Доступність посилання

ТОП новини

Кого ж судять у Москві за розфарбовування зірки


«Mustang Wanted» на розфарбованій зірці висотки в Москві, фото з його фейсбуку
«Mustang Wanted» на розфарбованій зірці висотки в Москві, фото з його фейсбуку

Російські руфери стали заручниками слідчих, які прагнуть арештувати українця Григорія Мустанга

У Таганському районному суді Москви у понеділок почалися слухання так званої «справи руферів». Їх звинувачують у перефарбуванні зірки на шпилі висотки в центрі Москви в кольори українського прапора. Лише один із обвинувачених – Володимир Подрєзов – частково визнав свою провину, решта відмовилися це зробити.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На лаві підсудних п’ять осіб – Володимир Подрєзов, Анна Лепешкіна, Олександр Погребов, Олексій Широкожухов та Євгенія Короткова. Молодих людей звинувачують за двома статтями Кримінального кодексу Росії – вандалізмі та хуліганстві, скоєних з мотивів політичної ненависті. Як говорять усі, хто знає цих молодих людей (із яких найстаршому 34 роки) – до того, як опинилися під арештом, вони були абсолютно аполітичні.

Більш того, громадський активіст Павло Шелков стверджує, що обвинувачувані руфери дійсно не мають стосунку до розфарбовування зірки і прапора, і зараз просто є заручниками російських слідчих.

«Вони заявили, що якщо Мустанг не прийде і не здасться, вони покарають людей, яких затримали. Тобто це фактично загроза розправи не те що над невинуватими – я не вважаю, що там взагалі були винні, а над сторонніми людьми, які опинилися в невдалий час у невдалому місці», – каже Шелков.

Радянська зірка перемальована в українські кольори та український прапор на будівлі сталінської висотки розташованої на Котельницькій набережній. Москва, 20 серпня 2014 року
Радянська зірка перемальована в українські кольори та український прапор на будівлі сталінської висотки розташованої на Котельницькій набережній. Москва, 20 серпня 2014 року

«Привертали увагу до зірки»

Як каже адвокат одного з обвинувачуваних Ольга Лукманова, слідство явно керується політичними міркуваннями і намагається штучно політизувати справу.

Не конкретизоване саме звинувачення, тобто не зрозуміло, в чому хлопців звинувачують. Стрибали? Стрибали. Лунають тільки політичні тези
Ольга Лукманова

«Маса доказів зібрана щодо порушень КПК. Також не конкретизоване саме звинувачення, тобто не зрозуміло, в чому хлопців звинувачують. Стрибали? Стрибали. Тим самим привертали увагу до зірки. А що саме, який масовий безлад вони чинили, що вони порушили – це не вказано. Лунають тільки політичні тези», – зауважує адвокат.

Біг Мустанга

Майже рік четверо обвинувачуваних провели під домашнім арештом. П’ятий фігурант справи Володимир Подрєзов практично стільки ж часу провів у слідчому ізоляторі. За словами Ольги Лукманової, навіть для тих, хто перебуває під домашнім арештом, запобіжний захід не є адекватним скоєному.

Ольга Лукманова
Ольга Лукманова

«Запобіжний захід я вважаю суворим. У нас люди мільйони крадуть – і сидять під домашнім арештом», – зауважує адвокат.

Погребов, Широкожухов, Короткова та Лепешкіна не заперечують, що в ніч на 20 серпня були на даху висотної будівлі, однак вони заявляють, що нічого не фарбували і прапора не вішали. Відповідальність за акцію на себе взяв український руфер Павло Ушевець, відомий на прізвисько Григорій Мустанг. У Росії він заочно заарештований. Тим же, хто перебуває на лаві підсудних, за статтею «хуліганство» загрожує до 7 років, а за вандалізм – до 3 років позбавлення волі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG