Доступність посилання

ТОП новини

Військові маневри Росії і НАТО: чого очікувати?


«У короткій перспективі малоймовірно, що російські військові маневри якось вплинуть на збройний конфлікт в Україні» – британський дослідник Томас Фрір

У Великій Британії оприлюднили дослідження, яке детально розглядає цьогорічні військові маневри Росії та і НАТО. У висновках дослідження йдеться, що Росія готується до конфлікту з НАТО, а Північноатлантичний альянс, у свою чергу, готується до можливої конфронтації з Росією. Утім офіційні речники НАТО скритикували цю роботу за хибне порівняння маневрів. Між тим лондонські дослідники вважають, що військові навчання Росії не матимуть впливу на конфлікт в Україні.

Військові маневри Росії і НАТО: чого очікувати?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Базована у Лондоні дослідницька організація European Leadership Network, яка провела дослідження, зазначила, що проведення Росією та НАТО військових навчань цього року додалося до створення атмосфери обопільної недовіри, яка нині стає дедалі помітнішою. Автори дослідження зазначають, що цьогорічні маневри підживлюють непевність у відносинах Північноатлантичного альянсу та Росії і свідчать про ризик небезпечного військового протистояння. Водночас, один з авторів дослідження Томас Фрір наголошує, що ймовірність збройного конфлікту НАТО і Росії досить низька, й обидві сторони не налаштовані на воєнні дії одна проти одної, але очевидною є їхня стурбованість питаннями безпеки.

Ми наголошуємо на потребі ведення військового діалогу для уникнення будь-яких випадкових військових зіткнень
Томас Фрір

«За цих обставин проведення військових маневрів, на думку кожної зі сторін, є цілковито виправданим. Все це породжує небезпечну спіраль протистояння, до якої входять Росія і НАТО, і з якою варто дати собі раду. Ми наголошуємо на потребі ведення військового діалогу для уникнення будь-яких випадкових військових зіткнень. І тут варто переглянути роль Ради НАТО-Росія», – зазначив британський дослідник Томас Фрір.

Натомість у НАТО досить критично висловились щодо дослідження організації European Leadership Network. Речниця НАТО Кармен Ромеро заявила, що масштаби і цілі російських військових навчань простягаються значно далі за те, що робить НАТО. Ці російські маневри також посилюють напруженість у регіоні. На додаток, за словами речниці НАТО, Росія втягує до своїх навчань ядерні потужності.

Росія діє за випробуваною схемою

У доповіді неодноразово згадується, що до сплеску протистояння НАТО і Росії була агресія Кремля в Україні. Втім дослідник організації European Leadership Network Томас Фрір не вважає, що останні брязкання зброєю з боку Москви матимуть якийсь вплив на розвиток конфлікту в Україні.

У короткій перспективі малоймовірно, що російські військові маневри якось вплинуть на збройний конфлікт в Україні
Томас Фрір

«У короткій перспективі малоймовірно, що російські військові маневри якось вплинуть на збройний конфлікт в Україні. Однак тут важливо наголосити на тій ролі, що її відігравали російські маневри у започаткуванні конфлікту. Росія використовувала маневри, аби перекидати свої війська ближче до українського кордону. І замість повернення до місць постійної дислокації, ці російські підрозділи, як вважають, зайшли на територію України для збройного протистояння з українським військом», – вважає Томас Фрір.

Власне, схема тут не нова, як кажуть автори дослідження, бо ж подібне відбувалося на кордоні Росії з Грузією 2008 року, коли там скупчилися російські підрозділи, ніби для маневрів, і звідти вже почалась безпосередня агресія. Відтак російські військові маневри слугують практичним прототипом того, що може статися найближчим часом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG