Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко, Ахметов і Пінчук продовжують торгувати з Росією – економіст


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Експорт України до Росії скоротився майже на 60%, імпорт – на 65%

За перші шість місяців цього року експорт України до Росії скоротився майже на 60%, імпорт – на 65%. Імпорт впав головним чином за рахунок скорочення закупівель українською стороною російського газу. Що ж до експорту, то скорочення відбулося практично в усіх сегментах. Проте, наголошують деякі економісти, це не сильно торкнулося підприємств, які належать зокрема Рінату Ахметову, Вікторові Пінчуку і Петрові Порошенку.

Порошенко, Ахметов і Пінчук продовжують торгувати з Росією – економіст
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Харківський мільйонер, який планує балотуватися у мери цього міста Юрій Сапронов в інтерв’ю Раді Свобода підтверджує, що має бізнес у Росії.

«Я – законослухняний громадянин. Тож, якщо буде закон України, який заборонить торгово-економічні відносини з Росією, я вам гарантую, що рівно за тиждень цей бізнес буде за нагоди проданий. Це також буде зроблено», – говорить Сапронов.

Є якісь подвійні стандарти сьогодні в Україні. Упродовж п’яти місяців цього року Росія і сьогодні залишається головним партнером України. Це факт
Юрій Сапронов

При цьому, зазначає він, наразі в Україні діють подвійні стандарти щодо Росії. «Є якісь подвійні стандарти сьогодні в Україні. Упродовж п’яти місяців цього року, під час війни на Донбасі, Росія і сьогодні залишається головним партнером України. Це факт», – наголошує Юрій Сапронов.

За даними Державної служби статистики, Україна у січні-червні 2015 року скоротила експорт товарів до Росії на 59,4%, імпорт з Росії скоротився на 65%. Обсяг українського експорту до Росії за шість місяців становив майже 2,4 мільярда доларів, а імпорту з Росії – близько 2,9 мільярда доларів.

​Український експорт на російські ринки є широким і багатогранним, зазначає Радіо Свобода голова Комітету економістів України Андрій Новак. Що ж до російського експорту в Україну, то на дві третини – це газ.

Подвійні стандарти?

Під час нинішнього конфлікту між Києвом та Москвою, наголошує Андрій Новак, обмеження експорту української продукції до Росії стосується передусім власників підприємств, які висловлювати критику на адресу чинної російської влади.

Найбільші обмеження отримали ті українські підприємства, власники яких явно озвучили свою антипутінську позицію
Андрій Новак

«Найбільші обмеження отримали ті українські підприємства, власники яких явно озвучили свою антипутінську позицію. А власники, які замовчують своє ставлення до війни або ж взагалі є лояльними до політики Кремля – їхня продукція на українському ринку не обмежується», – наголошує Новак.

Що ж до товарів, експорт яких до Росії продовжується, то, каже Новак, йдеться переважно про підприємства Ріната Ахметова, Віктора Пінчука та Петра Порошенка.

«Сьогодні не видно скорочень щодо продажу українськими виробниками продукції металургії. (Йдеться про компанії Ахметова? – кор.) Так. Так само як і про дніпропетровські компанії (власність Пінчука – ред.). Так само не видно змін у деякій частині продуктів харчування, зокрема у групі цукру і кондитерських виробів. Це також є досить дивно. (Йдеться про компанії, які належали Порошенку? – кор.) І досі належать, оскільки поки що не видно обіцяного продажу бізнесу чинним президентом. Передача в управління – це не продаж», – наголошує Андрій Новак.

Російський імпорт впав за рахунок газу

При цьому, продовжує Новак, з боку України фактично немає як таких торговельних обмежень щодо російських товарів.

Досить значний вплив мала внутрішньоукраїнська акція «Не купуй російське». Дуже багато російських товарів суттєво зменшили свої долі присутності на українському ринку
Андрій Новак

«Єдине, що ми змушені різко скорочувати – це закупівлю російського газу. З іншого боку досить значний вплив мала внутрішньоукраїнська акція «Не купуй російське». Дуже багато російських товарів суттєво зменшили свої долі присутності на українському ринку», – підсумовує Андрій Новак.

У світі існує низка прецедентів, коли торгівля між країнами, які перебували у стані війни продовжувалася, наголошує Радіо Свобода економіст Олександр Жолудь.

У США компанія Standard Oil продовжувала надавати нафту під час Першої світової після 1917 року, коли США оголосили війну Німеччині
Олександр Жолудь

«Навіть у прямих воєнних конфліктах ми можемо неоднократно побачити, коли комерційні фірми продовжують торгувати. У США компанія Standard Oil продовжувала надавати нафту під час Першої світової після 1917 року, коли США оголосили війну Німеччині», – розповідає Жолудь.

Великий бізнес продовжує домінувати в експорті – Жолудь

Олександр Жолудь також не бачить нічого дивного у тому, що саме продукція компаній, які належать українським олігархам, продовжує експортуватися до Росії.

«У нас не було такого, щоб малий та середній бізнес постачав продукцію до Росії і припинив робити це, а олігархи залишилися. Просто складається так, що у нас є домінування великого бізнесу взагалі в експортних операціях», – зазначає Олександр Жолудь.

За даними Державної митної служби, за підсумками 2014 року Росія залишалася найбільшим торговельним партнером України за обсягом експорту та імпорту.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG