Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко-колгоспник завойовує прихильність виборців картоплею


Минулими вихідними офіційні білоруські ЗМІ зробили репортаж з президентської резиденції в «Дроздах», в якому глава держави з сином вибрав 70 мішків картоплі

У минулі вихідні офіційні ЗМІ Білорусі зробили репортаж із президентської резиденції в «Дроздах», в якому глава держави Олександр Лукашенко із сином Миколою вибрав 70 мішків картоплі. А раніше, у липні, Лукашенко у своїй резиденції навчав косити і керувати трактором французького актора з російським громадянством Жерара Депардье. Торік – здивував білорусів небувалим урожаєм кавунів і динь. Радіо Свобода поцікавилося у блогерів, які активно коментували всі ці події в соціальних мережах, навіщо, на їхню думку, офіційні піарники створюють імідж країни-колгоспу, в якій чинний президент Білорусі робить свою передвиборчу кампанію, використовуючи тему городу та врожаю.

«Білоруси люблять бути колгоспом»

Білорусам подобається бути колгоспом. Незважаючи на те, що наші люди побували за кордоном, колгоспна ментальність залишається
Євген Ліпкович

Блогер Євген Ліпкович вважає, що президент, який займається землеробством – успішна тема для білорусів, для яких тема колгоспу залишається знайомою і близькою: «Як ставитися до того, що президент копає картоплю? Тільки позитивно. Те, що Лукашенко копає картоплю, – це найбільш народне, що у нас може бути. Звичайно, добре було б, щоб він ще, наприклад, грав на роялі. Але приймаємо Лукашенка таким, який він є – хліборобом. Все, що робиться для телебачення і ЗМІ, це не просто так. Тут підкреслюється колгоспний стиль. Лукашенко каже: все навколо колгоспне – все навколо моє. У нас династія правителів іде не за законами держави, а за колгоспними. Один голова колгоспу змінить іншого – але по спадковій лінії. Адже ніхто не сумнівається, що ці вибори Олександр Лукашенко виграє з блиском, і що коли-небудь нашим колгоспом буде управляти його син Віктор Лукашенко. Білорусам подобається бути колгоспом. Незважаючи на те, що наші люди побували за кордоном, колгоспна ментальність залишається. Так і за кордоном білоруси заправляють сорочки в шорти, носять сандалі на шкарпетки та скуповують продукти в «Акрополісі».

«Вирощування картоплі – хобі білорусів, якого не варто соромитися»

Напевно, добре, щоб у нашій країні на високих постах були люди, які знають, як обробляти землю. Адже це невід'ємна риса нашого національного менталітету, ставлення до своєї землі. Не треба соромитися того, що ми садимо і копаємо картоплю
Валентин Лопан

Фахівець у створенні іміджу, керівник Агентства ділових зв'язків Валентин Лопан зазначає: Лукашенко показує, що робить все те, що і будь-який інший білорус. Щоправда, на думку фахівця, у цих медіаподіях ховається і додатковий сенс – економічна криза, тому будьте готові до роботи на городах: «Треба відрізняти імідж політичної особи від іміджу держави. Сюжети про косовицю трави, збір кавунів і копання картоплі більше мають стосунку до іміджу Олександра Лукашенка, ніж до іміджу Білорусі. Це абсолютно нормальний піар-хід, адже будь-який політик повинен показувати своїм виборцям, що він такий же громадянин. Ну а вибирання картоплі – це звичайне заняття білорусів, традиція чи хобі. Навіть молоде покоління їздить на дачу до батьків і дідів, де допомагає садити і копати картоплю. А якщо економічне становище не буде швидко поліпшуватися, то люди розорють свої газони та посадять. Тому тут дуже влучний піар-хід. Звичайно, хтось назве його недоліки: чи не зарано копати картоплю? А також робота в неділю, що суперечить церковним законам. Загалом для країни тут немає ніякої біди. Президент копає картоплю, але це не додає Білорусі негативного іміджу колгоспу в плані системи управління та ухвалення рішень. Загалом, напевно, добре, щоб у нашій країні на високих постах були люди, які знають, як обробляти землю. Адже це невід'ємна риса нашого національного менталітету, ставлення до своєї землі. Не треба соромитися того, що ми садимо і копаємо картоплю».

«Лукашенко нещирий – нема у нього ностальгії за землею»

Лукашенко хоче опустити нас до рівня картоплі. Мовляв, всі ми колгоспники, і нам не треба розумні освічені люди
Олександр Томкович

Журналіст Олександр Томкович не вірить, що президент займається сільським господарством зі щирими почуттями, згадуючи колгоспну молодість. На його думку, це спроба наблизитися до виборця, селянина, який живе за рахунок того, що сам вирощує: «Лукашенко хоче опустити нас до рівня картоплі. Мовляв, всі ми колгоспники, і нам не треба розумні освічені люди. Все дуже примітивно: скопали поле, посадили картоплю. Це передвиборчий піар. Грошей немає, але необхідно людям показати, за кого треба голосувати. Мовляв, голосуйте за свого, за такого, як і ви самі, які копаються в городах і вирощують картоплю.

Кажуть, що у Лукашенка залишається ностальгія, певний азарт щось вирощувати з часів сільського дитинства. Але я вважаю, що такий азарт може бути тільки в щирої людини. Тут же вилитий піар. Ну як можна вибирати картоплю в американському взутті. Чому не в «Белвесті», коли так любиш білоруське. Тому не картопля йому потрібна і не кавуни, а американське взуття. А для цього потрібні гроші. А щоб були гроші, потрібна влада».

Оригінал матеріалуна сайті Білоруської служби Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG