Доступність посилання

ТОП новини

У мережі поширили фотофейк про «героїв Донбасу»


Насправді, фото зроблене не в Україні

У соціальних мережах поширили фотофейк про буцімто «героїв Донбасу». Виявилось, що фото зроблене в Ізраїлі. А у ЗМІ Франції повідомили про суму повної компенсації Російської Федерації за продаж «Містралів».

Ізраїльський журналіст Шимон Бріман повідомив про фотофейк, пише портал «Гуляй Поле».

«Еліран Фітуссі з Беер-Шеви, прикриваючи дитину в липні 2014 року під час ракетного обстрілу терористів з Гази, навіть не здогадувався, що російська пропаганда через рік переселить його в Донецьк, зробивши «героєм Донбасу». Фото фейкового «Павла Рижевського» з двохсоттисячного «Твіттера» московського політрука і справжнє фото з Ізраїлю під час операції «Непорушна скеля». «In Fake we trust?» – Написав він.


В «Твіттер»-аккаунті «200000 Рыжевский|РПГ» дійсно поширили зображення із написом: «Донбас: під час бомбардування сторонній чоловік закриває своїм тілом батька з немовлям. Це Донеччани. 13.07.15».

В газеті за 27 липня 2014 детально описується те, як під час ракетної сирени в місті Беер-Шева дві машини зупинилися на перехресті, з однієї вискочив тато з немовлям на руках і вибіг до найближчої стіни будинку, щоб сховатися за нею. З іншої машини вибіг чоловік у темній футболці, і вони обидва прикривали своїми тілами немовля під час ракетного обстрілу. Знімок, використаний російським ботом, насправді зроблений з мобільного дівчини Шири де Порто, яка випадково теж опинилася біля тієї стіни.

Франція не платила Росії понад 1 міляьрд євро за відмову постачати «Містралі»

У серпні у російських ЗМІ з’явилась інформація, буцімто Франція перерахувала Росії понад 1 мільярд євро за непостачання французьких вертольотоносців «Містраль». Першими про це повідомили на сайті інформаційного агентства «Інтерфакс», повідомляє портал StopFake.org, що бореться з неправдивою інформацією про події в Україні.

Новину про суму в понад 1 мілярд євро поширили інформаційні сайти «Российская газета», Російська служба новин, «Росбалт», «Капітал», «Кореспондент», News-front та інші.

Як повідомив французьким ЗМІ прес-секретар французького уряду Стефан Ле Фоль, йдеться про суму, меншу від 1 мілярда євро. За його словами, точна сума повної компенсації Росії за відмову від продажу «Містралів» буде озвучена у вересні. Про це 26 серпня написали французькі ЗМІ Ouest France, France Info, Le Figaro, France Soir та інші.


На тему дезінформації:

25.08.2015
ЗМІ Росії повідомили про «заклик Ляшка» штурмувати Раду

А в СБУ назвали фейком внесення російських спецпризначенців у список обміну полоненими далі
14.08.2015
«Офіцери СБУ» в кабіні «Бука» та інші фейки ЗМІ Росії

Підбірка фейків російської пропаганди за останній тиждень далі
11.08.2015
На пропагандистів Путіна чекає трибунал – російський журналіст

«Саме телебачення сьогодні є провідним приводом фашизації країни, того, що в країні сформувався авторитарний режим фашистського типу» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG