Доступність посилання

ТОП новини

Учні окупованих територій можуть навчатися екстерном – Міністерство освіти


Як забезпечують освітні потреби дітей-переселенців?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:21:53 0:00

Школи України уже готові примати школярів із зони АТО – Божинський

Уже за кілька днів почнеться новий навчальний рік – другий в умовах неоголошеної війни. Частина дітей разом із батьками виїхала на територію підконтрольну Україні, утім більшість – досі залишається у зоні бойових дій. Про те, як забезпечуються освітні потреби учнів на окупованих територіях та школярів-переселенців у програмі «Донбас.Реалії» обговорили із головним спеціалістом департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти України Володимиром Божинським.

– Чи надає Міністерство освіти школярам окупованої території можливість дистанційної освіти?

Ми вдосконалили та спростили таку форму навчання як екстернат з елементами дистанційного навчання
Володимир Божинський

– Ми не робимо розмежувань між дітьми, які живуть з однієї чи іншої лінії фронту. Це ж діти, і вони повинні отримувати освіту. Звичайна форма навчання там неможлива. Більше того, будь-яка імітація навчального процесу – імітацією і залишається. Підсумком навчального процесу є отримання офіційного документа, який відповідає державним вимогам. Для того, щоб наші діти не залишилися за межами усього вище згаданого, ми вдосконалили та спростили таку форму навчання як екстернат з елементами дистанційного навчання. Або ж дистанційне навчання у «чистому» вигляді, де воно є.

– Що собою представляє дистанційне навчання або екстернат?

В положенні про екстернат вказано, що діти, які з певних причин не можуть відвідувати школу – можуть піти на екстернатну форму навчання
Володимир Божинський

– У нас є відповідний наказ міністерства, яким регламентовано екстернатну форму навчання, її положення. Традиційно екстернатура застосовується у роботі з обдарованими дітьми, які за один рік можуть пройти дві навчальні програми. Це гарантується законом України, такі випадки були, тому існує і відповідна форма. Крім того, в положенні про екстернат вказано, що діти, які з певних причин не можуть відвідувати школу – можуть піти на екстернатну форму навчання. Єдине, це передбачає кількаразову появу учня у відповідній школі: отримати консультації, отримати контрольні роботи.

– Тобто нині учня з Луганська, наприклад, прикріплюють до школи у Сєвєродонецьку?

Школи уже готові, що до них звертатимуться діти з окупованої території, аби зарахуватися на екстернатну форму навчання
Володимир Божинський

– Так, але за ініціативи батьків. На сайті є список опірних шкіл з усієї України. Школи уже готові, що до них звертатимуться діти з окупованої території, аби зарахуватися на екстернатну форму навчання.

– Яким чином проявляється їхня готовність: збільшеною кількістю підручників, класів?

Батьки написали заяву, підписали, відсканували та відправляють її інтернетом
Володимир Божинський

– Якщо виникне необхідність, то можна відкрити і додатковий клас, найняти педагогічного працівника, дати додаткові години, які відобразяться на заробітній платі такого працівника. Утім це уже компетенція місцевих органів влади того чи іншого рівня. Список відповідний є. До міністерства звертаються люди, які про це ще не знають, ми розповідаємо. Для тих, хто не зміг виїхати з окупованої території у певний час – не працювали коридори, пропускні пункти – ми, використовуючи напрацьовану нормативну базу, дозволили подавати заяви у відсканованій формі с підписом. Батьки написали заяву, підписали, відсканували та відправляють її інтернетом.

– Тобто для батьків з окупованої території не існуватиме проблеми влаштувати свою дитину до школи і для них є пільги?

Не буде проблем навіть для тих дітей, у кого все, зокрема документи, згоріло у вогні війни
Володимир Божинський

– Так. Не буде проблем навіть для тих дітей, у кого все, зокрема документи, згоріло у вогні війни.

– Скільки дітей минулого року з окупованих територій пішло до шкіл на вільній Україні?

– Близько 80 тисяч.

– Чи виникають проблеми із влаштуванням дітей у дитсадочки?

Для влаштування дитини в школу зроблено усе можливе, а в дитсадках – черги
Володимир Божинський

– Це – проблема не тільки переселенців, а усієї України. Для влаштування дитини в школу зроблено усе можливе, а в дитсадках – черги. В Києві діє електронна черга, пільг для переселенців, наскільки мені відомо, немає. Порядок на зарахування затверджений наказом Головного управління освіти і науки міста Києва.

– Чи могли б Ви дати точний алгоритм для батьків-переселенців, як влаштувати дитину до школи?

– Якщо батьки не визначилися зі школою самі, то простіше прийти до районного управління освіти, подзвонити їм або написати – та запитати, яка саме школа готова прийняти дитину.

– Чи вистачає підручників та методичних матеріалів на усіх?

– Наскільки мені відомо, то набрав чинності закон про перерозподіл бюджету і на підручники виділено додаткові гроші. Про те, чого вистачає або ні – зона відповідальності місцевої влади. Якщо вони звертаються до нас з відповідними проханнями щодо перерозподілу освітньої субвенції, ми працюємо з Міністерством фінансів та намагаємося ці питання врегулювати.

  • Зображення 16x9

    Олексій Мацука

    Олексій Мацука – український журналіст. У квітні 2014 року увійшов до списку «100 героїв інформації», вперше опублікованого організацією «Репортери без кордонів». У жовтні 2014 року Олексію Мацуці присуджено міжнародну премію International Press Freedom Award організацією «Канадські журналісти за свободу висловлювань» (англійською: Canadian Journalists for Free Expression).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG