Доступність посилання

ТОП новини

Слабка економіка та корупція заважають Україні воювати (світова преса)


Рівень інфляції в Україні на рівні 55 відсотків поступається лише Венесуелі та Південному Судану

Світова преса пише про негативний вплив на здатність України протистояти агресії з боку Росії та підтримуваних неї сепаратистів на сході країни слабкої економіки та сильної корупції, яка існує в Україні. Також багато пишуть про останнє загострення на Донбасі – воно є найбільшим з часу Мінська-2, що відбувся у лютому цього року. І Євросоюз висловив серйозне занепокоєння посиленням бойових дій, а надто – масованим наступом бойовиків та обстрілом українських позицій з їхнього боку.

Американське видання Pittsburgh Post-Gazette вмістило редакційний коментар під заголовком «Хитка Україна: економіка та корупція ускладнюють її війну».

Видання пише, що США все більше залучені в Україні, незважаючи на те, що ситуація дедалі більше нагадує економічну катастрофу, яка супроводжується песимістичною військовою ситуацією на фронті. США надіслали до України, яка не є членом НАТО, 300 вояків для вишколу Національної гвардії. Незабаром почнеться навчання і української армії, а американська військова допомога Україні сягне 244 мільйонів доларів. Також в Україні відбулися двотижневі навчання з залученням 1800 вояків із 18 країн. І хоча лютневі мирні угоди все ще в силі, однак переговори щодо їхньої імплементації не принесли результатів, пише видання.

Але найбільший виклик перед Україною – економіка. Борг країни, охопленої війною, становить 19 мільярдів доларів. На відміну від економічно занепалої Греції, Україна не є членом ЄС і не може претендувати на стабільне фінансування з європейських джерел.

Газета зауважує, що рівень інфляції в Україні на рівні 55 відсотків поступається лише Венесуелі та Південному Судану. А уряд у Києві, на її думку, має активніше боротися з корупцією, що є однією з умов фінансової допомоги від МВФ

Глава Антикорупційого Бюро Артем Ситник: Україна має стати лідером щодо прозорості:

Видання The Daily Beast пише, що українська холодна війна стає гарячою на тлі вибуху бойових дій за останні 24 години. Як зазначає видання, нині має місце найбільша інтенсивність бойових дій за останні півроку, але і географія цього спалаху також має значення.

У понеділок велися найінтенсивніші бойові дії з часу взяття бойовиками Дебальцева майже рік тому. Як кажуть українські джерела, сотні підтримуваних Росією сепаратистів взяли участь у наступі за підтримки танків та артилерії на українські позиції поблизу Старогнатівки на півдні Донецької області. Українські сили відбили наступ і посунули сепаратистів.

Київ також попередив ОБСЄ та своїх західних партнерів, пише видання, що залишає за собою право повернути важке озброєння ближче до лінії зіткнення, яке раніше було відведено згідно Міснька-2.

У той час, як мінське перемир’я порушувалося безліч разів із часу падіння Дебальцева (а це сталося буквально невдовзі після Мінська-1), остання спроба наступу дає серйозний привід для занепокоєння і не лише тому, що Кремль та його маріонетки розширити спектр своїх провокацій через погрози військових дій та нападів на ОБСЄ, – але все це відбувається в місцевості, яка має ключову стратегічну важливість.

ОБСЄ заявила, що підпал чотирьох автомобілів її місії на контрольованих сепаратистами теренах, а також недавній обстріл спостерігачів ОБСЄ, становлять серйозну небезпеку для спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, яка допомагає втілювати Мінськ-2.

Українська холодна війна стає гарячою:

Британська ВВС повідомляє про критику Євросоюзом останнього загострення ситуації на сході України, яке є прямим порушенням лютневої мінської мирної угоди з проросійськими сепаратистами. На думку ЄС, мінські угоди мають втілюватися з серйозними намірами і починати треба з повноого дотримання припинення вогню та реального відведення важкого озброєння.

Україна цього тижня звинуватила бойовиків у найсильніших обстрілах з часу мирних домовленостей. Росія, у свою чергу, заперечує причетність до бойових дій, вказує ВВС. Однак, Україна та Захід вказують на дедалі більше ознак, що свідчать про пряму залученість Москви до війни в Україні.

Одні з найактивніших бойових дій сталися поблизу села Старогнатівка, що в 50 кілометрах на північ від стратегічного портового Маріуполя, зазначає ВВС.

У понеділок та вівторок проросійські бойовики здійснили десятки атак на кількох напрямках, згідно з українськими джерелами.

ЄС: поновлення бойових дій в Україні порушує мінське перемир’я:

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG