Доступність посилання

ТОП новини

Обвинувачення вимагає 23 роки суворого режиму для Сенцова. У Ростові-на-Дону завершились судові дебати


Засідання суду 19 серпня 2015 року
Засідання суду 19 серпня 2015 року

«У нас теж була злочинна влада. Просто я не хочу, щоб вами правили злочинці. Я хочу побажати росіянам навчитися не боятися» – Сенцов

У війському суді Ростова-на-Дону у середу, 19 серпня, завершились дебати у справі українського режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка, яких російське слідство звинувачує в організації терактів у Криму. Під час дебатів прокурор озвучив вимоги обвинувачення: 23 роки ув'язнення для Сенцова і 12 для Кольченка. За інформацією судді, вирок Сенцову і Кольченку можуть оголосити вже 25 серпня.

«Суд окупантів не може бути справедливим» – останнє слово Сенцова
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:30 0:00

В обвинувальній промові прокурор Олександр Ткаченко повторив версію російського слідства про підпали офісів «Російської общини Криму» та партії «Єдина Росія» в Криму, до яких нібито були причетні Олег Сенцов і Олександр Кольченко. Два підпали, заявив прокурор, об'єднує те, що в назвах офісів є слово «Росія».

Адвокат Сенцова Володимир Самохін, який виступав у дебатах після прокурора, заявив, що епізод про підпал офісу «Єдиної Росії» потрібно взагалі прибрати зі справи, тому що навесні 2014 року в Криму не існувало такої організації.

За словами Самохіна, більшість доказів обвинувачення були зібрані з порушенням закону і тому не можуть братись до уваги судом зокрема, нагадав інший адвокат, Дмитро Дінзе, суд не зважив на заяви головного свідка обвинувачення Геннадія Афанасьєва про свідчення, надані проти Сенцова і Колчьенка під тиском. Дінзе зачитав у суді свідчення Афанасьєва про тортури, які до нього застосовували співробітники ФСБ.

За словами Дмитра Дінзе, захист також надав суду докази того, що Сенцов не був членом «Правого сектору», але судді відмовились долучати ці матеріали до справи. Прокурор Ткаченко натомість заявив, що слідство «ніколи не звинувачувало» Кольченка і Сенцова у членстві в «Правому секторі», а звинувачувало в тому, що вони «сприйняли цю ідеологію для керівництва». Раніше лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош надіслав адвокату Кольченка Світлані Сидоркіній відповідь, що ув'язнені українці не є членами «Правого сектору».

Вимога захисту, озвучена Володимиром Самохіним, повністю виправдати Олега Сенцова, який «жодної терористичної організації не створював».

Адвокат Кольченка Світлана Сидоркіна під час промови у суді назвала свідків обвинувачення «залежними людьми», оскільки це штатні співробітники ФСБ, засекречені агенти та громадяни, не підтримували Євромайдан. (Під час попередніх засідань суд заслуховував засекречених свідків, що не називали свої імена).

На суд приїхала сестра української льотчиці Надії Савченко, Віра, однак, її видалили з будівлі суду після того, як вона вигукнула «Слава Україні» Сенцову і Кольченку. Надію Савченко утримують у СІЗО в Ростові-на-Дону.

Сестра Надії Савченко, Віра, під час суду над Сенцовим і Кольченком 19 серпня
Сестра Надії Савченко, Віра, під час суду над Сенцовим і Кольченком 19 серпня

Після завершення етапу дебатів Олегу Сенцову і Олександру Кольченку надали «останнє слово». Обидва вони своєї провини не визнали і справу назвали сфабрикоманою та політично вмотивованою.

«Я все-таки сподіваюся, що це буде моє не останнє слово все-таки... Я теж, як Саша (Кольченко – ред.), не буду ні про що у вас просити, поблажливість тут відчувати, всім все зрозуміло... Суд окупантів не може бути справедливим за визначенням. Нічого особистого, Ваша честь!» – Заявив Сенцов під час засідання.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:06 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Понтій Пилат, коли посидів на Місяці, коли його пробачили, він пішов по місячній доріжці з Га Ноцрі і сказав йому, що, знаєш, головний гріх на землі – це боягузтво. Це написав великий письменник Михайло Булкаков, і я з ним згоден», – сказав Сенцов.

«Люди, які не вірять пропаганді, ще скажуть своє слово. У нас теж була злочинна влада. Просто я не хочу, щоб вами правили злочинці. Я хочу побажати росіянам навчитися не боятися», – сказав Сенцов і зірвав овації в залі суду.

Олександр Кольченко у своїй промові сказав, що на цьому процесі була можливість почути про застосування погроз і катувань співробітниками ФСБ щодо Олега Сенцова та Геннадія Афанасьєва. «При цьому, досить цікаво, що люди, які використовують такі методи для отримання свідчень, не соромляться звинувачувати в тероризмі саме нас», – сказав Кольченко.

«Кидаючи нас до в'язниць, цей режим тільки наближає свій кінець, і ті люди, які ще вчора вірили в закон і порядок, сьогодні, спостерігаючи за подібними процесами, втрачають цю віру», – додав він.

«Кидаючи нас у в'язницю, режим наближає свій кінець» – останнє слово Кольченка
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:44 0:00

13 серпня адвокат Геннадія Афанасьєва, засудженого за тією ж справою, за якою звинувачують Сенцова і Кольченка, заявив, що його підзахисного побили у СІЗО. Перед цим на суді Афанасьєв, основний свідок звинувачення, відмовився свідчити проти Сенцова і Кольченка і заявив, що обмовив інших фігурантів справи через тортури. Адвокат Афанасьєва Олександр Попков повідомив, що, за словами його підзахисного, до нього у СІЗО прийшив співробітник ФСБ і вимагав зізнатись, хто його змусив відмовитись від свідчень проти Олега Сенцова.

«Засудженого у серйозній справі регулярно відвідують адвокат і ОНК, велику увагу приділяють ЗМІ, а приходить такий оперативник ФСБ до СІЗО і прямо під відеокамерами зі злості штовхає людину. Тобто, він свідомо розуміє, що його ніхто не здасть, і можна творити все що завгодно з беззахисним ув'язненим», – повідомив адвокат.

На попередньому засіданні у Ростові-на-Дону, що вудбулось 10 серпня, суд відмовив у порушенні справи за заявою Олега Сенцова про тортури, які до нього застосовували співробітники ФСБ. У суді зачитали заяви силовиків, що «ніякого насильства не було». Сенцов при цьому заявив, що «найбрехливіший документ, який був зачитаний на судовому засіданні».

Олег Сенцов розповідає про катування у ФСБ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:18 0:00

Сенцова і Кольченка заарештували навесні 2014 року в окупованому Криму.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав підсудних політв’язнями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG