Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко вирушає до Брюсселя для зміцнення проукраїнської коаліції – Кулеба


Петро Порошенко, Жан-Клод Юнкер і Дональд Туск під час зустрічі у Києві 27 квітня 2015 року
Петро Порошенко, Жан-Клод Юнкер і Дональд Туск під час зустрічі у Києві 27 квітня 2015 року

«Безвізовий режим буде одним із пріоритетів дискусії в Брюсселі»

Київ – Президент України Петро Порошенко здійснить у четвер, 27 серпня, візит до Брюсселя, повідомляє прес-служба глави держави. Він проведе зустрічі з головою Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером, головою Європейської ради Дональдом Туском і прем’єром Бельгії Шарлем Мішелем. Раніше заступник глави Адміністрації президента Костянтин Єлісєєв повідомив, що візит розглядається як початок міжнародної кампанії зі зміцнення проукраїнської міжнародної коаліції. Таку мету візиту підтвердив в ефірі Радіо Свобода і посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба. Він також назвав низку питань, які в комплексі працюють в інтересах України.

Порошенко вирушає до Брюсселя для зміцнення проукраїнської коаліції
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:45 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба

– Європа та інші країни світу бачать, що Росія не робить жодних конструктивних кроків для деескалації ситуації і виконання мінських домовленостей. Відповідно, немає жодних вагомих аргументів у адвокатів Росії для того, щоб ламати міжнародну єдність стосовно України, яка вже склалася.

– Крім економічних санкцій проти Росії, що ще ми можемо очікувати від міжнародної спільноти?

Ми можемо очікувати посилення цілісного політичного тиску під час контактів європейських лідерів з Володимиром Путіним
Дмитро Кулеба

– Санкції – це вже немало. Але ми також можемо очікувати посилення цілісного політичного тиску під час контактів, які матимуть відповідні європейські лідери з Володимиром Путіним. Окрім санкцій, є низка інших важливих питань. Є необхідність дотримання єдиної позиції у розслідуванні злочину щодо збитого минулого року на Донбасі «Боїнга-777» Малайзійських авіаліній. Є необхідність єдиної позиції щодо ратифікації угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Тобто, є декілька питань, які в комплексі працюють в інтересах України.

– Чи є шанси на те, що до місії ОБСЄ на Донбасі долучиться також місія ЄС – для контролю виконання мінських угод? Про це може йтися на переговорах Порошенка у Брюсселі?

– Це питання ми порушили ще на початку року і внесли до порядку денного. Однак, воно досі там перебуває. Подивимося, в якому напрямі рухатиметься дискусія. Але головним пріоритетом для України зараз є зміцнення можливостей нинішньої місії ОБСЄ, розширення її кількісного складу та повноважень щодо спостереження.

– ЄС обіцяв надати Україні, Грузії та Молдові безвізовий режим. Але за умови позитивного звіту Єврокомісії наприкінці року. При цьому чіткої дати скасування віз не називали. Така тема розглядатиметься під час зустрічей президента України у Брюсселі?

Безвізовий режим є пріоритетом як внутрішньої, так і зовнішньої політики
Дмитро Кулеба

– Це буде один із пріоритетів дискусії і тих розмов, які матиме президент та члени української делегації, серед яких міністр закордонних справ Павло Клімкін і заступник глави Адміністрації президента Костянтин Єлісєєв. Тому що безвізовий режим є пріоритетом зараз як внутрішньої, так і зовнішньої політики. Стосовно внутрішньої політики я маю на увазі, що всі причетні до цього процесу органи державної влади України працюють над тим, аби виконати вимоги Європейського союзу, критерії, які були встановлені, і забезпечити надання безвізового режиму.

– Про що йтиметься під час зустрічі Порошенка із прем’єром Бельгії Шарлем Мішелем? Адже коли йдеться про західних союзників України, то називають передусім найпотужніші держави континенту – Німеччину, Францію, Британію… А наскільки вагомою є роль таких держав, як Бельгія?

– Бельгія є вагомим гравцем на міжнародній арені. І не лише у контексті санкцій проти Росії, але і в контексті розслідування справи збитого на Донбасі «Боїнга-777». Як відомо, Бельгія одна з держав, що входять до складу групи з розслідування цієї катастрофи. Тому є конкретні питання, які можна обговорювати. Крім того, Бельгія серйозний економічний гравець, є економічні двосторонні питання. Тобто, президентові України буде про що поговорити у Брюсселі.

XS
SM
MD
LG