Доступність посилання

ТОП новини

Чому триває «битва» навколо памʼятної дошки Бузині?


Під'їзд зі знятою меморіальною дошкою, біля якого загинув журналіст Олесь Бузина
Під'їзд зі знятою меморіальною дошкою, біля якого загинув журналіст Олесь Бузина

«Громадянського примирення в Україні найближчим часом навряд можна очікувати. Навіть якщо приберуть гармати на сході» – політолог

26 червня «Правий сектор» та «Рух «Солідарність» відкрили меморіальну дошку біля під’їзду, де загинув журналіст Олесь Бузина. Однак, через кілька годин дошку зняли невідомі. Наразі це, щонайменше, третя дошка, яку встановлюють на будинку. Пам’ятні таблички письменнику Олесю Бузині також зняли.

У «Правому секторі» вважають, що трагічні події 16 квітня стали приводом для неправдивих кримінальних звинувачень щодо українських націоналістів Андрія Медведька і Дениса Поліщука. Про це йдеться у написі на дошці, яку прикріпили до будинку, де жив письменник. Станом на 17:45 в той же день таблички вже не було. Про це повідомив речник Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» Дмитро Савченко.

Олесь Бузина
Олесь Бузина

Уперше пам’ятну табличку письменнику Олесю Бузині встановили 13 липня, у день народження письменника. Проте вже наступного дня дошку демонтували журналісти й активісти видання «Висновки». За їхніми словами, дошку встановили незаконно.

19 серпня була ще одна спроба відновити табличку на будинку, де жив Олесь Бузина. Ініціатором виступив перший секретар ЦК ЛКСМУ Михайло Кононович. На заході були присутні шанувальники українського письменника та журналіста, а також мати Валентина Бузина.

Чи законно встановлюють дошки?

Жодна зі сторін у «битві за дошки» не отримувала дозвіл на їхнє розміщення.

У коментарі для Радіо Свобода секретар ЦК ЛКСМУ Михайло Кононович розповів, що ним та прихильниками публіциста було подано пакет документів, але наразі відповіді немає.

Вони бояться Бузину, навіть мертвого
Михайло Кононович

«Це пакет документів, ми його подали, – зазначив Кононович. – Вони нам сказали, що буде засідати комісія. Вони сказали: «Чекайте». Спочатку липень, потім серпень, потім початок жовтня. Вони будуть тягнути цю гуму. Таке рішення політичне. Дошка поетові Бузині, який помер за правду в боротьбі з незаконною «київською хунтою», – ось у чому питання. Вони бояться Бузину, навіть мертвого».

Із приводу зникнення меморіалу Кононович каже: «Можу тільки здогадуватись із повідомлень ЗМІ. Ці ідіоти мені не доповідають, що і коли вони будуть робити в подальшому». Також Кононович висловив обурення в бік тих, хто «чіпає» дошку.

«Справа не в дошці. Висить ця дошка… Вона їм заважає? Мати сина вже не поверне, єдине, що в неї залишилось, це пам’ять. На дошці не було політики і оціночних суджень», – сказав перший секретар ЦК ЛКСМУ.

На запитання, чи знову зроблять табличку із портретом Бузини і вивісять її на будинку, Михайло Кононович відповів: «Наступну ми повісимо десятитисячним мітингом на Банковій, ми прикрутимо її просто на Адміністрацію президента».

«Правий сектор»: «Ми лише говоримо про свою проблему»

Представники ж «Правого сектору», коментуючи свою акцію на підтримку підозрюваних у вбивстві Поліщука і Медведька, запевняють: коли приїхали на місце 26 серпня, на будинку нічого не висіло.

«Є безліч відео, де видно, що ми приходимо на те місце, де вже нема ніякої дошки, – розповів у коментарі для Радіо Свобода речник «Правого сектору» Дмитро Савченко. – Ми нічого не відривали, нікого не ображали, нікого не принижували, ніяких негативно забарвлених епітетів на адресу потерпілого ми не висловлювали, лише говорили про свою проблему».

Що наших хлопців, які перебували в зоні АТО, звинуватили у вбивстві, яке сталось в Києві
Дмитро Савченко

«Наша проблема в тому, що наших хлопців, які дійсно в цей час перебували в зоні АТО, їх звинуватили у вбивстві, яке сталось у цей час у Києві. Ми повісили дошку про ці події. Ці події напряму пов’язані із долею наших хлопців. Ми не мали такої мети, щоб когось образити», – наголошує він.

Дмитро Савченко також назвав повідомлення, які з’явились напередодні у ЗМІ, про нібито знищення «Правим сектором» дошки дезінформацією.

«Дошка – лише приклад продовження революції» – Бондаренко

Кость Бондаренко
Кость Бондаренко

На думку політолога Костя Бондаренко, наразі відбувається війна певних світоглядів, які існують у країні: «Це війна з пам’яттю про людину, яка мала інші погляди і інші думки з приводу того, що відбувається в Україні. Інший погляд на нашу дійсність, і він загинув внаслідок того, що декларував ці погляди і людей, – і, відповідно, людей, які сьогодні мислять надто догматично, і відповідно пропонують свою, нав’язують свою точку зору ситуації».

Дошка – це лише приклад, ілюстрація протистояння
Кость Бондаренко

«Насправді це продовження революції в головах, продовження громадянського протистояння в країні. І, відповідно, дошка – це лише приклад, ілюстрація цього протистояння», – каже експерт.

«Громадянського примирення в Україні найближчим часом навряд можна очікувати. Навіть якщо приберуть гармати на сході. В Україні протистояння прихильників і ворогів «Майдану» і постмайданної дійсності уникнути не вдасться. Всім потрібно пережити революційне потрясіння», – додає Кость Бондаренко.

Олеся Бузину застрелили 16 квітня в Києві біля будинку, де він жив. У виконанні вбивства підозрюють Дениса Поліщука та Андрія Медведька. Підозрювані вже понад місяць перебувають в ізоляторі тимчасового утримання. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявляв, що слідство має прямі докази участі двох підозрюваних у цьому злочині. Самі обвинувачені інкримінованої провини не визнають. Адвокати Медведька і Поліщука заявляли про фальсифікацію ДНК-експертизи в цій справі і про алібі підозрюваних.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG