Доступність посилання

ТОП новини

Соратники Януковича відновлюють вплив в Україні (огляд преси)


Активність, з якою екс-регіонали взялися за справу, змушує нинішню владу нервувати

Соратники Віктора Януковича намагаються відновити в Україні свій вплив і захистити бізнес-активи, стверджує тижневик «Фокус». До їхнього можливого реваншу ще далеко, але активність, з якою екс-регіонали взялися за справу, змушує нинішню владу нервувати і навіть домовлятися з колись лютим ворогом. Водночас, як зазначає експерт видання, влада не може дозволити собі втратити таких зручних у всіх сенсах публічних опонентів, як представники «Опозиційного блоку». На цьому тижневик наголошує в статті «Колишні не здаються».

У цьому ж числі тижневика «Фокус» заступник голови ЦВК Андрій Магера розповідає, чому з ухваленням нового закону про місцеві вибори підкуповувати виборців стане простіше і чому вибори в підконтрольних України районах Донбасу все-таки потрібно проводити. Він вважає, що «парламент зробив помилку, відмовившись від виборів в облради Луганської та Донецької областей. Ну і що, що ми половину або третину цих областей контролюємо? Там могла б з'явитися хоч якась легітимна влада», – вважає Андрій Магера.

Про які вибори може йти мова, коли навіть обмін полоненими регулярно зривається через безперервну стрілянину? – обурюється тижневик «Дзеркало тижня». Якщо спостерігачів із ОБСЄ досі не допускають до багатьох контрольованих бойовиками ділянок території і видворяють, погрожуючи зброєю. Як можна провести вибори, не контролюючи кордон із Росією? Куди подінуться згадані Турчиновим два російських армійських корпуси і вся завезена на Донбас більш ніж за рік зброя? Однак, як стверджує тижневик, до виборів уже йде підготовка. Виданню підтвердили: у Києві працюють над спеціальним законом про вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей. Торги ведуться. Про них докладніше йдеться в статті «Мінська халабуда».

В Україні з великим скрипом скоротили за рік лише кілька тисяч чиновників. Діяти швидше ані уряд, ані парламентська коаліція не хочуть: владі вигідна армія неефективних і низькооплачуваних, але слухняних підлеглих, стверджує тижневик «Новое время». Експерт видання наголошує, що оплата праці армії держслужбовців, навіть при їхніх малих доходах, зараз обходиться країні приблизно в 14 мільярдів гривень на рік. Підняти зарплати навіть вдвічі неможливо без паралельного скорочення держапарату. Завдання ускладнюється тим, що в планах влади – куди більш істотне зростання чиновницьких заробітків.

Домовившись про часткове списання та чотирирічну відстрочку виплати значної частини зовнішнього держборгу, уряд забезпечив собі та країні тимчасовий перепочинок. Однак, як попереджає тижневик «Дзеркало тижня», якщо влада не скористається цим для кардинального нарощування інвестицій, країна буде приречена на животіння серед країн третього світу. А отримана нині відстрочка знову пропаде марно. Заголовок статті «Відкладено на (без)перспективу».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG