Доступність посилання

ТОП новини

Візит Путіна до Криму. З якою метою?


Президент Росії Володимир Путін на виїзному засіданні президії Державної ради з туризму. Крим, 17 серпня 2015 року
Президент Росії Володимир Путін на виїзному засіданні президії Державної ради з туризму. Крим, 17 серпня 2015 року

«В Севастополі в геометричній прогресії зростають антиурядові настрої»

17 серпня до анексованого Криму прибули кілька російських очільників. Президент Росії Володимир Путін у перший день свого дводенного візиту провів у Ялті виїзне засідання президії Державної ради Росії щодо розвитку туризму. Голова російського уряду Дмитро Медведєв відвідав молодіжний форум «Таврида», а голова президентської адміністрації Сергій Іванов побував в Аджимушкайській каменоломні у Керчі. Про подробиці цього вояжу керівників Росії до окупованого Криму ми розпитали в нашого кримського кореспондента Давіда Аксельрода.

– Давіде, хто ще, окрім згаданих російських очільників, побував 17 серпня в Криму? І які основні питання порушували на засіданні з питань туризму?

– На засіданні були присутні понад 30 осіб, зокрема на півострів прибули міністр культури Росії Володимир Мединський, помічник Путіна Ігор Лєвітін, заступник голови російського уряду Дмитро Козак, голова федерального агентства з туризму Олег Сафонов та інші.

Щодо питань, які порушували на засіданні, можу сказати, що загалом риторика велась у декламаційному руслі: говорилося про необхідність швидше будувати Керченський міст, про необхідність інвентаризації та сертифікації туристичних установ, спрощення формальних процедур для ведення туристичного бізнесу тощо.

Керівник Криму Сергій Аксьонов говорив про малу кількість закордонних туристів, після чого Путін ініціював подальший розгляд можливого спрощення туристичного візового режиму між країнами БРІКС (Бразилія, Індія, Китай, Північно-Африканська республіка – ред.).

Путін, зокрема, сказав: «Для залучення іноземних туристів, можливо, варто передбачити і подальше спрощення деяких візових формальностей. Наприклад, розширити практику групового безвізового обміну. Це можна зробити для всієї групи країн, які ми називаємо БРІКС. Зараз така практика застосовується щодо Китаю у рамках угоди про безвізові групові туристичні поїздки».

Також заслухали доповідь про необхідність легалізації у Криму енотерапії (лікування вином), яка у Росії є, де-факто, забороненою.

Кримські чиновники заявили, що на сьогоднішній день Крим відвідало 2 мільйони 800 тисяч туристів. Ця цифра, на думку багатьох експертів, як мінімум сумнівна.

– За даними прес-служби Кремля, Путін також була запланована неофіційна зустріч із представниками національних громадських об’єднань. Що відомо з цього приводу?

Тільки Меджліс наділений повноваженнями висловлювати позицію всього кримськотатарського народу

– Більш детально нюанси цієї зустрічі не озвучували. Але, за словами представників Меджлісу кримських татар, єдиний представницький орган кримськотатарського народу не був запрошений на цю зустріч, що не є дивним. Кримських татар на зустрічі з президентом, судячи з усього, представляв рух «Кирим», голова якого Ремзі Ільясов є лояльним до російської влади півострова. Ця зустріч, безумовно, не є легітимною, адже з юридичної точки зору тільки Меджліс наділений повноваженнями висловлювати позицію всього кримськотатарського народу.

– Скажіть, будь ласка, чи чекають Путіна в інших містах Криму? Чи є якась інформація з приводу продовження його візиту?

У Севастополі люди чекають від Путіна серйозних кадрових рішень, адже у місті в геометричній прогресії зростають антиурядові настрої

– Вже певний час у місцевих медіа поширюють різноманітні чутки про те, що «з дня на день» Путін має прибути до Севастополя. У Севастополі люди чекають від Путіна серйозних кадрових рішень, адже у місті в геометричній прогресії зростають антиурядові настрої. За словами місцевих активістів, городяни чекають термінової відставки міського губернатора Сергія Меняйла, ініціювання внесення змін до статуту міста Севастополя, ухвалення норми про виборність губернаторської посади та проведення дострокових губернаторських виборів.

Наразі прес-служба Кремля анонсувала участь Путіна у заходах, присвячених 170-річному ювілею Російського географічного товариства.

На цю ж тему:

17.08.2015
Путін приїхав до Криму, щоб «помітити територію» – експерт

Президент Росії Володимир Путін розпочав дводенний візит до анексованого Криму далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG