Доступність посилання

ТОП новини

Повії – соцпрацівниці, проституцію треба легалізувати – експерт


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міліція не проти виведення проституції з «тіні»

Наталя Касяненко

Київ – В Україні можна легалізувати проституцію, визнають у МВС. Якщо піти на такий крок, зменшиться і рівень криміналу загалом, зазначають правоохоронці. А експерти констатують – в Європі повії є соціальними працівниками і таку практику слід запровадити в Україні. Тим часом представники церкви виступають проти узаконення цієї діяльності, вважаючи її аморальною.

Повії – соцпрацівниці, проституцію треба легалізувати – експерт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Сексуальні послуги в Україні можна знайти завдяки інтернет-сайтам або відомим місцям скупчення повій. Вартість коливається від 100 гривень до 400 доларів. Вона залежить від «класу» проститутки, доби та виду самої послуги. Журналіст Радіо Свобода зателефонував за номерами повій зі спеціалізованих сайтів та дізнався, скільки коштує такий сервіс.

«1,2 тисяча гривень – година, плюс таксі й одна дівчина їде до вас. Класика, все в презервативі. За одну дівчину на трьох – 3,6 тисячі година», – відповіла Лєна.

Боротьба з «кришуванням» чи гріх?

Проституція приносить в Україні заробіток не лише повіям і сутенерам, а й правоохоронцям, які покривають злочини, пов’язані з наданням сексуальних послуг. Це визнають у Міністерстві внутрішніх справ. Щоб змінити таке становище, можливо, варто легалізувати проституцію, заявив начальник міліції Києва Олександр Терещук.

«Я підтримую (легалізацію)», – сказав він «Українським новинам».

Артем Шевченко
Артем Шевченко

А директор Департаменту комунікації МВС України Артем Шевченко у коментарі Радіо Свобода підтвердив, що правоохоронці не заперечують проти узаконення торгівлі тілом. Але змінити Кримінальний кодекс може винятково Верховна Рада.

Якби цей різновид вивели назовні, певно, зменшилася б кількість «тіні», на якій могли б наживатися й правоохоронці... З іншого боку, ми розуміємо, що тут все залежить від законодавця
Артем Шевченко

«Будь-який різновид діяльності, який перебуває в «тіні», тобто заборонений законом, але який існує, часто призводить до таких поганих речей, як тіньовий вплив та покривання. Тому, якби цей різновид вивели назовні, певно, зменшилася б кількість «тіні», на якій могли б наживатися й правоохоронці…. З іншого боку, ми розуміємо, що тут все залежить від законодавця. Тільки законодавець, тобто Верховна Рада України, може змінити і Кодекс України про адміністративні правопорушення, під яке зараз підпадає заняття такою діяльністю, і Кримінальний кодекс, який визнає кримінальним злочином утримання такого «бізнесу»... Поки що такої законодавчої ініціативи немає, принаймні, мені про це нічого невідомо», – зазначив Артем Шевченко.

Георгій Коваленко
Георгій Коваленко

Церква позитивних результатів можливої легалізації проституції не вбачає. Проституція – це гріх, підкреслив Радіо Свобода протоієрей Української православної церкви (Московського патріархату) Георгій Коваленко.

Є заповідь Божа «Не перелюбствуй». Проституція – це пряме порушення заповіді
Георгій Коваленко

«Є заповідь Божа «Не перелюбствуй». Проституція – це пряме порушення заповіді. Тому церква завжди була і буде проти легалізації проституції», – наголосив Георгій Коваленко.

Заборонена в Україні, але визнана Європою

В Україні повій штрафують, а сутенерів мають притягувати до кримінальної відповідальності (покарання до семи років ув’язнення). А от країни Європи такі, як Угорщина, Німеччина, Латвія, Голландія, Греція, не тільки дозволяють секс-бізнес, а й заохочують. Наприклад, там можна знайти газети з оголошеннями про інтимні послуги, а повій вважають соціальними працівниками. Кримінальний журналіст Олег Єльцов у своєму коментарі Радіо Свобода пояснив, чому варто узаконити торгівлю тілом.

Проституцію треба легалізовувати. Те, що це знизить рівень кримінальних злочинів, це абсолютно вірно... У Європі повії – це соціальні працівники. Вони і пенсію отримують. Вони обслуговують інвалідів. У готелях – це частина сервісу
Олег Єльцов

«Проституцію, безумовно, треба легалізовувати. Нехай ці дівчата чи ті чоловіки вирішують самі, з ким їм спати, коли і за скільки, безкоштовно чи за гроші. Те, що це знизить рівень кримінальних злочинів, це абсолютно вірно, адже самі повії стають предметом кримінальних злочинів, коли їх грабують, наприклад…За кордоном, у тій самій Європі, куди ми так всі прагнемо потрапити, повії – це соціальні працівники. Вони і пенсію отримують. Вони обслуговують інвалідів. У готелях – це частина сервісу. Я не думаю, що у 21 столітті треба доводити, що проституція мусить бути легалізована… Наші політики розбещують нашу молодь, жінок, суспільство більше, ніж будь-яка повія», – Олег Єльцов.

Дехто із повій обирає такий шлях заради отримання коштів на виховання дитини, дехто – для виплати кредиту. Відгуки представниць «найдавнішої професії» на інтернет-сайтах підтверджують, що проституція допомагає їм вирішувати фінансові труднощі.

Обсяг загальносвітового кримінального ринку становить 1,8 трильйона доларів. За даними ООН, найсерйозніший із нелегальних ринків – фальсифіковані ліки (200 мільярдів доларів). А на другому місці – проституція (187 мільярдів). Даних про обсяги цього «бізнесу» в Україні правоохоронці не надають.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG