Доступність посилання

ТОП новини

Російським інвалідам місце за кордоном – співчутливі росіяни


Наталя Водянова з сестрою Оксаною та дітьми на заході фонду «Оголені серця»
Наталя Водянова з сестрою Оксаною та дітьми на заході фонду «Оголені серця»

Найчастіше супермодель питали про те, чому вона, маючи фінансові можливості, не забрала сестру-інваліда з Росії

Російське суспільство, не дуже толерантне до розмаїття думок та представників інших національностей, вразив випадок, пов’язаний з дискримінацією дівчини-інваліда. Сестру відомої російської супер-моделі, яка зробила кар’єру на заході, в її рідному Нижньому Новгороді вигнали з кав’ярні, бо дівчина, за словами власника кав’ярні, «відлякувала відвідувачів». Завдяки тому, що йшлося про сестру Наталії Водянової, про випадок стало відомо, і на нього відреагували правоохоронні органи Росії. Про це та про те, чи можлива подібна ситуація в Україні, де внаслідок воєнних дій кількість інвалідів стрімко зростає, з’ясовувало Радіо Свобода.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У літню спеку, що стоїть цими днями на сході Європи, молодша сестра відомої російської моделі Наталії Водянової, 27-річна Оксана – інвалід з дитинства, яка страждає на дитячий церебральний параліч та аутизм, разом зі своєю нянею зайшла до однієї з кав’ярень у Нижньому Новгороді. Але випити чаю і відпочити від спеки їм не вдалося – власник кав’ярні під загрозою застосування фізичної сили, вигнав хвору дівчину на вулицю, бо вона, за його словами, своєю зовнішністю «розлякувала відвідувачів». Оскільки йшлося про сестру відомої в Росії моделі та меценатки, справа набула розголосу і на неї відреагували органи правопорядку, порушивши кримінальне провадження за фактом дискримінації.

Примітно, що за словами Наталії Водянової, найпоширенішим запитанням до неї через соціальні мережі було запитання про те, чому вона, маючи фінансові можливості, не забрала сестру з Росії до іншої країни, де до людей з особливими потребами ставляться толерантніше. Навіть не здивувавшись цьому запитанню, Водянова відповіла, що причина в мовному бар’єрі, яка «для людини з аутизмом є нездоланною перешкодою».

Оглядачі зауважують, що в Росії зростають нетерпимі настрої, чи то до людей, що інакше виглядають, чи то мають інші політичні переконання. На початку року російський благодійний фонд, що займається організацією допомоги дітям із синдромом Дауна, звернувся до руху «Антимайдан» із відкритим листом, висловивши обурення гаслом «МИ НЕ майдауни!»

Транспарант з таким написом несли учасники ходи «Антимайдан», яка відбулася 21 лютого в центрі Москви.

«Це гасло яскраво демонструє нетерпимість до людей із синдромом Дауна і носить образливий характер щодо них з боку учасників цього заходу», –мовилося у відкритому листі благодійного фонду «Даунсайд Ап», який «від імені тисяч сімей, що виховують дітей із синдромом Дауна», обурився цим «проявом невігластва і цинізму».

Президент Всеукраїнської благодійної організації «Даун Синдром» Сергій Кур’янов в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що про подібні факти дискримінації в Україні йому «на щастя, невідомо», але нерідко батьки дітей з інвалідністю скаржилися на нетерпиме ставлення оточуючих людей, особливо в закладах громадського харчування.

Разом з тим, на його думку, зростаюча кількість інвалідів внаслідок війни робить українське суспільство більш толерантним до фізичних вад.

Ми з великою повагою ставимося до тих людей, які повертаються інвалідами з зони АТО, але маємо також не забувати про тих, хто має інвалідність з моменту народження
Сергій Кур’янов

«Я впевнений, що більшість людей стали більш уважними один до одного. Важливо не проявляти жалість чи співчуття, а дати людині зрозуміти, що вона така ж сама. І це найважливіше, бо кожна людина хоче відчувати свою гідність, незалежно, чи вона є у візку, чи вона є з синдромом Дауна, чи з проявами аутизму. Ми з великою повагою ставимося до тих людей, які повертаються інвалідами з зони АТО, але маємо також не забувати про тих, хто має інвалідність з моменту народження», – зазначив Сергій Кур’янов.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG