Доступність посилання

ТОП новини

Розпочались навчання України й НАТО «Сі-Бриз» неподалік анексованого Криму


Навчання «Сі-Бриз» у Чорному морі, 2014 рік
Навчання «Сі-Бриз» у Чорному морі, 2014 рік

«Важливо, що ми повертаємося до попереднього формату з проведенням берегової, морської й авіаційної частини навчань» – речник ВМС України

Міжнародні військові навчання «Сі-Бриз» відкрилися у понеділок, 31 серпня, в Україні. У маневрах, окрім господаря, України, беруть участь підрозділи країн НАТО та партнерів Альянсу, і відбуватимуться навчання як на суші, так і на морі, а також і в повітрі. Військові речники пояснюють важливість навчань в нинішній час певним виявом солідарності на тлі незгасаючого конфлікту на сході України, а також після того, як Крим було окуповано й анексовано Росією півтора роки тому.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Міжнародні маневри «Сі-Бриз» проходитимуть в Одеській та Миколаївській областях, а також у північно-західній частині Чорного моря. У навчаннях візьмуть участь понад 2500 вояків. Окрім українських військових, у маневрах, які триватимуть майже два тижні, беруть участь члени НАТО – США, Британія, Німеччина, Італія, Греція, Болгарія, Румунія та Туреччина. А також партнери Альянсу – нейтральні Швеція та Молдова.

Навчання надають важливу нагоду працювати разом з партнерами і провести змістовні маневри на суші, в повітрі і на морі
Джеймз Фоґґо

Як сказав віце-адмірал, командувач Шостим флотом США Джеймз Фоґґо, «Навчання надають важливу нагоду працювати разом з партнерами і провести змістовні маневри на суші, в повітрі і на морі. Я впевнений, що вони матимуть за наслідок налагодження цінних стосунків між нашими моряками, солдатами, льотчиками та піхотинцями, що призведе до встановлення тісніших зв’язків та єдності в цьому регіоні».

І хоча найактивнішу участь бере Україна, однак, важливий вже сам факт участі США, які надсилають на навчання до тисячі вояків, п’ять військових кораблів, два підводні човни, а також літаки, вертольоти і бронетехніку на колесах.


Цього року – на повну силу

Для України ці навчання вважливі через ситуацію, яка склалася в акваторії Чорного моря, коли після окупації та анексії Криму навесні минулого року Україна змушена була перебазувати свої військові кораблі з Криму до Одеси.

Відтак, минулорічний «Сі-Бриз» був дещо обмежений в масштабах, а цього року вже проводиться на повну силу.

Дуже важливо, що ми повертаємося до попереднього формату з проведенням берегової, морської та авіаційної частини
Олег Чубук

«Дуже важливо, що ми повертаємося до попереднього формату з проведенням берегової, морської та авіаційної частини (навчань – ред.) Минулого року навчання були проведені тільки в морі, але й це вже було добре, що була продовжена тоді традиція проведення навчань «Сі-Бриз». Минулого року було багато кораблів від країн НАТО та країн-партнерів. Таким чином, вони підтримали тоді український флот, який був дуже у непростій ситуації після перебазування з тимчасово окупованої території Криму», – каже Радіо Свобода капітан першого рангу, речник ВМС України Олег Чубук.

Морська фаза навчань буде зосереджена на перехопленні незаконного перетину кордону, полювання на підводні човни, відпрацювання захисту від нападу малих швидкісних катерів.

Сухопутна частина буде відпрацьована поблизу Очакова, на полігоні «Широкий лан» у Миколаївській області, а також на трьох військових аеродромах півдня України.


Для України ці навчання також мають значення і через конфлікт на сході та агресію Росії й підтримуваних нею сепаратистів.

Значна частина ВМС України, ціла бригада – бригада морської піхоти – бере участь в антитерористичній операції на сході України. Бойовий досвід, відтак, є вже чималий
Олег Чубук

«Значна частина ВМС України, ціла бригада – бригада морської піхоти – бере участь в антитерористичній операції на сході України. А також беруть участь й інші підрозділи. Бойовий досвід, відтак, є вже чималий. Крім того, кораблі частіше, ніж раніше, виходять в море для прикриття морської ділянки кордону України», – каже Чубук.

Ширшою метою навчань – окрім відпрацювання військових навиків та координації між членами НАТО та партнерів – є посилення безпеки в акваторії Чорного моря, чорноморському регіоні та в Південно-Східній Європі, а також сигнал, що НАТО тримає цю частину Європи під своєю увагою.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG