Доступність посилання

ТОП новини

Що означає заява Наришкіна про «осіннє загострення» для України?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Росія готується до «великої війни з Америкою» – російський військовий експерт

«Осіннє загострення» ситуації в світі прогнозує спікер російської Держдуми Сергій Наришкін. За його словами, західні політики «готують провокації», адже, на його переконання, головна мета Сполучених Штатів – розорити «найбільші держави і регіони світу». Для цього, додає Наришкін, Вашингтон «зомбує людей брехливою інформацією». Експерти аналізують: чи сигналізує це про те, що Росія «готує ґрунт» для подальшої агресії?

Що означає заява Наришкіна про «осіннє загострення» для України?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Сергій Наришкін
Сергій Наришкін

Голова Держдуми Росії Сергій Наришкін упевнений, що Захід «готує загострення на осінь» та наводить приклади з історії, коли серпень став «точкою відліку» для воєн та катастроф світового масштабу. Про це він пише для видання «Российская газета» та зазначає, що США «зомбує людей брехливою інформацією». За версією Наришкіна, Вашингтон – головний гравець, що шукає приводів «розв’язати собі руки», щоб і далі «дестабілізувати ситуацію в світі».

Головна мета США, продовжує спікер Держдуми – розорити «великі країни та регіони», а причина – «величезний державний борг». Саме цим він пояснює ініціативу створити міжнародний трибунал для розслідування катастрофи літака «Малайзійських авіаліній» минулого року на Донбасі та слухання в американському суді справи ЮКОСа.

«Російське вето, по суті, врятувало репутацію Радбезу – рішення такого трибуналу було б свідомо помилковим і неправосудним», – переконаний Наришкін.

Росія готується до «великої війни з Америкою» – російський військовий експерт

Павло Фельгенгауер
Павло Фельгенгауер

Кремль готується до «великої війни з Америкою», – заявив російський незалежний військовий експерт Павло Фельгенгауер, проаналізувавши статтю Наришкіна. На його думку, такі різкі випади в бік Заходу відображають точку зору російської влади. Фельгенгауер додає, що саме «таким вони бачать світ і так збираються до цього світу ставитися».

На думку російського експерта, військовий конфлікт на сході України російська влада розглядає як частину війни із Заходом. За словами Павла Фельгенгауера, найближчим часом ситуації на Донеччині цілком може загостритись.

Військова опція незабаром зникне, бо почнеться осінь, бездоріжжя. І якщо щось робити, то робити зараз
Павло Фельгенгауер

«Загалом, літо закінчується. Військова опція незабаром зникне, бо почнеться осінь, бездоріжжя. І якщо щось робити, то робити зараз. Ну, звичайно, можна сподіватися, що все обійдеться – і тоді військову ескалацію хоча б на якийсь суттєвий час буде відкладено», – говорить експерт.

Президент, РНБО і Генштаб радились через загострення на Донбасі

Занепокоєні й на Банковій. Зокрема, президент України Петро Порошенко 10 серпня провів нараду за участю секретаря РНБО Олександра Турчинова, начальника Генштабу Віктора Муженка та міністра оборони Степана Полторака – обговорювали загострення ситуації на Донбасі.

Ірина Фріз
Ірина Фріз

Український парламент також відреагував на заяви Наришкіна. Зокрема, депутат від «Блоку Петра Порошенка» Ірина Фріз на своїй сторінці у Facebook пише, що стаття Сергія Наришкіна – сигнал небезпеки для Києва. На її думку, Росія готує загострення на осінь цього року. Про це свідчать, пише вона, намагання припинити роботу місії ОБСЄ на окупованих територіях. Таким чином Кремль хоче збільшити військову присутність в регіоні, а місія «поки ще не дозволяє Кремлю розпочати наступальні дії», вважає депутат. «Часом «Х» може стати оголошення результатів місцевих виборів» в Україні, прогнозує Фріз.

Росія намагається уникнути відповідальності за катастрофу «Боїнга» – Тетерук

Андрій Тетерук
Андрій Тетерук

Заяви Наришкіна зовсім не означають, що Росія перейде до повномасштабного наступу на Україну, переконаний командир батальйону «Миротворець» та депутат від «Народного фронту» Андрій Тетерук. Він пояснює це тим, що Росія втратила зручну політичну ситуацію, якою могла стати катастрофа «Боїнга» і зараз не планує ескалації на фронті. Окрім того, додає він, українська армія зараз ефективно захищає державу.

Намагання уникнути відповідальності за те, що вони потрапили в таку аферу, створили таку катастрофу і знищили міжнародний екіпаж. Росіяни намагаються відволікти увагу від цього розслідування
Андрій Тетерук

«Намагання уникнути відповідальності за те, що вони потрапили в таку аферу, створили таку катастрофу і знищили міжнародний екіпаж цього судна. Росіяни намагаються у будь-який спосіб відволікти увагу від цього розслідування», – каже Тетерук.

Він радить сприймати статтю Наришкіна в контексті того, як російська влада традиційно прогнозує своєму народові «загибель Америки». Саме для цього, говорить депутат, росіянам розповідають про борг США, переконують, що долар незабаром зовсім ослабне – це має відволікти від проблем всередині Росії.

Машина пропаганди не дає Кремлю відступити – політолог

Олеся Яхно
Олеся Яхно

Росія не має стратегічного плану і продовжує антизахідну пропаганду, говорить політолог Олеся Яхно. Тож такі тексти вона ставить в один рядок із показовим знищенням імпортних продуктів – вони формують образ «зовнішнього ворога» та підігрівають пропаганду в російському суспільстві. Яхно припускає (хоча і не вважає це дуже ймовірним сценарієм), що Росія такими заявами наперед конструює в медіа виправдання для локальної ескалації на Донбасі.

Проте швидше за все, каже політолог, Кремль настільки «розігнав пропагандистську машину», що вже не може зробити крок назад.

Це може бути неможливість відступити назад, коли пропаганда вже у такому масштабі, що назад Росія відступати вже не може
Олеся Яхно

«Або це може бути неможливість відступити назад, коли пропаганда вже у такому масштабі, що назад Росія відступати вже не може. Відповідно негативні наслідки в самій Росії – а санкції працюють, треба сказати – їх потрібно теж чимось виправдовувати», – резюмує експерт.

У статті спікер Держдуми зауважив, що США «зомбують інформацією». Натомість, американське видання The Economist у карикатурі змалювало «ефект Піноккіо» для політиків. Одним із героїв картинки став президент Росії Володимир Путін, у якого виріс ніс в момент, коли він говорить канцлеру Німеччини Ангелі Меркель: «Російських військ в Україні немає».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG