Доступність посилання

ТОП новини

Меркель: є розбіжності з Росією щодо виконання Києвом мінських угод


(Л-П) Президент Франції Франсуа Олланд, канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент України Петро Порошенко
(Л-П) Президент Франції Франсуа Олланд, канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент України Петро Порошенко

Канцлер Німеччини Анґела Меркель після зустрічі з президентами України Петром Порошенком і Франції Франсуа Олландом звернула увагу, що з Росією немає згоди щодо оцінки виконання Києвом мінських домовленостей.

«Існують розбіжності у поглядах із Росією, які треба подолати», – сказала Меркель у понеділок, 24 серпня, на прес-конференції у Берліні.

Вона додала, що на нещодавній дискусії юридичних експертів країн-учасниць «нормандської четвірки» з цього приводу не досягли спільної позиції. «Над цим треба далі працювати», – сказала канцлер.

Петро Порошенко, зі свого боку, згадавши про обговорення змін до Конституції України, які нині перебувають у процесі ухвалення, заявив: «Декілька днів тому тут, у Берліні експертні представники України, Німеччини і Франції були єдині у позиції, що ці зміни до Конституції постійні і повністю відповідають взятим на себе зобов’язанням». Четвертим учасником дискусії, що мали іншу думку, були експерти з Росії.

«Ми підтверджуємо неухильне дотримання всіх положень мінського формату. Ми домовилися використати найближчі нагоди, у тому числі в рамках міжнародних заходів, для того, щоб донести ці сигнали до Москви», – сказав президент України.

Керівники трьох із чотирьох держав «нормандської четвірки» зустрілися без участі президента Росії Володимира Путіна, щоб обговорити становище на сході України і шляхи його деескалації.

У четвер, 20 серпня, після завершення юридичних консультацій експертів України, Німеччини, Франції і Росії міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що ці консультації підтвердили виконання Україною мінських домовленостей у повному обсязі.

Він нагадав, що самою метою цих консультацій було розтлумачити російській стороні той факт, що Україна виконала положення мінських угод стосовно конституційних змін, без ніяких обговорень самого змісту Конституції України чи процедури її ухвалення.

XS
SM
MD
LG