, натомість радять робити більші запаси на зиму – понад 5 мільйонів тонн вугілля.

Вугілля немає через бойові дії – чи через низькі тарифи?

Водночас, більшість експертів, опитаних Радіо Свобода, говорять, що першопричина проблеми з дефіцитом вугілля – це тарифи на електроенергію, вироблену теплоелектростанціями, які вже не покривають їхніх витрат. Зокрема, про це заявив Радіо Свобода голова правління Альянсу «Нова енергія України» Валерій Боровик.

Постає примара постачання вугілля з Росії чи з окупованих територій. Міненерго саме загнало себе в цей глухий кут
Валерій Боровик

«Ситуація з дефіцитом вугілля є складною ще з минулої зими, зокрема через те, що діючі тарифи не покривають витрат на закупівлю вугілля. Запланована урядом швидка приватизація «Центренерго», щоб інвестор (це, імовірно, буде французька компанія) сам постачав їй вугілля – нереалістична. Чи підуть США та ПАР на поступки, щоб, наприклад, до весни постачати вугілля в кредит, а навесні та влітку Україна його повертала? Це невідомо. Тут постає примара постачання вугілля з Росії чи з окупованих територій. Міненерго саме загнало себе в цей глухий кут», – визнає аналітик.

Водночас у Міненерго мають намір перекласти навантаження з теплоелектростанцій, які мають дефіцит сировини, на атомну енергетику. У відомстві анонсують, щочастку АЕС в енергобалансі України мають збільшити з 55% до 60%. Державна статистика свідчить, що два роки тому атомна енергетика виробляла трохи більше чверті електроенергії, а ТЕС – понад половину. Закупівлю електроенергії в Росії, яка має місце зараз через дефіцит власних потужностей, в Міненерго не вважають виходом: купувати її – у півтора рази дорожче, ніж виробляти в Україні.

Днями прем’єр Арсеній Яценюк завив, що стан української енергетики напередодні опалювального сезону оцінювала група експертів зі США, Канади та ЄС. Учасник цього проекту, заступник керівника команди Групи підтримки України в Єврокомісії Йоханнес Баур закликає уряд підвищувати енергоефективність житлового сектору й виробництва, зробити ринок енергоресурсів прозорим, а також реструктуризувати «Нафтогаз» який нині є збитковим і дотується з бюджету.

Фахівці, що оцінювали енергетику, розробили понад два десятки сценаріїв дій на випадок різних ситуацій в енергетиці взимку, стверджує віце-прем’єр Валерій Вощевський.Так, за його словами, дефіцит вугілля, за потреби, можна компенсовувати за рахунок газу (замість мільйона тонн вугілля – півмільярда кубів блакитного палива) але тоді виробництво енергії дорожчає більш ніж удвічі.

Водночас із наповненням підземних газових сховищ Україна теж не поспішає: вони наповнюються зі швидкістю близько мільярда кубів на місяць, і нині в них накопичено 13 мільярдів кубометрів газу. Тоді як уряд запланував до холодів запасти 19 мільярдів.

Між тим, Валерій Боровик стверджує, що вугільна проблема є гострішою за газову, оскільки Україні «для власних потреб вистачить і 15 мільярдів кубів газу».

Що до обсягів блакитного палива, потрібних для підтримки транзиту російського газу до ЄС – то це мали би вирішувати постачальник і споживач газу, вважає Боровик. Однак він не виключає, що гарантії українського уряду щодо транзиту є однією з підстав надання Україні міжнародної фінансової допомоги, яку вона нині отримує від МВФ, Світового банку та інших фінансових організацій.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG