Доступність посилання

ТОП новини

Громадські активісти не здолають фармацевтичну мафію – експерт


В Україні створили Громадський комітет медичних закупівель

Ірина Лазуркевич

Київ – Проводити попередні тендери на придбання медпрепаратів взялася низка громадських організацій України. Ініціатори Комітету медичних закупівель обурені неефективністю офіційних конкурсів та монополією на ринку ліків. Міністерство охорони здоров’я обіцяє якнайширше сприяння. Тим часом експерти сумніваються у дієвості таких громадських ініціатив. Фахівці пропонують державі закуповувати ліки напряму у виробників, або долати корупцію в патентній політиці.

Громадські активісти не здолають фармацевтичну мафію – експерт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Активісти сподіваються, що їхня робота допоможе вирішити проблему з монополістами на фармацевтичному ринку. Наприклад, на антиретровірусні препарати, які має право закуповувати винятково держава, щороку із держбюджету виділяють 215 мільйонів гривень. З них 110 мільйонів скеровують лише на один препарат, який не має аналогів в Україні, повідомили у Центрі протидії корупції. Назвавши себе «інформаційним майданчиком», учасники ініціативи запропонували альтернативу тендерам МОЗ – так звані тендер-праймеризи (попередні відбори). Комітет планує оголошувати конкурс виробників та постачальників медпрепаратів за аналогією до процедури проведення тендерів МОЗ. Результати свого відбору комітет подаватиме до Міністерства охорони здоров’я, яке мало б враховувати їх під час офіційних тендерних закупівель.

Є якісь альтернативні підходи
Максим Іонов

«Ми вирішили спільно долучитися до такої ідеї проведення громадського незалежного тендер-праймериз із метою показати, що є якісь альтернативні підходи, спробувати якось допомогти. Ми будемо намагатися цю ідею і діяльність цього громадського комітету підтримувати. Більше того, ми будемо намагатися залучати всі можливі структури, які беруть в цьому участь на державному рівні», – розповів один з ініціаторів створення комітету Максим Іонов, голова громадської ради МОЗ України. Водночас члени комітету визнають, що наразі не мають напрацьованих механізмів залучення виробників і постачальників до таких неофіційних тендерів, як і механізмів їх проведення. Проте сподіваються на зацікавлення самих виробників і сприяння МОЗ.

МОЗ налаштоване «на найширшу співпрацю з представниками громадськості»

Міністерство охорони здоров’я, зі свого боку, позитивно відреагувало на громадську ініціативу проведення тендер-праймериз і заявило про свою готовність співпрацювати. У цьому Радіо Свобода запевнив заступник міністра охорони здоров’я Віктор Шафранський.

Міністерство охорони здоров’я налаштоване на найширшу співпрацю з представниками громадськості
Віктор Шафранський

«Міністерство охорони здоров’я налаштоване на найширшу співпрацю з представниками громадськості. В цьому році, коли ми опрацьовували номенклатуру і документацію, яка подається на комітет конкурсних торгів, ми залучали громадськість і на етапі роботи експертно-технічних груп, і потім на етапі роботи постійних громадських груп. Тому ми абсолютно налаштовані на продовження такої ж широкої та прозорої співпраці з ними, але в рамках чинного законодавства», – прокоментував Віктор Шафранський. Яким чином і на яких підставах будуть враховувати результати тендер-праймериз під час офіційних тендерних торгів, у МОЗ не уточнили. На запитання, чи ефективною може бути така ініціатива у боротьбі з монополістами на фармацевтичному ринку, відповідають: «Якнайширша прозорість дозволяє унеможливлювати або зменшувати потенційні прояви монополізму».

Тим часом, експерти не вірять у можливість подолання корупції під час тендерних торгів МОЗ за допомогою громадського комітету. За їхніми словами, не існує жодних нормативних документів, які дозволяли б використовувати підсумки тендер-праймериз під час офіційних тендерних торгів.

«Проблему тендерів МОЗ не можна вирішити в рамках чинного законодавства»

Це може бути просто голослівною річчю
Олена Щербань

«Незрозуміло, яким чином і за допомогою яких механізмів МОЗ буде використовувати це у своїх власних тендерах. Тендер буде оголошуватися офіційно на веб-порталі. Тому дуже важко оцінювати ефективність, коли немає розпорядчого документа, який врегульовує, як це можна використовувати. А це означає, що це може бути просто голослівною річчю», – заявила юрист, експерт Центру протидії корупції Олена Щербань. Вона також наголосила, що проблему тендерів МОЗ не можна вирішити в рамках чинного тендерного законодавства. За її словами, те, що на ринку є компанії-монополісти, – провина самого МОЗ, позаяк дозвіл на участь у відборі з року в рік отримують одні й ті ж компанії. Олена Щербань каже, що вирішити проблему можна двома способами: закуповувати медпрепарати напряму без відкритих торгів, під час яких фармацевтична мафія «накручує ціну». Інший спосіб – переглянути патентну політику держави, щоб доступ до тендерів отримали нові компанії, а це створило б здорову конкуренцію. Проте Громадський комітет медичних закупівель, запевняє експерт, не здатен впоратися з такими завданнями. А неофіційні тендер-праймериз жодним чином не впливатимуть на тендери МОЗ.

Закупівлі – це проблема. Це величезна витрата грошей, але це лише компонент всієї фармполітики в Україні
Зоряна Черненко

Зоряна Черненко, головний медичний експерт громадської ініціативи «Реанімаційний пакет реформ», розповіла Радіо Свобода про своє невдоволення процесом держзакупівель з боку МОЗ. Проте вона зазначила, що пріоритетним має бути реформування всієї фармполітики України, а не лише вирішення проблеми тендерних закупівель. «Повірте мені, закупівлі – це проблема. Це величезна витрата грошей, але це лише компонент всієї фармполітики в Україні», – заявила Зоряна Черненко. Перші результати своєї роботи ініціатори Громадського комітету медичних закупівель обіцяють представити громадськості у вересні цього року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG