Доступність посилання

ТОП новини

Аномальна спека в Україні – наслідок глобального потепління


Необхідне скорочення викидів коштуватиме 1% від світового ВВП

Поліна Опришко

Київ – Вперше, вчені заявили про загрозу глобального потепління у 1981 року. Останні три тижні аномальної спеки в Україні вважають проявом кліматичних змін. 10 серпня було встановлено новий рекорд із 1931 року, температура повітря у столиці України сягнула до більш як +34 °С, про що повідомила Центральна геофізична обсерваторія України. У деяких країнах Європи стовпчик термометру перевищив 40°С, повідомляє «Бі-Бі-Сі».

Проявами глобальних змін клімату є збільшення кількості та інтенсивності екстремальних погодних явищ (спеки, злив, буревіїв, снігопадів).

«За останні 10 років середньорічна температура у світі піднялася на 0,8°С, хоча допустиме підвищення на 2°С. При підвищенні на 4°С очікуються великі катастрофи, з якими людство не зможе впоратися», – розповіла Радіо Свобода Наталія Гозак, координатор кліматичного проекту WWF в Україні (Всесвітній фонд дикої природи).

Вона також зазначила, що коли перейти межу, почнуться незворотні наслідки, такі, як зупинка Гольфстріму (теплої морської течії в північній частині Атлантичного океану), танення вічної мерзлоти, підніметься величезна кількість метану (природного безбарвного газу), рівень Світового океану може піднятися до 3 метрів, а коливання температур будуть такими, яких людство ніколи не бачило і не знало.

Науковці не піддають сумнівам те, що глобальні зміни клімату відбуваються через діяльність людини. Звісно, це не єдиний фактор, проте ключовий. З початку ХХ століття, внаслідок всесвітньої індустріалізації, збільшилася кількість викидів невуглецевих парникових газів, наприклад метану.

Спалювання викопного палива (вугілля, нафти, газу) – найпоширеніший спосіб виробництва енергії. Атмосфера забруднюється парниковими газами, так як вони поглинають теплове випромінювання поверхні Землі і хмар (інфрачервона радіація) і відбивають його назад до Землі.

Науковці б’ють на сполох: на міжнародному рівні потрібно, щоб країни брали відповідні зобов’язання. Технологічно світ може собі це дозволити
Ірина Ставчук

«Ці зміни будуть відбуватися, навіть якщо зупинити всі підприємства, весь автомобільний транспорт. Науковці прогнозують, що в подальшому такі явища будуть посилюватися. Ще більше теплових хвиль, (надлишкового тепла), ще більше аномальних погодних явищ, і вони будуть все сильніші, – зазначає експерт з питань зміни клімату Національного екологічного центру України Ірина Ставчук. – Науковці б’ють на сполох: на міжнародному рівні потрібно, щоб країни брали відповідні зобов’язання. Технологічно світ може собі це дозволити. Необхідне скорочення викидів буде коштувати 1% від світового ВВП. Україні потрібно виконувати ці заходи тим більше: енергозбереження на заводах, на транспорті, утеплення будинків, розвиток відновлюваних джерел енергії. Чим швидше ми вживатимемо заходів, тим краще буде для нас».

Температура липня і серпня в Україні за останні 25 років виросли десь на 2-2,5 градуси
Микола Кульбіда

Директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда, коментуючи ситуацію для Радіо Свобода, зазначив: «Температура липня і серпня в Україні за останні 25 років виросли десь на 2-2,5 градуси. Кількість спекотливих днів збільшується. Причина такої ситуації не одна. Це можуть бути і природні цикли, які накладаються на антропогенну діяльність, і людська діяльність сприяє тому, що підвищується парниковий ефект».

Микола Кульбіда впевнений, що потрібна виважена урядова політика в питаннях кліматичних змін, адже мало хто розуміє всю серйозність проблеми.

Погіршення здоров’я може бути одним із наслідків глобального потепління. У статті Вазіри Мартазінової, завідуючої відділом кліматичних досліджень і довгострокового прогнозу погоди Українського гідрометеорологічного інституту, на сайті Healthinfo, зазначено: «Звичайно, зміни клімату позначаються на самопочутті людей. Помічено, що в моменти різкої зміни погодних умов дуже багато хворих надходить у лікарні. Особливо це стосується сердечників».

У людства є декілька шляхів вирішення проблеми – Гозак

В Україні діяльністю із запобігання змін клімату займаються фахівці Всеукраїнської громадської організації «Національний екологічний центр». Експерт цієї організації Ірина Ставчук розповіла про інформаційну діяльність центру, щоб поінформувати українців про кліматичні зміни.

Виступаємо з пропозиціями, щоб в Україні запроваджувалося законодавство, яке б стимулювало і створювало умови низьковуглецевого розвитку
Ірина Ставчук

«Цього року ми робили тур містами України, щоб розповідати людям про зміни клімату, про те що кожна людина може зробити в своєму побуті, щоб ці проблеми вирішувати. Зустрічалися з місцевою владою, щоб розповідати, якою має бути політика на рівні міста. Також працюємо з міністерствами, відслідковуємо їх програми, законопроекти, коментуємо, виступаємо з пропозиціями, для того, щоб в Україні запроваджувалося законодавство, яке б стимулювало і створювало умови низьковуглецевого розвитку», – каже Ставчук.

Вона також зауважила, що необхідно розвивати громадський транспорт, впроваджувати систему податків, щоб автомобілі, які викидають велику кількість парникових газів, платили б набагато більші податки. Як у Європі, на ці кошти можна було б будувати дороги чи розвивати міський транспорт.

Наслідками глобального потепління можуть стати також і проблеми в сільському господарстві, оскільки зросте ерозія ґрунту, почастішають зсуви, може збільшитися кількість збитково зволожених земель. Про це зазначено на сайті Міжурядової групи експертів з питань змін клімату.

За словами Наталії Гозак, у людства залишається декілька шляхів вирішення проблеми глобального потепління. Перший – це зменшити концентрацію парникових газів, перейти на відновлювальні джерела енергії, енергоефективність. І другий шлях – це адаптація. Експерт зазначила, що людство вже готується до глобального потепління. Наприклад, переходить на інші культури в сільському, лісному господарствах. У містах розширюють зелені зони, щоб не було такого розпеченого асфальту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG