Доступність посилання

ТОП новини

Янукович запрошує слідчого в Ростов-на-Дону – адвокат


Віктор Янукович, 7 лютого 2010 року
Віктор Янукович, 7 лютого 2010 року

Захист Януковича доводить, що екс-президент не підпадає під процедуру заочного засудження

11 серпня Віктор Янукович мав би прийти на допит до Генеральної прокуратури, але захист подав заяву про поважну причину його неявки – загрозу життю. Загалом, як доводить адвокат екс-президента Віталій Сердюк, до Віктора Януковича не може бути застосована процедура заочного засудження, адже він не перебуває в міжнародному розшуку – Інтерпол зняв відповідне оголошення зі свого сайту – а також не відмовляється співпрацювати зі слідством. За словами захисника, Віктор Янукович готовий поспілкуватися зі слідчим або в режимі відеоконференції, або якщо той приїде до нього в Ростов-на Дону.

Янукович запрошує слідчого в Ростов-на-Дону – адвокат
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:17 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– На одинадцяту годину була опублікована повістка про виклик клієнта на допит у приміщення Генпрокуратури. На цю повістку ми відреагували належним чином: захист подав на ім’я слідчого заяву про поважну причину неявки клієнта на допит...

– Даруйте, а яка це поважна причина?

– 138 стаття Кримінального процесуального кодексу передбачає перелік поважних причин неявки на допит, за яких особа, що не з’явилася, не несе юридичної відповідальності. Серед таких причин – тривале перебування за кордоном України, а також загроза життю та здоров’ю Віктора Федоровича у випадку перетину кордону та перебування на території України.

У лютому 2014 року стався замах із використанням вогнепальної зброї на життя Віктора Федоровича. Упродовж півроку ми вимагали порушення кримінальної справи за фактом замаху. За рішенням Печерського суду, Генпрокуратура аж у червні 2015 року зареєструвала відповідне кримінальне провадження. Але справу, фактично, не розслідували і скерували в Головне слідче управління МВС. Але слідчих дій немає, а відтак загроза життю та здоров’ю залишається.

– Наскільки мені відомо з повідомлень Генпрокуратури, адвокати запропонували допит у режимі відеоконференції.

– Особисто клієнт звернувся до Генпрокуратури із нотаріально завіреною заявою, в якій просив розпочати слідчі дії з його участю і наполягав, щоб слідчі дії відбувалися або в режимі відеоконференції, або в порядку прибуття слідчого за його місцем перебування.

– А він вказав свою адресу? Бо в Генпрокуратурі кажуть, що не підтверджене його місце перебування.

У своїй заяві Віктор Федорович вказав, що він постійно перебуває в місті Ростов-на-Дону. Конкретну адресу перебування Віктора Федоровича нададуть слідчому, якщо він вирішить приїхати у відрядження для отримання відповідних свідчень від клієнта
Віталій Сердюк

– У своїй заяві Віктор Федорович вказав, що він постійно перебуває в місті Ростов-на-Дону. Конкретну адресу перебування Віктора Федоровича нададуть слідчому, якщо він вирішить приїхати у відрядження для отримання відповідних свідчень від клієнта. Ми не оприлюднюємо цю адресу з огляду на питання безпеки. Однак слідчий цю адресу знатиме і зможе за нею провести слідчі дії, якщо вирішить приїхати.

– Щодо відеоконференції у Генпрокуратурі кажуть, що це – спроба піару. Зрештою, треба дотриматися певної процедури: тобто мають або правоохоронці, або український консул у тому ж Ростові-на-Дону спочатку перевірити документи й пересвідчитися, що це – саме Віктор Янукович, а також переконатися в тому, що він дає свої покази вільно й ніхто на нього не тисне.

Генпрокуратурі України треба звернутися в Генпрокуратуру Росії із клопотанням про надання міжнародної допомоги саме щодо здійснення слідчих дій. Таких клопотань до російської Генпрокуратури не надходило. Лише клопотання про затримання та екстрадицію Віктора Федоровича
Віталій Сердюк

– Порядок здійснення дистанційного розслідування прямо передбачений чинним законом. З цією метою Генпрокуратурі України треба звернутися в Генпрокуратуру Росії із клопотанням про надання міжнародної допомоги саме щодо здійснення слідчих дій. Таких клопотань до російської Генпрокуратури не надходило. Надходило лише клопотання про затримання та екстрадицію Віктора Федоровича. Якби слідство було зацікавлене в отриманні інформації, а не лише в затриманні, то таке клопотання могли б відправити.

Щодо встановлення особи, то кримінальний закон не передбачає такої процедури як відвідання консульства із метою встановити особу. Якщо слідчий захоче провести слідчі дії на території консульства, що не передбачено законом, але якщо це для слідства принципова умова – думаю, що з нашого боку не виникне проблем.

– Також 11 серпня Апеляційний суд розгляне скаргу захисту Януковича щодо заочного судового розгляду. Але ж, з огляду на названі Вами причини, Янукович не хоче прибути до України. Як за таких умов інакше, ніж у заочному режимі, розглядати цю справу?

– Рішення Печерського суду про дозвіл почати процедуру заочного розслідування є протиправним, оскільки на сьогоднішній день Віктор Федорович не перебуває в міжнародному розшуку і, як ви бачите, не ухиляється від слідства. Рішення про початок процедури заочного осудження можна було ухвалити лише за умови двох відповідних факторів: наявність міжнародного розшуку та факт ухиляння від слідчих дій. Як бачите, Інтерпол офіційно зупинив розшук у справі приватизації «Укртелекому». Щодо ухиляння Віктора Федоровича від розшуку, то ми самі тривалий час ініціюємо слідчі дії з його участю, але на території сусідньої держави. Тож, жодних підстав для такого рішення суду не було.

Інститут заочного засудження – це новий інститут. І на цій справі формується правозастосовча практика, яка в подальшому буде застосовуватися до інших громадян
Віталій Сердюк

На сьогоднішній день лякає ось що – формується практика. Інститут заочного засудження – це новий інститут. І на цій справі формується правозастосовча практика, яка в подальшому буде застосовуватися до інших громадян. І формується вона в незаконному протисудовому форматі – коли при наявності підстав, які заперечують процедуру заочного розслідування, суди такі рішення ухвалюють. Формується негативна практика і цю практику відчуватимуть громадяни, які підуть за нами по цій процедурі.

Можете на сайті Інтерполу подивитися на кількість людей, які вже дуже давно перебувають у міжнародному розшуку. І щодо жодного з них не розпочали процедуру заочного засудження. Виникає питання: чому? Для когось є винятки?

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG